Herbata z kopru włoskiego nie tylko dla niemowląt. Poznaj jej lecznicze właściwości!

Herbata z kopru włoskiego kojarzona jest często z napojem, który podaje się maluszkom, jak dokucza im kolka. Kilka łyków potrafi im przynieść ulgę w dolegliwościach układu pokarmowego. Jednak to nie jedyne działanie prozdrowotne herbaty z kopru włoskiego. Sprawdź, na co jeszcze ona pomaga!

Herbata z kopru włoskiego to napój, który powinni pić również dorośli ze względu na jej liczne właściwości prozdrowotne. W społeczeństwie utarło się przekonanie, że herbata z kopru włoskiego jest przeznaczona dla niemowląt, kobiet w ciąży i matek karmiących. Pora obalić ten mit!

Herbata z kopru włoskiego: właściwości

Jak sama nazwa wskazuje, herbata wytwarzana jest z kopru włoskiego tzw. fenkułu. Roślina ta była stosowana przez starożytnych Greków i Rzymian, którzy cenili ją za długowieczność i siłę fizyczną. Współcześnie koper włoski jest wręcz niezbędny w każdej kuchni. Jego nasiona, liście i bulwy wykorzystuje się na różne sposoby, w szczególności dla wzmocnienia smaku potrawy.

Herbata z kopru włoskiego zawiera wiele:

Herbata z kopru włoskiego: działanie

Herbata z kopru włoskiego ma wyjątkowy smak, ale również szereg właściwości prozdrowotnych. Warto ją pić, ponieważ znakomicie radzi sobie z pewnymi dolegliwości. Jak zatem działa herbata z kopru włoskiego?

Picie herbaty z kopru włoskiego zaleca się w szczególności osobom, które zmagają się z cukrzycą, insulinoopornością lub inną chorobą uzależnioną od poziomu cukru we krwi. Warto pić przynajmniej 2-3 filiżanki herbaty z kopru włoskiego dzienne.

Jedz co lubisz i chudnij!

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci z łatwością schudnąć, a przy tym jeść zdrowo, smacznie i bez wyrzeczeń. Skorzystaj z Jeszcolubisz.pl, innowacyjnego programu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Ciesz się świetnie dobranym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

Herbata z kopru włoskiego: jak zrobić?

Zaparzenie herbaty z kopru włoskiego nie jest skomplikowane! Dziś herbata z kopru włoskiego dostępna jest zarówno w formie sypkiej, jak i w postaci zamkniętych saszetek w sklepach zielarskich czy aptekach. Napój można też przygotować z nasion kopru włoskiego. Poniżej przedstawiamy, jakie kroki należy wykonać:

  1. Wsyp łyżeczkę nasion do kubka lub filiżanki.
  2. Zalej gorącą wodą i odstaw po przykryciem na 10 minut.
  3. Po tym upływie czasu możesz już cieszyć się smakiem herbaty.

Regularnie picie dwóch filiżanek dziennie przynosi korzyści prozdrowotne! Napoju jednak powinny unikać kobiety w ciąży lub osoby cierpiące na chorobę, w której estrogen odgrywa kluczową rolę.

Zioła w ogrodzie – szczaw
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE