Dieta zasadowa: które produkty odkwaszają organizm?

2017-06-22 11:57 ap

Dieta zasadowa promuje produkty, które odkwaszające organizm. To, czy dany produkt zakwasza czy odkwasza organizm, nie zależy od jego smaku, a od tego, jak zachowuje się w procesie przemiany materii. Produkty zasadowe to te, które podczas trawienia zachowują odczyn alkaliczny. Które produkty są zalecane w diecie zasadowej?

Dieta zasadowa stawia na produkty alkalizujące. Celem diety zasadowej jest przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a jej głównym założeniem - spożywanie około 80 procent produktów zasadowych i 20 procent produktów kwasowych. Utrzymanie takiego stanu rzeczy w organizmie zapewni mu zdrowie.

Jakie więc produkty działają na organizm zasadotwórczo? Przede wszystkim cytrusy, ale również większość warzyw i owoców. Szczególnie aktywne w zobojętnianiu kwasów są buraki, sałata, jabłka, seler, banany i melony. Równowaga kwasowo-zasadowa będzie w organizmie zachowana, jeśli np. chleb będziemy jadać z sałatą, rzeżuchą, natką pietruszki czy pomidorem, a mięso obowiązkowo z warzywami - gotowanymi i surowymi. Warto też wiedzieć, jakich produktów w diecie zasadowej unikać: są to przede wszystkim nabiał, mięso, sól, alkohol, cukier, kofeina, czyli wszystko to, po co współcześnie (i szybko) żyjący człowiek chętnie i często sięga.

Jako że dieta zasadowa opiera się na utrzymywaniu neutralnego stanu pH w organizmie - wynosi ono 7,365 - należy pamiętać, że do obniżenia tej wartości przyczyniają się stres, brak ćwiczeń, a także przyjmowanie leków, zbyt krótki sen.

Dieta zasadowa: produkty dozwolone

Poniżej przedstawiamy tabelę pH produktów spożywczych. Aby zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu, te z nich o pH 7-10 powinny stanowić 75-80% twojego talerza. Wartość najbliższą pH optymalnego mają takie produkty jak świeże i niesolone masło, a także... "kranówka".

Zobacz, jak przedstawia się lista kwasowych i zasadowych produktów spożywczych.

Dieta zasadowa: tabela pH produktów spożywczych

Wartość pH Produkt
pH 10
  • Marchewka
  • Cytryna i limonka
  • Jarmuż
  • Czerwona kapusta
  • Kalafior
  • Brukselka
  • Brokuł
  • Ogórek zielony
  • Seler
  • Skórka ziemniaka
pH 9.0
  • Oliwa z oliwek
  • Cukinia
  • Mango
  • Słodki ziemniak
  • Kiwi
  • Gruszka
  • Figa i daktyl
  • Melon
  • Winogrono
  • Borówka
pH 8.0
  • Jabłko
  • Pomidor
  • Ananas
  • Pomarańcza
  • Truskawka
  • Oliwki
  • Awokado
  • Grzyby
  • Brzoskwinia
  • Banan
  • Morela
pH 7.0 - pH neutralne - optymalna wartość pH ludzkiej krwi
  • Tzw. kranówka w większości domów
  • Masło - świeże i niesolone
  • Mleko krowie
  • Margaryna
  • Oleje, z wyłączeniem oliwy z oliwek
pH 6.0
  • Jogurt
  • Jajko
  • Soki owocowe
  • Herbata
  • Śliwka
  • Tuńczyk
  • Łosoś
  • Kokos
  • Kakao
  • Brązowy ryż
pH 5.0
  • Cukier
  • Ziemniak bez skórki
  • Solone masło
  • Piwo
  • Biały ryż
  • Owoce w puszce
  • Soczewica
  • Melasa
  • Otręby pszenne
  • Rabarbar
pH 4.0
  • Kawa
  • Pistacje
  • Popcorn
  • Pszenica
  • Żurawina
  • Suszona śliwka
  • Jeżyna
  • Orzech ziemny
  • Sos pomidorowy
  • Słodzone soki owocowe
pH 3.0
  • Czekolada
  • Wino
  • Ser
  • Jagnięcina
  • Wieprzowina
  • Owoce morza
  • Czarna herbata
  • Aspartam - słodzik dietetyczny
  • Ocet
  • Produkty podgrzane w mikrofali
Warto wiedzieć

Jakie produkty są zabronione na diecie zasadowej?

Efekty diety zasadowej

Głównym celem diety zasadowej nie jest schudnięcie (choć z czasem osoba na niej przebywająca traci zbędne kilogramy), a utrzymywanie w organizmie zdrowej równowagi kwasowo-zasadowej. Dzięki niej pozbędziemy się takich przypadłości jak bóle głowy, brak energii, ciągłe zmęczenie, powracający katar i grypa. Nie będą nas też łapać skurcze po przebiegnięciu krótkich dystansów i nie pojawią się momenty, w których mamy wrażenie, że nie możemy złapać oddechu. Dieta zasadowa pozytywnie wpływa również na naszą kondycję psychiczną - znika nerwowość i nadmierna drażliwość.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
Anna Ryba
|

Rośliny podlewane wodą z mikrofali, nie rosły...

Anoli
|

Do sedgSg
Nie wprowadzaj w błąd! Cytryna odkwaszaja i nie odwołuje się do ludzi, jeśli nie chce Ci się do nich należeć.

sedgSg
|

BZDURY ! autor chyba nie ma pojęcia co to jest pH. pierwszy z brzegu przykład, cytryna , pomidor NO LUDZIE

Pati
|

Cytryna pomimo że kwaśna najlepsza przy zgadze ,więc jaki wniosek od kwasza jeśli ująć to dosłownie.

Moheranin
|

Autor powyższej tabeli o papierku lakmusowym to pewnie nigdy nie słyszał. Cytryna jest kwaśna !!! pH ok 4. Mikrofala nie ma żadnego wpływu na pH, bo niby dlaczego ? Bełkot zabobonny.

Jan
|

Najpierw podajecie tabelę w niej wyszczególniacie produkty nisko kwasowe, a potem piszecie żę ich nie nalezy jeść. Nic nie rozumiem, widoczni wasza filozofia jest niezgodna z logiką. "Jakie produkty są zabronione na diecie zasadowej?
cukier,
nabiał,
mięso,
kofeina,
alkohol,
tytoń,
pszenica,
drożdże,
sól,
kwasy tłuszczowe nasycone,
tłuszcze trans. a tymczasem kawę określacie jak mającą PH4 itd!

http://www.poradnikzdrowie....

Aga
|

Prosze poszukac w temacie zakwaszenie zoladka to powinnam pomoc

werka
|

Na zgagę, najlepszy ocet jabłkowy.

DEOHD
|

Masz racje to samo mam

Krzysztof
|

Witam szukałem takiego artykułu co mogę jeść aby nie mieć zgagi.a po wiekszosci wymienionych mam taką że muszę to soda zoobojetmiac.np bannany czy jabłko od razu.wiec nic mi ten artykuł nie pomógł