Nadczynność tarczycy – najczęstsze objawy nadczynności tarczycy

441 komentarze

Nadczynność tarczycy wywołują różne choroby tarczycy. Nie wszystkie objawy nadczynności tarczycy muszą pojawiać się jednocześnie. Na przykład u osób starszych często występuje niewydolność krążenia i zaburzenia pracy serca. Poznaj objawy, które sygnalizują choroby tarczycy.

Najczęstsze objawy nadczynności tarczycy

  • Spadek wagi
    Łączy się z szybkim spalaniem kalorii. Chory jest bez przerwy głodny, je również w nocy, ale i tak chudnie, i to dużo: od kilku do 30 kilogramów w ciągu niewielu miesięcy.
  • Nadwrażliwość na ciepło i nadmierna potliwość
    Przyspieszona przemiana materii sprawia, że organizm wytwarza więcej ciepła i musi je odprowadzić. Stąd nasilone pocenie się. Osoby z nadczynnością tarczycy źle znoszą wysokie temperatury. Zimą chodzą w cienkich płaszczach i nieustannie wietrzą pokoje.
  • Drażliwość, nerwowość
    Zazwyczaj dotyczy kobiet, które mają małe dzieci oraz osób na kierowniczych stanowiskach. Nie mogą sprostać obowiązkom, są wiecznie rozdrażnione, źle przyjmują wszelkie uwagi, bez powodu wpadają w złość. Trudno im się skoncentrować na jednym zadaniu.
  • Kołatanie serca - bardzo szybkie bicie
    Może być niebezpieczne, zwłaszcza u ludzi starszych, u których przekształca się w migotanie przedsionków, prowadzące do niewydolności serca.
  • Duszność
    Pojawia się nawet po niewielkim wysiłku fizycznym. Nasila dolegliwości przy astmie i chorobach płuc.
  • Drżenie rąk
    Bardzo krępujące. Budzi podejrzenia o nadużywanie alkoholu. Kiedy trudno utrzymać w ręku łyżkę, włożyć klucz do zamka, napisać coś czytelnie, chory szuka pomocy u neurologa, obawiając się choroby Parkinsona.
  • Osłabienie mięśni, najczęściej nóg
    Ciężko wchodzić po schodach czy wstawać z fotela bez wspierania się na rękach.
  • Biegunki
    Są związane z bardzo szybką przemianą materii. Wypróżnienia mogą się zdarzać nawet trzy razy dziennie.
  • Nieregularne miesiączki
    Zwykle bywają skąpe lub całkowicie zanikają.
  • Dolegliwości skórne
    Na podudziach i stopach pojawiają się czerwone, mocno swędzące plamy. Nogi nad kostkami bywają mocno opuchnięte. Skóra swędzi. Włosy robią się rzadkie, cienkie i sztywne, trudno je ułożyć lub zakręcić. Paznokcie są łamliwe, mają nierówną powierzchnię i czasem zmieniony kolor.
  • Łzawienie
    Z reguły przy wietrze i ostrym świetle. Chory odczuwa ból, pieczenie oczu (piasek pod powiekami), widzi obraz zamazany lub podwójny. Pod oczami pojawiają się worki.
  • Wole
    Sygnalizuje zaawansowane stadium nadczynności tarczycy.
Nie przegap

Badania w kierunku nadczynności tarczycy

Najprościej stwierdzić nadczynność tarczycy, wykonując analizę krwi i oznaczenie poziomu hormonów T3, T4 oraz TSH (tyreotropiny) - hormonu przysadki mózgowej stymulującego pracę tarczycy. Wyniki mogą się różnić w zależności od metody analitycznej, dlatego w czasie kuracji warto kolejne badania robić w tym samym laboratorium.

W wyniku nadmiernej produkcji hormonów często tworzą się guzki - "zimne" (nie produkujące hormonów) i "gorące" (aktywne). I jedne, i drugie grożą zezłośliwieniem (głównie aktywne).

Lekarz może zlecić wykonanie USG, scyntygrafii lub biopsji aspiracyjnej cienkoigłowej (BAC), a także prześwietlenie klatki piersiowej. Badania te pozwalają określić rodzaj i rozmiary guzków. Biopsja daje odpowiedź na pytanie, czy guzki są złośliwe, czy nie. Zdjęcie RTG pokazuje, czy tarczyca rozrasta się w stronę tchawicy. Wtedy tworzy tzw. wole zamostkowe, niewidoczne, ale utrudniające oddychanie.

By precyzyjnie postawić diagnozę, wykonuje się badanie tarczycy zwane scyntygrafią. Pacjent dostaje promieniotwórczy izotop jodu w kapsułce lub w płynie. Gdy jod wniknie do tarczycy, zaczyna się emisja promieniowania, rejestrowana przez gammakamerę. Guzki gorące wchłaniają jod, zimne - nie. Na monitorze lekarz widzi te miejsca, które wchłonęły jod, i te, które są wolne od niego. Obraz jest wielokolorowy. Tak powstaje mapa tarczycy - scyntygram.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 12.08.2014

Komentarze (1 - 10 z 441)
pink , 21.10.2014 17.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
witaj ja tesz strasznie tyje przy nadczyności powiedz mi czy cos sie poprawiło nadal tyjesz
 
madi18, 10.10.2014 09.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja mam podobne objawy przy nadczynności tyle że strasznie tyję a tsh mam 0,073 dopiero z dwa tyg mam wizytę
 
szlogr, 27.09.2014 08.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
O plamach na nogach to ja ci powiem ze sluszale gdy kolega mial operacje usowania zylakow, ze lekarz okreslil plamy na nogach jako nadmiar zelaza
 
chora , 10.09.2014 19.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mam nadczynnosc tarczycy . czuje się okropnie . bicie serca pokazuje nawet 135.bole nog spuchnięte stopy . latem tak się pocilam ze mnie owiało i bylam chora. jak się wkurze to masakra, nerwy mi puszczają. dusi mnie w szyi . MA SA KRA JEDNYM SLOWEM . WYNIK TSH PONIZWEJ 0,005 :(
 
Sebastian, 18.08.2014 18.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
TSH 0.0007 a ma być uIU/ml 0.3500-4.9400 FT4-Wolne T4 2.06 a ma być ng/dL 0.70-1.48 FT3-Wolne T3 14.39 a ma być pg/mL 1.71-3.71 USG zrobiłem prywatnie i jest w normie 19x41x16 - oba płaty Wizytę u specjalisty ma za dwa dni. Czy to nadczynność to co mam?
 
magia.m, 14.08.2014 20.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
POMOCY! Mam rozpoznane zapalenie tarczycy, najprawdopodobniej po ciąży (lub podostre zapalenie tarczycy lekarze nie są pewni). Od kilku dni biorę Thyrosan i Encorton, ale nie ustępuje mi biegunka (normalna konsystencja stolca). Wypróżniam się 20-30 razy dziennie! Często jest to tylko odruch, bez efektu. Nie mogę się zająć dzieckiem, ani normalnie funkcjonować! Czy ktoś tak miał? Ile to trwało i co pomogło. Nie pomagają żadne leki na biegunkę typu Stoperan, odruch pozostaje. Moje wyniki badań: TSH 0,005 µIU/ml anty-TG 406,50 IU/ml FT3 9,40 pg/ml FT4 4,41 ng/dl anty-TPO 7,06 IU/ml
 
Zbyszek, 11.08.2014 23.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Cześć Mazia, napisz mi swój numer tel. a pogadamy sobie o tej bardzo uciążliwej chorobie, z którą nie da się normalnie funkcjonować. Ja mam dokładnie to samo, tylko że jestem chłopakiem i nie mam miesiączek.
 
aga, 08.08.2014 12.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
od kilku lat lecze nadczynność i w tej chwili mam problemy .Czuję sie fatalnie słaba , problemy z sercem .Zrobiłam dzisiaj wyniki i okaże sie co wyszło po zmniejszeniu dawki thyrozolu....oby to było to bo już jak idę do przychodni z wrażeniem że serce siada to patrza na mnie jak na chipohondryczkę .....jak pomyślę o tym że w poniedziałek do pracy to mam lęki że coś mi sie stanie i nie zdążą mnie uratować !!!!
 
MAZIA, 07.08.2014 21.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja miałam wszystkie objawy nadczynnosci tarczycy.bolały mnie nogi,strasznie osłabiona byłam,nerwowa,chudłam,zle znosiłam wys.temp,duszno,słabo,swędzą mnie stopy,pojawiają sie na nich czerwone plamki,mam przyspieszoną przemianę materii,skąpe miesiączki.zrobiłam badania i ...tsh 26- głęboka niedoczynnosc!! jak to mozliwe powinnam miec odwrotne objawy.czy ktoś tak miał?czekam na wizytę u endo..
 
katarzyna, 02.08.2014 14.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
od paru tygodni sie zle czulam bolaly mnie wszystkie miesnie ,barki plecy nogi.ciezko mi z ławki sie podniesc.strasznie jest mi goraco,czuje ze juz troche schudlam wdze to po ubraniach,drzenie rak,strasznie jestem nerwowa,sily nie mam wogole jestem slaba,,ale za dwa dni ide do lekarza i zaczynam sie leczyc.mam nadzieje ze bedzie mi troche lzej po lekach.
 
następne »
strona 1 z 45
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
CZĘSTE DRĘTWIENIE RĄK I NÓG - przyczyny. Sprawdź, jakiej choroby to objaw CZĘSTE DRĘTWIENIE RĄK I NÓG - przyczyny. Sprawdź, jakiej choroby to objaw

Częste drętwienie rąk i nóg może mieć rożne przyczyny. Zazwyczaj charakterystyczne uczucie...

więcej

29040

Bóle w klatce piersiowej mogą być objawem groźnych chorób. Zrób TEST Bóle w klatce piersiowej mogą być objawem groźnych chorób. Zrób TEST

Bóle, kłucie, ucisk w klatce piersiowej mogą świadczyć o zawale serca, nerwicy, czy uszkodzeniu...

więcej

26506

Nadczynność tarczycy – najczęstsze objawy nadczynności tarczycy Nadczynność tarczycy – najczęstsze objawy nadczynności tarczycy

Nadczynność tarczycy wywołują różne choroby tarczycy. Nie wszystkie objawy nadczynności tarczycy...

więcej

37591

Dlaczego bolą nogi? Najczęstsze przyczyny bólu nóg Dlaczego bolą nogi? Najczęstsze przyczyny bólu nóg

Dlaczego bolą nogi? Nie zawsze przyczyną bólu nóg jest długa wędrówka lub niewygodne buty. Czasami...

więcej

20276

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Obecność skrzepów krwi we krwi miesiączkowej jest objawem bardzo obfitych krwawień miesiączkowych, zwykle towarzyszą im bóle brzucha. Obfite krwawienia miesiączkowe, zwłaszcza jeśli występują od...

W przypadku przesuszenia skóry rąk proponuję zastosowanie (wielokrotnie w ciągu dnia) preparatów intensywnie natłuszczających dostępnych w aptekach, takich jak Diprobaza, Nanobaza, Dermobaza, maść...

Niestety, w powyższej sprawie wiele zależy od postępowania urzędniczego w NFZ. Oddział Wojewódzki NFZ istotnie doręcza świadczeniobiorcy potwierdzone skierowanie nie później niż 14 dni przed dniem...

Grupy wsparcia
data

Październik 25, 2014

Zostawić faceta, może się wówczas opamięta z obżarstwem. Poza tym nie jesteś jeszcze jego żoną, jak mniemam. A jest w stanie zarobić na tyle jedzenia?

data

Październik 23, 2014

Ja również jeste fanką Foreverslimu.Wcześniej nie wierzyłam za bardzo w skuteczność tabletek odchudzających.Ale dzięki Foreverslimowi zmieniłam swoje zdanie.To dzięki tabletką w końcu udało mi się schudnąć.Rzeczywistość jest taka że schudłam bardzo dużo i bez efektu jo-jo.

data

Październik 23, 2014

Novoslim jeeeeeest najlepszy! właśnie się ważyłam minął miesiąc i już 3 kg mniej jak tak dalej pójdzie to sukces życia!

data

Październik 23, 2014

Jeżeli sie odchudzać to na prawdę w sposób zdrowy i bezpieczny.Sama nie muszę i nie musiałam się nigdy odchudzać ale moja koleżanka stosowała właśnie tabletki Foreverslim.I schudła sporo ale z tego co mi wiadomo jest zdrowa i do dnia dzisiejszego nie przytyła.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.