Gastrologia

Gastrologia (gastroenterologia) to dział medycyny, który zajmuje się oceną czynności i schorzeń szeroko rozumianego układu pokarmowego. Wykonywaniem badań w tym zakresie zajmuje się gastrolog, który zawsze zaczyna diagnozę problemu od wywiadu z pacjentem. Gastrologia pozwala wykryć i leczyć zarówno choroby uciążliwe, ale niegroźne, jak refluks, jak i zagrażające życiu jak nowotwory, czy choroba Leśniewskiego-Crohna.

Gluten uważany jest za jeden z wyzwalaczy objawów zespołu jelita drażliwego (IBS). Tymczasem eksperyment, którego wyniki opublikowano na łamach prestiżowego „The Lancet Gastroenterology & Hepatology”, wykazał, że to niekoniecznie gluten jest problemem, a tzw. efekt nocebo. Co to takiego?
Według danych Ministerstwa Zdrowia w 2023 roku przeciętne spożycie czystego alkoholu w Polsce wyniosło 8,93 litra per capita, czyli na osobę. I choć poziom spożycia nieco spadł, to wciąż mówi się o tym, że oscyluje na granicy 9-10 litrów rocznie. Dla zobrazowania polscy lekarze mówią, że tak fatalne statystyki ukazują, że na jedną osobę przypada wiadro spirytusu. Najnowsze badania ukazują konsekwencję takich wyborów.
Nie tak łatwo odpowiedzieć, w jakim wieku dzieci powinny jeść grzyby, bo nawet kilku pytanych przez nas o to lekarzy przyznało, że tak dokładnie nie wiedzą. Nie ma bezwzględnych wytycznych, a rozstrzał między zaleceniami jest ogromny - od kilku miesięcy do 14 lat. Różnice nie dotyczą tylko grzybów leśnych i hodowlanych.
O bólu brzucha można spokojnie niejedną książkę napisać, ale podstawowa wiedza jest potrzebna każdemu. Lekarz rodzinny Michał Domaszewski przypomina, co oznacza ból w konkretnym miejscu. Zwraca też uwagę na nietypowe przyczyny, jak uchyłek Meckela oraz objawy w zaskakującej lokalizacji. Wszystko podane w łatwej do przełknięcia dla pacjenta pigułce.
Celiakia to nie to samo co nietolerancja glutenu, czy alergia na gluten. Niestety wciąż wiele osób myli te pojęcia. Wbrew pozorom nie chodzi tylko o nazewnictwo, ale o realne bezpieczeństwo wielu chorych. Celiakia wiąże się z bardzo restrykcyjnym podejściem do codziennych wyborów, nie tylko żywieniowych. Poniżej podajemy szczegóły.
Ta bakteria może przez lata nie dawać objawów, a mimo to prowadzić do nowotworu żołądka. We Wrocławiu i okolicach osoby w wieku 30–35 lat mogą bezpłatnie sprawdzić, czy są zakażone Helicobacter pylori i w razie potrzeby podjąć leczenie.
Kto ma w pełni zdrowe jelita, dba o nie skutecznie i nie odczuwa żadnych dolegliwości z nimi związanych, może nie czytać dalej. Nieprzypadkowo jelita nazywane bywają naszym drugim mózgiem, bo decydują nie tylko o sprawnej pracy układu odpornościowego, ale nawet o samopoczuciu i nastroju. Dieta ma znaczenie. Po prostu
Mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia – wpływa na odporność, metabolizm, a nawet funkcjonowanie mózgu. Coraz więcej badań potwierdza jej znaczenie w zapobieganiu chorobom przewlekłym i wspieraniu terapii. Mimo to wielu pacjentów wciąż nie wie, jak skutecznie o nią dbać. Dieta, styl życia i unikanie niepotrzebnych antybiotyków to tylko niektóre z elementów wpływających na równowagę mikroflory. Ekspert wyjaśnia, jak świadomie wspierać mikrobiotę i dlaczego warto to robić.
Każdego czasem zgaga pali i nie jest to od razu powód do niepokoju. Nawracające dolegliwości trzeba jednak diagnozować i leczyć, bo prowadzą do uszkodzenia przełyku i sprzyjają chorobie nowotworowej. Nowy test pozwala wyodrębnić grupę wysokiego ryzyka raka przełyku.
Problemy żołądkowe mogą dopaść każdego, ale czy zastanawiałaś się, jak radzą sobie z nimi lekarze? Dzięki swojej wiedzy i doświadczeniu mają sprawdzone metody na walkę z zaburzeniami trawienia. Niektóre nawyki uważają za kluczowe, a innych zdecydowanie unikają, by nie pogorszyć sytuacji. Jakie zasady stosują w praktyce?
Latem zatrucia pokarmowe zdarzają się znacznie częściej i bywają groźniejsze niż w innych porach roku. Wysokie temperatury sprzyjają szybkiemu namnażaniu bakterii, a błędy w przechowywaniu jedzenia mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Eksperci tłumaczą, dlaczego lato to czas szczególnego ryzyka.
Jelita odpowiadają nie tylko za trawienie, ale wpływają również na odporność, samopoczucie i wygląd skóry. Gdy zaczynają się starzeć, cierpi na tym cały organizm. Eksperci wskazują 10 codziennych błędów, które mogą przyspieszyć ten proces - często nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy.
Rak żołądka zazwyczaj atakuje osoby po 50. roku życia, ale zdarza się także u znacznie młodszych. Ponad 40 proc. przypadków diagnozuje się bardzo późno, gdy występują już przerzuty do narządów odległych, a szanse na uratowanie chorego są znikome. Objawy często raka żołądka są niespecyficzne, takie, które wielu pacjentów nie wysyłają przez dłuższy czas. Pomocnych badań profilaktycznych unikamy, dlatego lekarze konsekwentnie apelują, żeby zaopiekować się wreszcie własnym żołądkiem.
Stłuszczenie wątroby to nie wyrok, ale wyraźny sygnał, że czas zmienić nawyki. Ekspert wskazuje cztery przekąski, które mogą wspomóc regenerację i zapobiec dalszym uszkodzeniom. Lista jest zaskakująco prosta, sprawdź, czy masz je w kuchni.
Nieswoiste zapalenia jelit nie dość, że działają wyniszczająco na organizm, to jeszcze znacząco zwiększają ryzyko raka jelita grubego. Nawet regularnie badani pacjenci żyją w stresie między kolejnymi procedurami diagnostycznymi, niepewni jutra. Nowe narzędzie pozwala ocenić na 90 proc., kto faktycznie jest narażony na nowotwór.
Rozwijają społecznie i emocjonalnie. Uczą odpowiedzialności, zachęcają do aktywności fizycznej. Uszczęśliwiają i dbają o serca. Psy w naszych domach to skarb, ale boisz się, że akurat dla flory bakteryjnej nie są dobre? To badanie zaskakuje, bo są dowody, że pupil w domu to nawet zdrowsze jelita.
33-letnia Dorota nie była niejadkiem, nie była też tzw. chucherkiem, wyglądała raczej na okaz zdrowia. Z apetytem też nie miała problemu, zatem wydawałoby się, że wszystko było w porządku. Niestety - często chorowała. Jej odporność nie należała do najlepszych i tak zostało do okresu dorosłości. Aż pewnego dnia wykonała badania w kierunku kandydozy i spojrzała na swoje zdrowie zupełnie inaczej. Historię Doroty opisuje Joanna Zielewska w książce pt. “Jelita-kręta droga do zdrowia”, a my przyglądamy się bliżej grzybicy jelit.
Gastrolodzy od co najmniej dekady apelują, by badanie kalprotektyny stało się elementem standardowej profilaktyki chorób jelit. Na razie bez powodzenia. Czuły test możesz wykonać we własnym zakresie, czasem zlecany jest w warunkach szpitalnych, już przy uzasadnionym podejrzeniu lub potwierdzeniu poważnej choroby jelit.
Bez wątroby nie da się żyć. Tymczasem problemy z tym narządem rozpoznawane są niejednokrotnie dopiero wtedy, gdy choroba jest bardzo zaawansowana. Skuteczne leczenie w związku z tym okazuje się znacznie utrudnione. Wątroba często nie ostrzega, że choruje, a jeśli już, to dość nietypowo. Na co zwracać uwagę, przypomina dr n. med. Tadeusz Tacikowski.
Każdy posiłek kończy się wizytą w toalecie? Zawsze po jedzeniu czujesz parcie na stolec? Żeby nie musieć szukać toalet, rezygnujesz z przekąsek na mieście czy kolacji ze znajomymi? Chociaż wokół "toaletowych" dolegliwości często panuje zmowa milczenia, przyjrzymy się przyczynom zbyt częstych wizyt w WC. Jeśli jedzenie sprawia, że wkrótce musisz zasiąść na "tronie" może być to objaw chorób, z którymi nie ma żartów.

W miarę jak spożywamy coraz więcej przetworzonej żywności, problemy gastrologiczne, zwłaszcza w społecznościach wysoko rozwiniętych przybierają na sile. Coraz więcej osób narzeka na nawracającą niestrawność, zgagę, czy problemy z regularnym wypróżnianiem. Zaburzenia prawidłowej pracy układu pokarmowego wcale nie muszą dotyczyć osób w podeszłym wieku. Często choroby o podłożu gastrologicznym diagnozuje się u osób młodych.

Dolegliwości lub powikłaania natury gastrologicznej często dają niespecyficzne objawy. Można do nich zaliczyć m.in. bóle żołądka i wzdęcia, mdłości, uczucie palenia w przełyku, ale także zaparcia lub odbijanie. Dlatego diagnostyka problemu często jest wieloetapowa. Typowe badania gastrologiczne obejmują badania krwi ze szczególnym uwzględnieniem enzymów wątrobowych i trzustkowych, diagnostykę obrazową (USG, RTG, RM, TK). Nieprzyjemnym, ale niekiedy niezbędnym badaniem gastrologicznym jest również gastroskopia, czyli badanie górnego odcinka przewodu pokarmowego za pomocą kamery umożliwiającej podgląd stanu zdrowia chorego w czasie rzeczywistym. Odmienną wersją tego badania jest kolonoskopia, czy badanie obrazowe dolnego odcinka przewodu pokarmowego.

Zarówno gastroskopia, jak i kolonoskopia wywołują u pacjentów znaczący dyskomfort, dlatego badania najczęściej wykonuje się w znieczuleniu. W przypadku podejrzenia zmian na tle nowotworowym można je połączyć również z pobraniem próbek tkanek do dalszych badań.

Pomoc gastrologa będzie nieoceniona w przypadku występowania chorób przewodu pokarmowego. Jego diagnoza jest niezbędna również podczas terapii nowotworowych obejmujących raka trzustki, wątroby, jelita lub żołądka.