DZIKA RÓŻA: niezwykle bogate źródło witaminy C. Przepisy na przetwory z róży

5 komentarze
Autor: Anna Guttman

Nie sposób przecenić walorów zdrowotnych dzikiej róży, jej aromatu, smaku i urody. Dlatego dzika róża jest wysoko ceniona przez zielarzy i farmaceutów, a także smakoszy i przemysł kosmetyczny. Poznaj niezwykłe właściwości płatków i owoców dzikiej róży. Wypróbuj przepisy na przetwory z róży.

Dzika róża to bardzo popularna roślina - wcale nie jest trudno samemu zbierać owoce i płatki dzikiej róży. Krzewy różane są ozdobą miejskich skwerów, parków i przydomowych ogrodów. Potrzebują dużo słońca, ale poza tym mają skromne wymagania, dlatego rosną też przy drogach, na obrzeżach lasów, nieużytkach.

Dzika róża: właściwości i wartość odżywcza

Spośród ok. 1400 gatunków róż, w Polsce dziko rosną 23.  Odmiany dzikiej róży różnią się m.in. barwą kwiatów (od bladego różu po amarant) oraz kolorem i kształtem owoców (purpurowoczerwone albo koralowe, kuliste lub owalnie wydłużone). To właśnie one – kwiaty i owoce dzikiej róży, ze względu na bogactwo zawartych w nich substancji, stanowią surowiec zielarski.
Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Jest w nich też dużo innych witamin – A, B1, B2, E, K, a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn. Stosuje się je w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego, chronią przed szkorbutem.
Natomiast kwiaty – dzięki dużej ilości flawonoidów, antocyjanów, garbników i olejku eterycznego – stosuje się głównie przy niestrawności, bólach gardła i dolegliwościach skórnych. Naparem z różanych płatków można przemywać twarz, żeby odświeżyć cerę.

Dzika róża - domowy zielarz

Płatki róży należy zbierać na początku kwitnienia podczas suchej pogody i od razu rozkładać do suszenia w cieniu i przewiewie. Owoce zrywa się, gdy są w pełni dojrzałe, ale twarde - od sierpnia do października.

Ważne

Ważne

» Polskie wysokowitaminowe soki z owoców róży jako jedyne w Europie mają deklarowaną zawartość witaminy C – 450 mg witaminy C w 100 ml soku.

» Po prawie 20 latach starań polskim naukowcom udało się wyhodować odmianę róży, której owoce zawierają aż 3500 mg witaminy C w 100 g soku, tj. 4 razy więcej niż w owocach zwykłej dzikiej róży i 100 razy więcej niż w cytrusach.

Przejrzałe lub zbierane po przymrozkach mają mniej witaminy C. Owoce można suszyć w całości albo wcześniej je wydrążyć.

Dzika róża - z aptecznej półki

Owoce dzikiej róży są ważnym składnikiem wielu leczniczych mieszanek ziołowych, m.in. nasercowej (Cardiosan), witaminowo-wzmacniającej (Visaflos), o działaniu wykrztuśnym i napotnym (Tussiflos). Wchodzą także w skład  preparatów zalecanych w niedomaganiach wątroby (Cholesol) czy zaburzeniach krążeniowych (Neocardina).
Natomiast przemysł kosmetyczny wykorzystuje głównie kwiaty róży. Olejek uzyskiwany ze świeżych płatków  jest składnikiem perfum, dodaje się go do mydeł i kremów. A pozostała po procesie destylacji woda różana to doskonały tonik wygładzający skórę.

Dzika róża - z zielarskiej kuchni

  • Tarte płatki różane

Suche płatki róży ucieraj drewnianą łyżką z cukrem – na garść płatków łyżka cukru. Na koniec dodaj sok z cytryny. Przechowuj w lodówce. Jedz 3 razy dziennie po łyżeczce jako środek zmniejszający nadkwaśność żołądka i działający uspokajająco. Utartą różę możesz wykorzystać także do deserów (np. pączków).

  • Nalewka z owoców

500 g owoców róży zasyp szklanką cukru i wlej 3/4 litra czystej wódki. Odstaw w ciepłe miejsce na tydzień, co jakiś czas wstrząśnij. Przecedź przez gazę i w ciemnej butelce przechowuj w lodówce.
Pij 2 razy dziennie po małym kieliszku nalewki jako środek wzmagający apetyt, poprawiający przemianę materii i trawienie.

Jak przyrządzić zupę z owoców dzikiej róży?

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 02.11.2016

Komentarze (1 - 5 z 5)
titta, 08.08.2016 13.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Herbata musiala by byc bardzo cipla, dluuugo pita i w dodatku mieszana, zeby sok utracil wlasciwosci. Owszem, szybkosc degradacji witC zalezy od tempearature ale w 45st C po godzinie ubedzie jej tylko kilka%. Po szeciu godzinach pozostanie polowa.
 
Polska Róża, 20.07.2016 16.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tylko musisz pamiętać, że witamina C jest nietrwała - jej rozkład następuje w temperaturze pow 42 stopni. Po dodaniu soku do ciepłej herbaty traci on niestety cenne właściwości :(
 
mateplus, 05.10.2015 17.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dzika różna widzę wraca do łask ; ) Bardzo dobrze, że ludzie zaczynają zdrowiej się odżywiać i zwracać uwagę na to, co kupują. Z dzikiej róży najbardziej odpowiadają mi soki, dolewam do herbaty, zupełnie zmienia jej smak i rozgrzewa. Spróbowałam zmieszać napar z czystka z odrobiną soku z róży i też jest smaczny. Czystek to też powrót do natury
 
mate, 05.10.2015 17.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dzika różna widzę wraca do łask ; ) Bardzo dobrze, że ludzie zaczynają zdrowiej się odżywiać i zwracać uwagę na to, co kupują. Z dzikiej róży najbardziej odpowiadają mi soki, dolewam do herbaty, zupełnie zmienia jej smak i rozgrzewa. Spróbowałam zmieszać napar z czystka z odrobiną soku z róży i też jest smaczny. Czystek to też powrót do natury
 
Monika, 27.07.2014 23.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja odkryłam ostatnio oleje świata, znalazłam tam właśnie olej z pestek dzikiej róży. Świetnie smakuje w sałatkach, zrobiłam furorę ostatnio u znajomych.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
LECZNICZA NALEWKA z aronii. Przepis LECZNICZA NALEWKA z aronii. Przepis

Nalewka z aronii to jedna z najchętniej wybieranych przez nas mocnych nalewek. Dlaczego? Owoce...

więcej

273

ŻYWORÓDKA: właściwości lecznicze i pielęgnacyjne ŻYWORÓDKA: właściwości lecznicze i pielęgnacyjne

Żyworódka pierzasta to roślina, która ma szersze zastosowanie lecznicze niż aloes. Dzięki...

więcej

267

Pokrzywa - właściwości lecznicze i prozdrowotne pokrzywy Pokrzywa - właściwości lecznicze i prozdrowotne pokrzywy

Pokrzywa to nie tylko chwast. Na wsi od wieków traktowano ją z szacunkiem ze względu na właściwości...

więcej

256

Ostropest wspiera pracę wątroby. Właściwości lecznicze ostropestu plamistego Ostropest wspiera pracę wątroby. Właściwości lecznicze ostropestu plamistego

Ostropest plamisty to roślina, która chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu i łagodzi...

więcej

242

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Wazelina może być zbyt ciężka i zatykająca ujścia gruczołów łojowych. Sugeruję zastosowanie specjalnych kremów ochronnych przeznaczonych na zimę (zawierają kompleksy lipidowe) dostępnych w aptekach.

Torbiele jajników u kobiet w okresie prokreacyjnym najczęściej mają charakter czynnościowy, ich wymiar w cyklu może ulegać zmianie, tak że te różnice w wymiarze nie są czymś dziwnym, szczególnie...

Nic nie wiadomo, aby mleko miało wpływ na wchłanianie tabletek antykoncepcyjnych. Radzę jednak popijać tabletkę wodą.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.