DZIKA RÓŻA: niezwykle bogate źródło witaminy C. Przepisy na przetwory z róży

5 komentarze
Autor: Anna Guttman

Nie sposób przecenić walorów zdrowotnych dzikiej róży, jej aromatu, smaku i urody. Dlatego dzika róża jest wysoko ceniona przez zielarzy i farmaceutów, a także smakoszy i przemysł kosmetyczny. Poznaj niezwykłe właściwości płatków i owoców dzikiej róży. Wypróbuj przepisy na przetwory z róży.

Dzika róża to bardzo popularna roślina - wcale nie jest trudno samemu zbierać owoce i płatki dzikiej róży. Krzewy różane są ozdobą miejskich skwerów, parków i przydomowych ogrodów. Potrzebują dużo słońca, ale poza tym mają skromne wymagania, dlatego rosną też przy drogach, na obrzeżach lasów, nieużytkach.

Dzika róża: właściwości i wartość odżywcza

Spośród ok. 1400 gatunków róż, w Polsce dziko rosną 23.  Odmiany dzikiej róży różnią się m.in. barwą kwiatów (od bladego różu po amarant) oraz kolorem i kształtem owoców (purpurowoczerwone albo koralowe, kuliste lub owalnie wydłużone). To właśnie one – kwiaty i owoce dzikiej róży, ze względu na bogactwo zawartych w nich substancji, stanowią surowiec zielarski.
Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Jest w nich też dużo innych witamin – A, B1, B2, E, K, a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn. Stosuje się je w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego, chronią przed szkorbutem.
Natomiast kwiaty – dzięki dużej ilości flawonoidów, antocyjanów, garbników i olejku eterycznego – stosuje się głównie przy niestrawności, bólach gardła i dolegliwościach skórnych. Naparem z różanych płatków można przemywać twarz, żeby odświeżyć cerę.

Dzika róża - domowy zielarz

Płatki róży należy zbierać na początku kwitnienia podczas suchej pogody i od razu rozkładać do suszenia w cieniu i przewiewie. Owoce zrywa się, gdy są w pełni dojrzałe, ale twarde - od sierpnia do października.

Ważne

Ważne

» Polskie wysokowitaminowe soki z owoców róży jako jedyne w Europie mają deklarowaną zawartość witaminy C – 450 mg witaminy C w 100 ml soku.

» Po prawie 20 latach starań polskim naukowcom udało się wyhodować odmianę róży, której owoce zawierają aż 3500 mg witaminy C w 100 g soku, tj. 4 razy więcej niż w owocach zwykłej dzikiej róży i 100 razy więcej niż w cytrusach.

Przejrzałe lub zbierane po przymrozkach mają mniej witaminy C. Owoce można suszyć w całości albo wcześniej je wydrążyć.

Dzika róża - z aptecznej półki

Owoce dzikiej róży są ważnym składnikiem wielu leczniczych mieszanek ziołowych, m.in. nasercowej (Cardiosan), witaminowo-wzmacniającej (Visaflos), o działaniu wykrztuśnym i napotnym (Tussiflos). Wchodzą także w skład  preparatów zalecanych w niedomaganiach wątroby (Cholesol) czy zaburzeniach krążeniowych (Neocardina).
Natomiast przemysł kosmetyczny wykorzystuje głównie kwiaty róży. Olejek uzyskiwany ze świeżych płatków  jest składnikiem perfum, dodaje się go do mydeł i kremów. A pozostała po procesie destylacji woda różana to doskonały tonik wygładzający skórę.

Dzika róża - z zielarskiej kuchni

  • Tarte płatki różane

Suche płatki róży ucieraj drewnianą łyżką z cukrem – na garść płatków łyżka cukru. Na koniec dodaj sok z cytryny. Przechowuj w lodówce. Jedz 3 razy dziennie po łyżeczce jako środek zmniejszający nadkwaśność żołądka i działający uspokajająco. Utartą różę możesz wykorzystać także do deserów (np. pączków).

  • Nalewka z owoców

500 g owoców róży zasyp szklanką cukru i wlej 3/4 litra czystej wódki. Odstaw w ciepłe miejsce na tydzień, co jakiś czas wstrząśnij. Przecedź przez gazę i w ciemnej butelce przechowuj w lodówce.
Pij 2 razy dziennie po małym kieliszku nalewki jako środek wzmagający apetyt, poprawiający przemianę materii i trawienie.

Jak przyrządzić zupę z owoców dzikiej róży?

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 02.11.2016

Komentarze (1 - 5 z 5)
titta, 08.08.2016 13.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Herbata musiala by byc bardzo cipla, dluuugo pita i w dodatku mieszana, zeby sok utracil wlasciwosci. Owszem, szybkosc degradacji witC zalezy od tempearature ale w 45st C po godzinie ubedzie jej tylko kilka%. Po szeciu godzinach pozostanie polowa.
 
Polska Róża, 20.07.2016 16.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tylko musisz pamiętać, że witamina C jest nietrwała - jej rozkład następuje w temperaturze pow 42 stopni. Po dodaniu soku do ciepłej herbaty traci on niestety cenne właściwości :(
 
mateplus, 05.10.2015 17.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dzika różna widzę wraca do łask ; ) Bardzo dobrze, że ludzie zaczynają zdrowiej się odżywiać i zwracać uwagę na to, co kupują. Z dzikiej róży najbardziej odpowiadają mi soki, dolewam do herbaty, zupełnie zmienia jej smak i rozgrzewa. Spróbowałam zmieszać napar z czystka z odrobiną soku z róży i też jest smaczny. Czystek to też powrót do natury
 
mate, 05.10.2015 17.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dzika różna widzę wraca do łask ; ) Bardzo dobrze, że ludzie zaczynają zdrowiej się odżywiać i zwracać uwagę na to, co kupują. Z dzikiej róży najbardziej odpowiadają mi soki, dolewam do herbaty, zupełnie zmienia jej smak i rozgrzewa. Spróbowałam zmieszać napar z czystka z odrobiną soku z róży i też jest smaczny. Czystek to też powrót do natury
 
Monika, 27.07.2014 23.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja odkryłam ostatnio oleje świata, znalazłam tam właśnie olej z pestek dzikiej róży. Świetnie smakuje w sałatkach, zrobiłam furorę ostatnio u znajomych.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
CZYSTEK (zioło) - właściwości lecznicze i zastosowanie CZYSTEK (zioło) - właściwości lecznicze i zastosowanie

Czystek (Cistus) to zioło, któremu są przypisywane wyjątkowe właściwości lecznicze. Czystek - a...

więcej

127

Pokrzywa - właściwości lecznicze i prozdrowotne pokrzywy Pokrzywa - właściwości lecznicze i prozdrowotne pokrzywy

Pokrzywa to nie tylko chwast. Na wsi od wieków traktowano ją z szacunkiem ze względu na właściwości...

więcej

124

MORINGA - drzewo długowieczności. Właściwości lecznicze i zastosowanie moringi MORINGA - drzewo długowieczności. Właściwości lecznicze i zastosowanie moringi

Moringa to roślina, która posiada wyjątkowe wartości odżywcze, a co za tym idzie - właściwości...

więcej

122

ŻYWORÓDKA: właściwości lecznicze i pielęgnacyjne ŻYWORÓDKA: właściwości lecznicze i pielęgnacyjne

Żyworódka pierzasta to roślina, która ma szersze zastosowanie lecznicze niż aloes. Dzięki...

więcej

115

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

W zależności od zaawansowania zmian oraz stanu pacjenta można rozważyć w tej chorobie terapię ogólną, między innymi: sterydami, chlorochiną, sulfonami lub fototerapią. Leczenie zawsze dobierane jest...

Tak, jednym z powikłań przyjmowania doustnie tabletek antykoncepcyjnych są bóle żołądka. Radzę powiedzieć o tym lekarzowi prowadzącemu i zastanowić się nad zamianą drogi podania hormonów.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.