WZDĘCIA: gdy gazy gromadzą się w jelitach

2014-09-05 11:14 Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie" | Konsultacja: Grzegorz Borstern, specjalista chorób wewnętrznych

Gromadzenie się gazów w jelitach to normalne zjawisko – najczęściej jest skutkiem jedzenia w pośpiechu lub błędów dietetycznych. Bywa jednak, że wzdęcia są objawem jakiegoś schorzenia, np. nietolerancji glutenu, mukowiscydozy albo przewlekłego zapalenia trzustki.

Przyczyny wzdęć mogą być różne - najczęstszą jest połykanie powietrza. To tzw. aerofagia, która wiąże się ze zbyt pospiesznym jedzeniem lub połykaniem powietrza w trakcie szybkiego mówienia. Spowodowane przez nią wzdęcia dotyczą w większości przypadków osób znerwicowanych. Charakterystyczne dla tej dolegliwości jest zwiększanie się obwodu brzucha w miarę upływu dnia.
Nasza rada: Musisz znaleźć czas na spokojne zjedzenie każdego posiłku. W trakcie jedzenia nie oglądaj telewizji i nie prowadź ożywionych dyskusji. Każdy kęs starannie przeżuwaj, unikaj picia gazowanych napojów.

Posłuchaj, jakie mogą być przyczyny wzdęć. To materiał z cyklu, dobrze posłuchać. Podcasty z poradami

Przyczyny wzdęć: nadmiar białka w diecie

Wytwarzaniu zbyt dużej ilości dwutlenku węgla w jelitach towarzyszy częste odbijanie się tzw. czystego powietrza. Dzieje się tak wtedy, gdy wszystkie posiłki są bardzo bogate w białko i tłuszcz zwierzęcy. Wówczas kwas solny i kwasy tłuszczowe nie są w stanie zrównoważyć ilości wodorowęglanów zawartych w soku trzustkowym i żółci.
Nasza rada: Ogranicz spożycie białka i tłuszczów. Jeśli już jesz posiłek bogaty w białko zwierzęce (np. mięso), zmniejsz ilość białka roślinnego (np. warzywa strączkowe) i odwrotnie. Pij dużo wody mineralnej niegazowanej, by rozrzedzić treść pokarmową. Jedz mniej, a częściej.

Przyczyny wzdęć: zespół jelita nadwrażliwego

Wzdęcia występują razem z bólem brzucha i naprzemiennie pojawiającą się biegunką lub zaparciem. Czasem po posiłkach występują nudności. Chory czuje się zmęczony, ospały, cierpi na bóle głowy, odczuwa niepokój, a niekiedy wpada w depresje. Przyczyna schorzenia nie jest znana. Wiadomo jednak, że rozwija się, gdy dochodzi do zaburzenia rytmu skurczów mięsni, które przesuwają jedzenie.
Nasza rada: Idź do lekarza. Jeśli przypuszczenia się potwierdzą, zapisuj, co jesz, by ustalić, które produkty nasilają dolegliwości. Unikaj ich. Ogranicz jedzenie tłuszczów. Wprowadzaj do jadłospisu produkty z dużą ilością błonnika (surowe owoce i warzywa, pieczywo pełnoziarniste) i obserwuj organizm. Jedz częściej (5–6 razy dziennie), ale małe porcje, by ułatwić trawienie. Nie pal papierosów. Zacznij ćwiczyć i naucz się relaksować, by ograniczyć stres, który nasila objawy schorzenia.

Przyczyny wzdęć: brak enzymu laktazy

Jego niedobór można podejrzewać, gdy po wypiciu mleka lub zjedzeniu jego przetworów pojawia się ból brzucha, wzdęcia i nudności. Laktaza to jedyny enzym ułatwiający trawienie cukrów prostych czyli związków pochodzących z przemiany węglowodanów. Laktoza natomiast to tzw. Cukier obecny w krowim mleku. Gdy w organizmie brakuje laktazy, niestrawiona laktoza - pod wpływem bakterii obecnych w jelicie grubym - rozkłada się na wodór, metan i duże ilości dwutlenku węgla. Skutkiem są bardzo bolesne wzdęcia brzucha.
Nasza rada: Unikaj mleka krowiego i jego przetworów, jeśli będziesz regularnie zażywać preparaty z laktazą, wtedy od czasu do czasu możesz sobie pozwolić na posiłek z mlekiem.

Przyczyny wzdęć: niedobór enzymów trzustkowych

Oprócz wzdęć pojawiają się wiatry i tzw. biegunki tłuszczowe. Do trawienia składników pokarmowych organizm zużywa enzymy wytwarzane przez trzustkę. W przewlekłym zapaleniu trzustki (i mukowiscydozie) produkcja enzymów maleje i nie wystarczają one do przerobienia pokarmu na składniki odżywcze. Niestrawione resztki fermentują i w jelicie gromadzą się gazy.
Nasza rada: Poproś lekarza, by zlecił ci badania określające poziom enzymów trzustkowych. Gdy okaże się, że jest ich za mało, prócz leków zwalczających schorzenie podstawowe, przyjmuj enzymy trzustkowe. Stosuj lekkostrawną dietę.

Przyczyny wzdęć: nietolerancja glutenu

Choroba ta (celiakia lub zespół złego wchłaniania) jest skutkiem nietolerancji białka znajdującego się w ziarnach zbóż (glutenu). Zwykle objawia się u dzieci. Gdy rozwija się w utajnieniu może dać o sobie znać dopiero w wieku młodzieńczym lub dojrzałym. Wzdęciom towarzyszy tzw. przelewanie i kurczenie w brzuchu oraz nadmierne wiatry. Charakterystyczne są też biegunki tłuszczowe, szybki spadek wagi, niedokrwistość. 
Nasza rada: Bez pomocy specjalisty nic nie zrobisz. Po wykonaniu badań przepisze on leki i zaleci dietę. Polega ona na unikaniu glutenu. Nie ma go w ryżu, soi, kukurydzy, prosie. Ponieważ poziom nietolerancji glutenu jest inny u każdego chorego, czasem zalecana  jest dieta eliminacyjna, czyli metoda prób i błędów poznajesz pokarmy, które ci szkodzą. Diety musisz przestrzegać już stale.

Przyczyny wzdęć: nadmiar bakterii

Objawia się wzdęciem i wydalaniem gazów o nieprzyjemnym zapachu. Flora bakteryjna obecna w jelicie grubym pełni ważną rolę w procesie trawienia i oczyszczania organizmu z substancji toksycznych i chorobotwórczych. Jeżeli zachowujemy równowagę w jedzeniu mięsa, warzyw i owoców - bakterie pracują spokojnie. Gdy przeciążamy przewód pokarmowy, np. fasolą lub grochem, muszą one pracować ze zdwojoną siłą, by oczyszczać jelito. Przyśpieszają wtedy procesy fermentacyjne, a skutkiem jest nadmiar gazów.
Nasza rada: Nie przejadaj się roślinami strączkowymi, a jeśli stanowią one podstawę twojej diety, nie dodawaj do nich zbyt wiele tłuszczu, np. masła do fasolki szparagowej, boczku do grochówki.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE
alicja
|

ciężkostrawna dieta to powód problemów jelitowych moich rodziców, więc sądziłam, że może u mnie jest podobnie. Ale niestety nie - winny jest IBS, o którym dowiedziałam się dopiero po sporej liczbie badań. Teraz jestem na diecie, rośliny strączkowe wciąż nie są dla mnie

Jonasz
|

0,5 cytryny na czczo z letnią wodą tak żeby była pełna szklanka i wszelkie problemy znikają od razu :) A i przy takiej tendencji nie powinno sie pić mleka, kawy, herbaty i jeść cukru. Zdrówka zyczę! :)

Magda
|

Świetnie rozwiązuje problem picie chlorofilu rośinnego, który usprawnia pracę jelit i wspomaga trawienie, oczyszcza i odkwasza organizm. Polecam wpisać do google: "chlorofil roślinny w płynie" Chlorofil jest przez wiele osób niedoceniany, a pamiętajmy, że jest to jedyna substancja w przyrodzie, która kumuluje światło słoneczne i odpowiada za zielony kolor warzyw.

Marta
|

Gdzieś wyczytałam, że zespół jelita wrażliwego to nie istniejąca jednostka chorobowa. Lekarze wymyślili ten termin, aby nazywać schorzenia, których nie potrafią zdiagnozować. Gazy, wzdęcia i tzw. puszczanie baków to po prostu wyraz nadmiernej fermentacji pokarmów w naszych jelitach. Oznacza, że nasza flora jelitowa nie pracuje tak, jak powinna. Może to oznaczać, że jest jej za mało, albo po prostu nie dbamy o jej właściwe odżywienie. Kiedy a aptekach prosimy o coś dobrego dla naszych jelit, zazwyczaj farmaceuci oferują nam probiotyki, czyli właśnie bakterie żyjące w jelitach. Rzadko kiedy wspominają o prebiotykach, czyli pokarmie dla naszych bakterii. A to przecież bardzo ważne. Po co nabywać nowe bakterie, skoro nie odżywiamy właściwie tych, które już mamy? Prebiotyki zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naszych jelit i lepsze trawienie, a co za tym idzie redukcję wagi. Ja osobiście używamy probiotyków firmy Bio Nutrition, ale każdy oczywiście może kupić to, co mu odpowiada.

Ewa
|

Witam,mam podobny problem ,wzdęcia i gazy, nie przyjemna sytułacja, lekarz polecił mi jeść kaszę jaglaną z warzywami gotowanymi, żadnych surowych warzyw, przez dwa miesiące i do tego sport, dziś jestem dopiero drugi dzień na diecie i już pomału widzę efekty, wiem że będzie ciężko nie wiem czy wytrzymam tak długi czas(śniadanie, obiad i kolacja kasza jaglana z warzywami) ale w każdym bądź razie spróbuję, tym bardziej że nie leczone jelita prowadzą do ciężkich chorób takich jak depresja czy inne, jelita to drugi nasz mózg i tylko od nas zależy co włożymy do środka i jak będziemy się odżywiać.

Gluten,sruten.
|

Gadasz glupoty jak 95% nie wyedukowanego społeczeństwa...

Ela
|

ja od lat miałam zdiagnozowaną nadwrażliwość jelit, później do objawów gastrycznych zaczął mi dochodzić silny ból głowy i ciągłe zmęczenie. Lekarz to bagatelizował mówiąc, że to pewnie przemęczenie i wypisał mi zwolnienie lekarskie wtedy miałam czas żeby poszperać troszkę w necie i doszukałam się że to też może być nietolerancja glutenu celiakia zrobiłam testy dna na celiakię i wyszło jak byk że mam geny które odpowiadają za celiakię ! Przeszłam a dietę bezglutenową pół roku temu i po wzdęciach ani śladu głowa też mnie już nie boli i odzyskałam energie do życia :) Polecam testy na celiakię jak się od dawna męczycie z wzdęciami !

Ella
|

Zgadzam sie z toba chociaz nie wszystkim pomaga ale na takie drobne problemy ok

karolimaaa
|

Bardzo często te objawy gastryczne są objawami celiakii - ból brzucha, wzdęcia, gazy - i wtedy tylko leczenie celiakii pomoże zniwelowac odkuczliwe objawy https://www.youtube.com/wat...

Hanka
|

u mnie wzdecia byly wynikiem nieprawidlowej flory bakteryjnej w jelitach, lekarz przepisal mi Coloflor max, probiotyk dla doroslych, ktory po 2 tyg. rozwiazal moj przykry problem. teraz lykam go tylko od czasu do czasu, zeby utrzymac prawidlowa flore bakteryjna w jelitach