MELON - właściwości i wartości odżywcze. Jakie witaminy ma melon?

2017-07-24 15:27 Monika Majewska

Melon to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze powinny docenić zwłaszcza osoby zmagające się z nadciśnieniem i miażdżycą. Melon zapobiega bowiem odkładaniu się blaszki miażdżycowej i reguluje poziom ciśnienia. Poza tym melon wspomaga pracę oczu i pozwala na dłużej zachować opaleniznę. Jest także skutecznym środkiem odchudzającym. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma melon.

Melon to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano od czasów starożytnych. Już wtedy owoc ten uprawiano nad Nilem. Do Europy trafił w XV w. i od razu zdobył popularność wśród smakoszy i nie tylko. Lekarze medycyny naturalnej polecali jego spożywanie w rekonwalescencji po chorobach, w reumatyzmie, a także w chorobach nerek, gdyż łagodnie stymuluje pracę tego narządu oraz działają moczopędnie. To niejedyne właściwości zdrowotne melonów.

Melon może uchronić przed nowotworami i miażdżycą

Odmiany melona o pomarańczowym miąższu (m.in. kantalupa, melba) są skarbnicą beta-karotenu, czyli prowitaminy A. To związek należący do grupy karotenoidów (pomarańczowych, czerwonych i żółtych barwników roślinnych), który jest przeciwutleniaczem chroniącym przed rozwojem niektórych nowotworów oraz miażdżycy. Ponadto beta-karoten wspomaga funkcjonowanie wzroku, a także pozwala na dłużej zachować opaleniznę.

Melon należy do rodziny dyniowatych. Jest rodzajem ogórka, którego częścią jadalną jest owoc

Melon na nadciśnienie

W melonie nie brakuje również potasu – pierwiastka, którego jedną z głównych ról jest regulacja ciśnienia tętniczego. Jak wynika z badań, włączenie dużych ilości potasu chroni przed rozwojem nadciśnienia tętniczego, a także ułatwia kontrolę ciśnienia u chorych na nadciśnienie. Z kolei zbyt niskie spożycie potasu może powodować wzrost ciśnienia tętniczego. Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia (Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja), dziennie należy dostarczyć około 4700 mg potasu na dobę. 100 gramów melona zwiera - w zależności od rodzaju - nawet do 267 mg tego pierwiastka, w związku z tym owoc ten skutecznie uzupełni wszelkie niedobory.

To ci się przyda

Wartości odżywcze melona kantalupa/kasaba (w 100 g)

Wartość energetyczna - 34/28 kcal
Białko ogółem - 0.84/1.11 g
Tłuszcz - 0.19/0.10 g
Węglowodany - 8.16/6.58 g (w tym cukry proste 7.86/5.69)
Błonnik - 0.9 g

Witaminy

Witamina C – 36.7/21.8 mg
Tiamina – 0.041/0.015 mg
Ryboflawina – 0.019/0.031 mg
Niacyna - 0.734/0.232 mg
Witamina B6  - 0.072/0.163 mg
Kwas foliowy -  21/8 µg
Witamina A – 3382/- IU
Witamina E – 0.05/0.05 mg
Witamina K - 2.5/2.5 µg

Minerały

Wapń – 9/11 mg
Żelazo - 0.21/0.34 mg
Magnez - 12/11 mg
Fosfor - 15/5 mg
Potas - 267/182 mg
Sód – 16/9 mg
Cynk - 0.18/0.07 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Melon na nerwy

Melon zawiera witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, m.in. poprawiają nastrój i koncentrację, a także ułatwiają zaspanie. W związku z tym po melona powinny sięgnąć zwłaszcza osoby żyjące w stresie i mające problemy ze snem.

Melon na odchudzanie

Melon w większości (około 90 proc.) składa się z wody i jest niskokaloryczny, a dodatkowo zawiera cytrulinę - aminokwas, który uczestniczy w produkcji hormonu wzrostu, przyśpieszającego odchudzanie. W związku z tym osoby walczące ze zbędnymi kilogramami powinny włączyć melon do diety.

Ważne

Melon nie dla cukrzyków

Melon należy do produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG=60), w związku z tym nie może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę.

Melon a alergia - uwaga uczuleni na pyłki traw!

Melon może być przyczyną alergii krzyżowej. To stan, w którym u osoby uczulonej na jeden alergen może pojawić się też reakcja uczuleniowa po kontakcie z inną substancją, która ma podobną budowę lub/i pochodzi z tej samej grupy alergenów. U osób uczulonych na pyłki traw może się pojawić reakcja alergiczna także po spożyciu melona oraz arbuza i pomarańczy.

Melon – zastosowanie w kuchni

Soczysty i aromatyczny miąższ melon kantalupa to idealny dodatek do sałatek owocowych. Z kolei żółty melon miodowy idealnie komponuje się z szynką parmeńską. Natomiast melon zielony pasuje do dań z owocami morza. Melon galia najlepiej dodawać do lodów i deserów.

>>> Wypróbuj PRZEPIS na KOKTAJL z zielonego MELONA, truskawek, bananów i szpinaku

Melon – zastosowanie w kosmetyce

Wyciąg z melona jest składnikiem kremów nawilżających, regenerujących i przeciwzmarszczkowych. Nic dziwnego – melon zawiera witaminy C i E oraz beta-karoten - przeciwutleniacze, które opóźniają proces starzenia, a także dbają o to, by skóra była zdrowa.

Przepis na gazpacho z melona pomarańczowego i warzyw

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

To ci się przyda

Melon - miodowy, kantalupa, galia. Rodzaje melonów

  • melon miodowy - ma żółtą lub zielonkawą skórkę oraz żółty i słodki miąższ
  • melon kantalupa - rozpoznasz go po złoto-zielonej skórce, która jest pokryta charakterystyczną białą siateczką, a także po pomarańczowym miąższu
  • melon galia ma żółtą skórkę, która również jest pokryta siateczką, oraz jasnozielony miąższ
  • melon emir - ma bladozieloną skórkę i pomarańczowy miąższ
  • melon melba - ma kremową skórkę pokrytą siateczką i pomarańczowy miąższ
  • melon seledyn - ma zieloną skórkę pokrytą siateczką i seledynowy miąższ
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 9/2019 "Zdrowia": jak leczyć schorzenia stóp, fakty o chorobie Hashimoto, czerniak pokonany, miłość w jesieni życia, co mówią nasze sny, pomidory palce lizać. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 9/2019
KOMENTARZE
Konhoset
|

W tegorocznym sezonie wiosenno-letnim po prostu sfiksowałam na ich punkcie.
Najbardziej przypadł mi do gustu melon miodowy, ale żadnym innym nie gardzę :)
Nie znajduję na chwilę obecną konkurenta dla ich smaku. Swietnie gaszą pragnienie i ... koją skołatane nerwy:)
Owszem są dość moczopędne i czasem sama wprawiać się w zakłopotanie , gdy zdarzy mi się nimi nafutrować tuż przed treningiem , ale czymże jest kilkukrotne oddawanie moczu /h w stosunku do nieba w gębie podczas ich skosztowywania ? :)

ikkjhgfdfgthy
|

Polacy w ten sposób leczą swoje kompleksy i niewiedzę... wytykaniem literówek. To już u nas sport narodowy....

ghj
|

zjechalam poczytać jakies ciekawe komentarze, moze jakas dyskusja ciekawostki na temat witamin czy moze innych właściwosci, a jedyne, co przykuło Państwa uwage, to literówka...

Ola
|

Melon to WARZYWO z rodziny dyniowatych, a nie owoc

dwz
|

Jak ulatwia zaspanie hahaha to ja nie bede jadl melona.
Nie chce zasypiac i sie spozniac.

Ann
|

Panowie i panie mwlon to rzeczownik,który się odmienia. Melona,melonem....kto tam pisze??

Felek
|

Może ułatwiać zaspanie. Śpiochom nie przeszkadza w zasypianiu.

chris
|

Ulatwia zaspanie?