Dieta przy nadczynności tarczycy - tygodniowy jadłospis

Ze względu na wzmożoną przemianę materii dieta przy nadczynności tarczycy powinna być dietą wysokoenergetyczną, ze zwiększoną ilością węglowodanów. Wskazane jest też spożycie warzyw kapustnych i strączkowych, ponieważ wiążą one jod. Zobacz przykładowy jadłospis na cały tydzień w diecie dla osób z nadczynnością tarczycy.

Dieta przy nadczynności tarczycy - zasady

Ze względu na wzmożoną przemianę materii przy nadczynności tarczycy zaleca się dietę bogatoenergetyczną 3500-4500 kcal, ze zwiększoną ilością węglowodanów. Białko podaje się w granicach fizjologicznej normy (do 100 g). Warto korzystać z żywności medycznej - koktajli o podwyższonej ilości białka, jak Nutridrinki. Tłuszcz stanowi 20-25% zapotrzebowania energetycznego. Należy zwrócić szczególną uwagę na tłuszcze dostarczające wit A. Jest ona antagonistą tyroksyny oraz wpływa korzystnie na pracę wątroby. W diecie osób z nadczynnością tarczycy należy zwiększyć ilość witamin, szczególnie wit C. W związku z nadpobudliwością z diety należy wykluczyć używki i ograniczyć znacznie używanie ostrych przypraw. Wskazane jest spożycie warzyw kapustnych i strączkowych, dlatego że wiążą one jod. Ze względu na częste biegunki niewskazane są produkty pełnoziarniste. Posiłków powinno być 6-7, aby uzupełniać deficyt energii i składników odżywczych. Podane przepisy dotyczą porcji, podane gramatury odnoszą się do produktu suchego, przed obróbką termiczną.

Tygodniowy jadłospis w diecie przy nadczynności tarczycy

Poniedziałek

Śniadanie 610 kcal

Omlet z serem i pomidorkami, pieczywo z dżemem i owocami

Potrzebne będą: 4 duże jajka, 3-4 plastry mozzarelli, kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, zioła świeże do posypania potrawy, dwa tosty, 3 łyżeczki masła, 2 łyżki niskosłodzonego dżemu lub konfitury. Przygotowanie: Jajka należy roztrzepać i wlać na podgrzana patelnię z łyżką masła, dodać ser. Zapiec w piekarniku z termoobiegiem, gdy tylko składniki zaczną się ścinać. Posypać ziołami: bazylią lub natką pietruszki. Zjeść z pomidorkami. Podgrzane tosty posmarować masłem i konfiturą, posypać owocami sezonowymi. Do picia woda lub herbatka owocowa.

Przekąska 600 kcal

Orzechy włoskie 60 g, baton z płatkami i owocami suszonymi

Obiad 790 kcal

Zupa krem z groszku zielonego, kasza jaglana ze szpinakiem i pomidorami, grillowane piersi kurczaka

Na zupę potrzebne będą: szklanka groszku mrożonego, włoszczyzna, ziemniak, łyżka oliwy z oliwek, 1/2 litra wody, jogurt naturalny, groszek ptysiowy. Ugotować włoszczyznę w wodzie, wyjąć włoszczyznę. Włożyć groszek, ziemniak zagotować. Zmiksować. Wymieszać z jogurtem. Na talerzu posypać groszkiem ptysiowym.

Na drugie danie potrzebne będą: 50 g kaszy jaglanej, 2 szklanki szpinaku, sól czosnkowa, 2 suszone pomidory z zalewy z oliwą, pokrojone, 200 g piersi z kurczaka lub indyka posmarowanych oliwą i posypanych oregano, solą i pieprzem. Przygotowanie: ugotować kaszę i wymieszać ze zblanszowanym szczawiem i pomidorkami. Mięso zrumienić na patelni grillowej. Do picia kompot wiśniowy.

Podwieczorek 460 kcal

Koktajl bananowo-pomarańczowy

Zmiksować banana z sokiem wyciśniętym z pomarańczy oraz serek waniliowy 200 g.

Kolacja 652 kcal

Pieczony łosoś, brokuł, słodki ziemniak

Potrzebny będzie: filet z łososia 180 g natarty oliwą z oliwek oraz szczyptą chili, ugotowany brokuł i średnio duży, słodki ziemniak. Łososia należy upiec w folii w piekarniku, można go obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych. Brokuł ugotować i skropić sokiem z cytryny, posypać sezamem. Zjeść z ugotowanym ziemniakiem z kleksem kwaśnej śmietany.

Przekąska: 360 kcal

100 g humusu + ogórek zielony, papryka pokrojone w paski.

Wtorek

Śniadanie 643 kcal

Płatki z mlekiem i owocami. Przygotowanie: 2 i 1/2 szklanki płatków żytnich, kukurydzianych, jaglanych należy zalać szklanką mleka 1,5%, wkroić w to kilka plastrów banana i truskawek, posypać płatkami migdałów (łyżka).

Przekąska 260 kcal

Jogurt kremowy waniliowy, 2 łyżki rodzynek

Obiad 870 kcal

Tortilla z warzywami i ryżem. Potrzebne będą: 2 tortille z białej mąki, 2 plasterki cheddara (odtłuszczonego), 3 łyżki ugotowanego ryżu pełnoziarnistego, puszka czerwonej fasoli (odsączona), papryka pokrojona w kawałki, słoiczek 150 g salsy. Składniki wymieszać i wyłożyć na tortille z serem, zapiec; zjeść z sosem; do picia kompot z owoców.

Podwieczorek 660 kcal

Kanapka z masłem, owoc. Rogal maślany należy przekroić i posmarować każda połówkę łyżką masła migdałowego (albo orzechowego); do tego dwie pomarańcze.

Kolacja 630 kcal

Makaron z pesto i krewetkami. Potrzebne będą: 100 g (suchego produktu) makaronu ugotowanego na pół twardo, 2 łyżki pesto, 200 g ugotowanych krewetek,100 g przepołowionych koktajlowych pomidorków, listki rukoli i szpinaku. Składniki wymieszać, przyprawić według uznania; do picia herbatka owocowa

Przekąska 300 kcal

Drink proteinowy.

Środa

Śniadanie 760 kcal

Owsianka z owocami i orzechami. Przygotowanie: ugotować na wodzie 6-8 łyżek płatków owsianych, dodać szklankę malin i pokrojoną w kawałki gruszkę. Posypać rozdrobnionymi orzechami laskowymi (60 g); do picia świeżo wyciskany sok pomarańczowy

Przekąska 440 kcal

Dwa ugotowane na twardo jajka, szklanka jogurtu naturalnego, jabłko.

Obiad 780 kcal

Burger z pieczywem, zupa krem brokułowa. Potrzebne będą: ok 180-200 g mielonej wołowiny (np. z antrykotu), 2-3 posiekane piórka cebulki dymki, jajko, łyżka oleju, pieprz, odrobina soli, bułka z sezamem do hamburgera, sałata, dwa plastry odtłuszczonego sera żółtego, pomidor pokrojony w plasterki. Cebulę zrumienić na patelni żeliwnej grillowej, ostudzić. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i przyprawami. Uformować kotleta i usmażyć na oleju. Na połówkach bułki położyć sałatę, plastry pomidorów i kotleta. Zjeść z zupą krem brokułową. Na zupę potrzebne będą: brokuł, włoszczyzna, 0,5 l wody, ziemniak, łyżka masła, gęsty jogurt naturalny w typie greckiego. Ugotować włoszczyznę i ziemniaka, wyjąć włoszczyznę. Na wywarze ugotować brokuł, dodać masło, zmiksować. Wymieszać z jogurtem naturalnym.

Podwieczorek 433 kcal

Owocowy koktajl. Zmiksować banana z odżywką wysokobiałkową (np. Nutridrink o smaku mocca).

Kolacja 820 kcal

Kurczak Stir Fry. Potrzebne będą 200 g piersi z kurczaka pokrojonej na kawałki, 2 łyżki oleju rzepakowego, posiekany ząbek czosnku, 2-3 pieczarki pokrojone w paseczki, 200 g fasolki szparagowej ugotowanej i pociętej na kawałki, sos sojowy niskosodowy, 60 g ugotowanego ryżu (ok. 2 szklanek). Należy rozgrzać wok lub dużą patelnię, dodać olej i czosnek. Gdy się zrumieni, dołożyć kawałki kurczaka i sos sojowy. Mieszać, po 2 minutach dodać warzywa, smażyć, aż wszystkie składniki się zrumienią.

Przekąska 400 kcal

Szklanka jogurtu naturalnego, kilka śliwek, gruszka

Czwartek

Śniadanie 670 kcal

Koktajl ananasowy, francuskie tosty z truskawkami. Na koktajl: należy zmiksować 100 g jogurtu naturalnego z pokrojonymi w kawałki 3 plastrami ananasów i odżywki wysokobiałkowej typu Nutridrink. Do tego dwa tosty z miodem uprzednio zamoczone w mleku i jajku, usmażone na maśle, posmarowane miodem i posypane plastrami truskawek; do picia herbatka owocowa.

Przekąska 420 kcal

Bułka maślana posmarowana masłem migdałowym; jabłko lub sok wyciskany z jabłka

Obiad 490 kcal

Sałatka z tuńczykiem. Potrzebne będą: puszka tuńczyka w oliwie 120 g, 125 g liści młodego szpinaku, marchewka starta na tarce, szklanka ugotowanego ryżu. Składniki wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, posypać świeżymi ziołami.

Podwieczorek 450 kcal

Pasek gorzkiej czekolady, 50 g suszonej żurawiny, 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich.

Kolacja 820 kcal

Polędwica wieprzowa ok. 200 g, fasolka szparagowa 200 g, 2 łyżki oliwy z oliwek, cebula pokrojona w talarki, jabłko pokrojone w cząstki, świeże oregano i tymianek, słodki ziemniak. Cebulę z tymiankiem i oregano udusić na jednej łyżce oliwy, pod koniec dodać jabłko. Zdjąć z patelni. Polędwicę pokroić w kawałki, rozbić ręką i usmażyć krótko na oliwie. Lekko posolić i popieprzyć na końcu. Dodać jabłko i cebulę. Zjeść z ugotowaną fasolką i ziemniakiem.

Przekąska 500 kcal

2 szklanki płatków kukurydzianych, szklanka mleka 1,5%, brzoskwinia

Piątek

Śniadanie 760 kcal

Płatki śniadaniowe z owocami. Do miseczki jogurtu greckiego odtłuszczonego (300 g) należy dodać 2 szklanki granoli z owocami suszonymi (jagoda + granat) oraz 1/8 melona w kawałkach.

Przekąska 320 kcal

Kanapka z wędliną i jajkiem. Dużego palucha pszennego posmarować cienko masłem i przełożyć sałatą, plastrami pomidora, cebulą, ogórkiem, 4 plastrami po 30 g każdy wędliny z indyka i plasterkami ugotowanego jajka.

Obiad 585 kcal

Wegetariańskie chili. Potrzebne będą: łyżeczka oliwy, ½ papryki pokrojonej w kawałki, mała cebula pokrojona w piórka, kapelusze 2 pieczarek, pokrojone, pomidory z puszki (bez soli) pokrojone - ok. 300 g, szklanka fasoli czerwonej odsączonej z zalewy - ok. 300 g, 2-3 łyżki ziaren kukurydzy gotowanych, 4 chlebki kukurydziane. Należy rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę, paprykę, czosnek i mieszając dusić około 5 minut. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i dusić około 20 minut. Posypać kozieradką i zjeść z waflami kukurydzianymi, mogą być też małe takos 10-15 sztuk (nie mogą być pikantne).

Podwieczorek 540 kcal

Power koktajl. Zmiksować szklankę jagód z dwoma bananami i wysokoproteinowym drinkiem typu Nutridrink. Można doprawić naturalną wanilią.

Kolacja 940 kcal

Kanapki. Dwa duże paluchy przekroić na pół, posmarować masłem orzechowym (po łyżce), przełożyć liśćmi sałaty, papryką grillowaną oraz plastrami chudej wędliny drobiowej - ok. 300 g.

Przekąska 350 kcal

Wysoko proteinowy drink o smaku waniliowym, zmiksowany ze szklanka owoców jagodowych

Sobota

Śniadanie 540 kcal

Jajecznica z pomidorami, pieczywo. Na łyżeczce masła zrumienić 2 plastry szynki pokrojonej w kawałki i wlać na nią 4 roztrzepane jajka. Na koniec dodać pokrojonego pomidora (bez pestek) i posiekaną dymkę. Należy zjeść z 2 tostami.

Przekąska 560 kcal

Musli z płatków. Do 300 g greckiego jogurtu naturalnego dodać szklankę płatków zbożowych, pokrojoną w kawałki gruszkę i jabłko, 15 g pokruszonych orzechów włoskich i łyżkę (15 g) żurawiny; do picia herbata cynamonowa.

Obiad 670 kcal

Kotleciki z kurczaka z sezamem, buraczki z fasolką szparagową, ziemniaki, sałata z jogurtem. Potrzebne będą: 200 g zmielonego mięsa drobiowego, mąka, jajko, łyżeczka sezamu, olej rzepakowy, duży burak, szklanka fasolki szparagowej, jabłko winne, pokrojone w kawałki, sałata, jogurt grecki 2-3 łyżki, wymieszany z ogórkiem i koperkiem, 3 ugotowane ziemniaki. Mięso wymieszać z jajkiem, mąką i sezamem, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Usmażyć na oleju. Zjeść z surówką zrobioną z ugotowanego buraka, startego na tarce i wymieszanego z łyżką posiekanego szczypiorku, z tartym jabłkiem i ogórkiem kwaszonym (można dodać łyżeczkę zwykłego jogurtu). Kotlety zjeść z kleksem jogurtu, ziemniakami, sałatą oraz surówką z warzyw.

Podwieczorek 590 kcal

Crumble owocowy. Potrzebne będzie: 400 g jeżyn lub malin, lub innych owoców sezonowych, 1 i ½ łyżeczki cukru, 4 łyżeczki mąki, łyżka soku pomarańczowego, 4 łyżki płatków owsianych, tradycyjnych, 3 łyżki posiekanych migdałów, 4 łyżeczki brązowego cukru, szczypta cynamonu, łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: piekarnik podgrzać do 250 stopni. Połączyć owoce z cukrem i sokiem. Połączyć płatki z mąką, cynamonem, cukrem brązowym i olejem. W żaroodpornym naczyniu porozkładać płatki i owoce. Zapiec, aż płatki nabiorą złotego koloru, a owoce zaczną „bąblować” - około 20 minut.

Kolacja 780 kcal

Makaron z mięsem i fasolą. Przydadzą się: 0,3 kg mielonej chudej wołowiny, makaron spaghetti 100 g, puszka pomidorów śliwkowych, fasolka Kidney - mała puszka ok. 80 g, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, oregano. Na oliwie na patelni podsmażyć czosnek i mięso. Dodać odsączoną fasolkę i pomidory. Dusić, ciągle mieszając. Przyprawić. Ugotować makaron i wymieszać z sosem. Posypać świeżym oregano.

Przekąska 504 kcal

Koktajl podwójnie czekoladowy. Zmiksować czekoladowy drink proteinowy z dwoma bananami i 2 łyżeczkami od herbaty niesłodzonego kakao.

Niedziela

Śniadanie 651 kcal

Owsianka owocowa. Ugotować na mleku ok 1.5 szklanki płatków owsianych. Wymieszać z pokrojonym bananem, plastrami brzoskwini, kilkoma wingronami. Całość posypać łyżką pokruszonych orzechów włoskich.

Przekąska 530 kcal

Knedle serowe ze śliwkami. Potrzebne będą: 100 g chudego sera białego dwukrotnie mielonego, jajko, 3-4 łyżki mąki, 5-7 wydrylowanych śliwek, jogurt naturalny typu greckiego wymieszany z łyżką miodu. Ser, jajko i mąkę zagnieść na ciasto. Z niego uformować okrągłe placki, w które należy włożyć śliwki i zakleić. Obtoczyć w pozostałej mące. Wrzucać na wrzątek. Zjeść polane jogurtem.

Obiad 720 kcal

Szaszłyki z cielęciny z ryżem. Potrzebne będą: 200 g mięsa drobiowego lub cielęciny pokrojone na sześciany, ¼ czerwonej papryki, pokrojonej w kawałki, kilka kapeluszy pieczarek, cebula pokrojona w talarki, przyprawy według uznania; papryka, sól, pieprz, majeranek, łyżka oleju lub oliwy. Na patyczki nakładać naprzemiennie mięso, cebulę, paprykę, grzyby. Skropić je tłuszczem i upiec w piekarniku lub na grillu. Zjeść z sałatą z winegretem i 100 g (waga suchego) ugotowanego ryżu.

Podwieczorek 760 kcal

Gofry z owocami. Potrzebne będą: ¾ szklanki mąki (1:1 pełnoziarnista i biała), łyżka brązowego cukru, 1 do 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżki sera białego homogenizowanego, jajko podzielone na żółtko i białko, 2/3 szklanki odtłuszczonego mleka, łyżka oleju. Owoce i jogurt smakowy, jako dodatek. Wymieszać mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia i sól. Odstawić. Wymieszać ser i żółtko jajka na gładką masę. Dodać mleko i olej. Dołożyć masę jajeczną do masy mącznej. Mieszać, aż się dobrze połączą. Ubić białko na sztywno i delikatnie przełożyć je do masy mączno-jajecznej. Przełożyć połowę masy do gofrownicy, podgrzanej i lekko natłuszczonej. Zjeść z owocami sezonowymi i gęstym jogurtem.

Kolacja 600 kcal

Omlety ze szpinakiem i kurkami. Potrzebne będą: łyżeczka masła, 4 jajka, 150 g obgotowanych, małych lub drobno pokrojonych kurek, szczypta soli i pieprzu, 2 łyżki startego sera cheddar, łyżka posiekanego świeżego szczypiorku, natki pietruszki lub trybulki, szklanka liści szpinaku. Poddusić na patelni, na maśle grzyby. W misce ubić jajka, sól i pieprz . Wlać na patelnię. Gdy jajka zetną się, dodać szpinak, posypać serem i szczypiorkiem.

Przekąska 458 kcal

Dwa tosty posmarowane masłem orzechowym i przełożone plastrami banana.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE