Dieta zasadowa: które produkty odkwaszają organizm?

2020-05-25 13:17

Dieta zasadowa promuje produkty, które odkwaszające organizm. To, czy dany produkt zakwasza czy odkwasza organizm, nie zależy od jego smaku, a od tego, jak zachowuje się w procesie przemiany materii. Produkty zasadowe to te, które podczas trawienia zachowują odczyn alkaliczny. Które produkty są zalecane w diecie zasadowej?

Spis treści

  1. Dieta zasadowa - produkty dozwolone - wykorzystaj wskaźnik PRAL
  2. Zobacz, jakie produkty spożywać podczas diety odkwaszającej
  3. Dieta zasadowa - jakich produktów unikać?
  4. Efekty diety zasadowej

Dieta zasadowa stawia na produkty alkalizujące. Celem diety zasadowej jest przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a jej głównym założeniem - spożywanie około 80 procent produktów zasadowych i 20 procent produktów kwasowych. Utrzymanie takiego stanu rzeczy w organizmie zapewni mu zdrowie.

Jakie więc produkty działają na organizm zasadotwórczo? Przede wszystkim cytrusy, ale również większość warzyw i owoców. Szczególnie aktywne w zobojętnianiu kwasów są buraki, sałata, jabłka, seler, banany i melony. Równowaga kwasowo-zasadowa będzie w organizmie zachowana, jeśli np. chleb będziemy jadać z sałatą, rzeżuchą, natką pietruszki czy pomidorem, a mięso obowiązkowo z warzywami - gotowanymi i surowymi.  Jako że dieta zasadowa opiera się na utrzymywaniu neutralnego stanu pH w organizmie - wynosi ono 7,365 - należy pamiętać, że do obniżenia tej wartości przyczyniają się stres, brak ćwiczeń, a także przyjmowanie leków, zbyt krótki sen.

Owoce w diecie odchudzającej i w zdrowym żywieniu. Dietetyk radzi

Dieta zasadowa - produkty dozwolone - wykorzystaj wskaźnik PRAL

Wskaźnik PRAL (Potential Renal Acid Load) wyraża zdolność poszczególnych produktów spożywczych do obciążania nerek kwasami. Wyliczany jest przy uwzględnieniu zawartość białek i składników mineralnych w pożywieniu, ich biodostępności, produktów metabolizmu siarki i kwasów organicznych wydalanych z moczem. PRAL podaje się w mEq na 100 g produktu. Dodatni wskaźnik PRAL świadczy o działaniu kwasotwórczym danego pożywienia, a ujemny o zasadotwórczym. Jeśli więc chcesz utrzymać odpowiednie pH moczu i zapobiegać zakwaszeniu organizmu, komponuj posiłki tak, aby PRAL wynosił -10-60 mEq/dzień.

Tabela indeksu PRAL [mEq/100 g] produktów spożywczych

Produkt

PRAL

Produkt

PRAL

Napoje

Tłuszcze i oleje

Sok jabłkowy niesłodzony

- 2,2

Masło

0,6

Piwo jasne

0,9

Margaryna

- 0,5

Sok marchwiowy

- 4,8

Oliwa z oliwek

0,0

Coca-cola

0,4

Olej słonecznikowy

0,0

Kawa parzona

- 1,4

Orzechy

Zielona herbata

- 0,3

Orzechy laskowe

- 2,8

Sok z cytryny

- 2,5

Orzeszki ziemne

8,3

Czerwone wino wytrawne

- 2,4

Pistacje

8,5

Białe wino wytrawne

- 1,2

Migdały

4,3

Woda mineralna

- 1,8

Orzechy włoskie

6,8

Zboża i przetwory zbożowe

Rośliny strączkowe

Amarantus

7,5

Zielony groszek

- 3,1

Jęczmień

5,0

Soczewica

3,5

Gryka

3,7

Fasola

1,2

Kukurydza

3,8

Mięso i przetwory mięsne

Płatki kukurydziane

6,0

Wołowina

7,8

Proso

8,6

Cielęcina

7,6

Płatki owsiane

10,7

Kurczak

8,7

Ryż brązowy

12,5

Kaczka

4,1

Ryż biały

4,6

Indyk

9,9

Ryż biały gotowany

1,7

Wieprzowina

7,9

Mąka ryżowa

4,4

Kiełbasa wieprzowa

7,0

Mąka ryżowa pełnoziarnista

5,9

Frankfurterki

6,7

Mąka pszenna

6,9

Salami

11,6

Mąka pszenna pełnoziarnista

8,2

Mleko, nabiał i jajka

Makaron spaghetti

6,5

Maślanka

0,5

Chleb pszenny biały

3,7

Camembert

14,6

Chleb pszenny razowy

1,8

Serek wiejski

8,7

Wafle ryżowe

3,3

Ser Edam

19,4

Chleb czystoziarnisty

7,2

Jajko kurze

8,2

Ryby i owoce morza

Kefir

0,0

Dorsz

7,1

Mleko

1,1

Halibut

7,8

Parmezan

34,2

Śledź

7,0

Jogurt naturalny

1,5

Małże

15,3

Zioła i ocet

Krewetki

15,5

Ocet jabłkowy

- 2,3

Łosoś

9,4

Ocet biały balsamiczny

- 1,6

Sardynki w oleju

13,5

Bazylia

- 7,3

Sola

7,4

Pietruszka

- 12,0

Słodycze

Warzywa

Gorzka czekolada

0,4

Szparagi

- 0,4

Mleczna czekolada

2,4

Brokuły

- 1,2

Miód

- 0,3

Brukselka

- 4,5

Lody waniliowe

0,6

Marchew

- 4,9

Sorbet owocowy

- 0,6

Kalafior

- 4,0

Cukier brązowy

- 1,2

Seler

- 5,2

Cukier biały

0,0

Cykoria

- 2,0

Owoce

Ogórek

- 0,8

Jabłka

- 2,2

Bakłażan

- 3,4

Morele

- 4,8

Fenkuł

- 7,9

Banan

- 5,5

Czosnek

- 1,7

Czarna porzeczka

- 6,5

Jarmuż

- 7,8

Wiśnie

- 3,6

Sałata

- 2,5

Grejpfrut

- 3,5

Pieczarki

- 1,4

Figi suszone

- 18,1

Cebula

- 1,5

Winogrona

- 3,9

Papryka

- 1,4

Kiwi

- 4,1

Ziemniaki

- 4,0

Cytryna

- 2,6

Rzodkiewka

- 3,7

Pomarańcza

- 2,7

Rukola

- 7,5

Gruszka

- 2,9

Szpinak

- 14,0

Ananas

- 2,7

Pomidor

- 3,1

Rodzynki

- 21,0

Cukinia

- 4,6

Truskawki

- 2,2

Por

- 1,8

Arbuz

- 1,9

Kapusta kiszona

- 3,0

Źródło: http://www.precisionnutrition.com/wp-content/uploads/2009/05/acid-base-foods-pral.pdf

Zobacz, jakie produkty spożywać podczas diety odkwaszającej

Dieta zasadowa - jakich produktów unikać?

Efekty diety zasadowej

Głównym celem diety zasadowej nie jest schudnięcie (choć z czasem osoba na niej przebywająca traci zbędne kilogramy), a utrzymywanie w organizmie zdrowej równowagi kwasowo-zasadowej. Dzięki niej pozbędziemy się takich przypadłości jak:

Nie będą nas też łapać skurcze po przebiegnięciu krótkich dystansów i nie pojawią się momenty, w których mamy wrażenie, że nie możemy złapać oddechu. Dieta zasadowa pozytywnie wpływa również na naszą kondycję psychiczną - znika nerwowość i nadmierna drażliwość.

Polecamy: Kalkulator kalorii - oblicz zapotrzebowanie kaloryczne

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.