Czy grozi ci zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie?

Weronika Rumińska

Czy grozi ci zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie? Organizm dąży do utrzymania optymalnego, z punktu widzenia prawidłowości procesów biologicznych, poziomu pH, czyli właściwego stężenia substancji kwaśnych i zasadowych. Zaburzenia tej równowagi możemy zafundować sobie sami, źle się odżywiając i prowadząc nieodpowiedni tryb życia. Sprawdź, czy grozi ci zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej.

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący poprawne pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. W prostszych słowach - to po prostu odpowiednia równowaga, która pozwala utrzymać harmonię w naszym organizmie.

Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Większe pH oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze - przewagę składników kwaśnych.

Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8 (dla krwi). W skrajnych przypadkach białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych.

Objawy zakwaszenia organizmu łatwo przeoczyć lub przypisać innym problemom zdrowotnym. Większość laików, nie mających pojęcia o dietetyce nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji zachwiania równowagi-kwasowo-zasadowej. A stan ten może być niezwykle groźny dla naszego organizmu. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej powodują kwasicę i zasadowicę. W obu przypadkach jest to stan, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi.

Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej może prowadzić w konsekwencji do bóli stawów, cukrzycy, dny moczanowej, nadciśnienia tętniczego i wielu innych poważnych chorób.

Zrób test i sprawdź, czy w twoim organizmie zachowana jest równowaga kwasowo-zasadowa.

Gdy grozi ci zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej, warto dowiedzieć się, jakich produktów unikać. Zakwaszająco na organizm działają przede wszystkim: nabiał, mięso, sól, alkohol, cukier, kofeina, czyli wszystko to, po co współcześnie (i szybko) żyjący człowiek sięga chętnie i często.

Jakie produkty działają na organizm zasadotwórczo? Przede wszystkim cytrusy, ale również większość warzyw i owoców. Szczególnie aktywne w zobojętnianiu kwasów są buraki, sałata, jabłka, seler, banany i melony. Równowaga kwasowo-zasadowa będzie w organizmie zachowana, jeśli np. chleb będziemy jadać z sałatą, rzeżuchą, natką pietruszki czy pomidorem, a mięso obowiązkowo z warzywami - gotowanymi i surowymi.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE