Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty

2019-10-04 8:27 Katarzyna Kujac | przepis na ocet jabłkowy pochodzi z książki "Zioła dla smaku, zdrowia i urody" Anny Kaczmarczyk

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest prosty, jednak jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości. Prezentujemy sprawdzony domowy przepis na ocet jabłkowy.

Ocet jabłkowy powstaje z fermentacji jabłek, która dokonuje się za sprawą bakterii z rodzaju Acetobacter. Ma charakterystyczny złocisty kolor i jabłkowy zapach.

Ocet jabłkowy ma wiele właściwości prozdrowotnych, jednak wokół efektów jego regularnego spożywania narosło wiele mitów. Faktem jest, że korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową, co udowodniły badania przeprowadzone na osobach chorych na cukrzycę.

1−2 łyżki octu wymieszaj z przegotowaną wodą (ok. 200 ml) i pij zamiast herbaty. Jeśli dodasz łyżeczkę miodu, stworzysz superodżywczy napój mocy, którym warto się uraczyć na dobry początek dnia, a po pół godzinie zjeść śniadanie. Taka mieszanka dostarczy związków aktywnych pochodzących z octu jabłkowego i miodu; stosowana odpowiednio długo usprawni pracę całego organizmu. Znano ją już w starożytności.

Kwas octowy zawarty w occie jabłkowym niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Jednak już twierdzenia, że ocet jabłkowy obniża cholesterol, hamuje apetyt - ułatwiając tym samym odchudzanie - i poprawia pracę układu krążenia, nie znajdują potwierdzenia w badaniach.

Zewnętrznie, ocet jabłkowy był tradycyjnie stosowany do okładów na bóle głowy, jako dodatek do przygotowanych w domu preparatów na niedoskonałości skóry, takie jak wypryski i krosty, w celu złagodzenia obrzęków nóg i oparzeń słonecznych, przy zwichnięciach, żylakach, zapaleniu gardła, kaszlu, na poprawę stanu włosów i skóry.

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Podczas psucia się owoców następuje fermentacja i tworzy się słaby alkohol, który w kontakcie z obecnymi w powietrzu bakteriami i drożdżami zmienia się w ocet. Tak więc jeśli moszcz owocowy umieścisz w zamkniętym naczyniu (i spełnisz kilka dodatkowych warunków), otrzymasz wino; jeśli naczynie zostawisz otwarte, otrzymasz ocet.

Do zrobienia octu potrzebne są jabłka bez oprysków, pochodzące od znajomego sadownika lub kupione na targu − robaczywe, z naroślami, plamkami, różnych rozmiarów to znak, że drzewa były niepryskane.

Sporo bakterii i drożdży znajduje się na skórkach owoców, dlatego nie powinno się myć dokładnie jabłek zebranych z sadu. Jeśli są zerwane z gałęzi, są czyste; jeśli zbierasz spady, delikatnie je umyj i usuń miejsca stłuczone czy zarobaczone.

  1. Jabłka podziel na 4 części, usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na cieniutkie plastry, rozdrobnij w malakserze lub zmiel w maszynce do mięsa. Możesz też zrobić ocet ze skórek z jabłek i ogryzków (bez ogonków), a miąższu użyć do kompotu czy marmolady.
  2. Włóż surowiec do czystego słoja i zalej przegotowaną, ostudzoną, posłodzoną wodą. Ilość cukru, jakiej użyjesz, zależy od kwaśności jabłek − jeśli są słodkie, to dodaj łyżkę na 1 l wody, jeśli kwaśne, to 3−4 łyżki na 1 l (lepiej, by woda była zbyt słodka niż za mało słodka: cukier i tak zostanie pochłonięty przez drożdże).
  3. Słój przykryj bawełnianą szmatką lub kawałkiem ręcznika papierowego, załóż recepturkę. Musisz liczyć się z obecnością muszek owocówek – nie używaj gazy, bo owady mogą wejść do naczynia przez dziurki.
  4. Słój postaw w ciemnym, ciepłym miejscu (np. na parapecie).
  5. Rozpoczyna się fermentacja alkoholowa i jabłka ciągle wypływają na wierzch, więc codziennie trzeba je mieszać, by nie utworzyła się pleśń. Po 2−3 dniach wokół owoców pojawia się piana – to dobry znak. Dawniej nazywano ją octem zarodowym i uznawano za szczególnie leczniczą, silniejszą w działaniu od samego octu. Faza fermentacji trwa 2−3 tygodnie.
  6. Gdy piana zniknie, a owoce lekko zbrązowieją i przestaną wypływać na wierzch, przecedź płyn do garnka przez sitko lub durszlak. Owoce nie będą ci już potrzebne. Umyj słój i wlej do niego zaczątek octu (płyn jabłkowy). Nałóż ręcznik papierowy lub bawełnianą szmatkę, załóż recepturkę i ustaw w ciemnym, ciepłym miejscu.
  7. Teraz rozpoczyna się fermentacja octowa. Ta faza trwa 2−4 tygodnie, jej długość jest uzależniona od temperatury, rodzaju bakterii octowych i ilości wytworzonego alkoholu. Ciecz zaczyna pachnieć octem, na wierzchu może utworzyć się kożuszek fermentacyjny – warto go zamieszać z octem.
  8. Po 4 tygodniach zajrzyj do octu. Powinna zacząć się tworzyć zawiesina o równomiernym kolorze. Dotknij jej, daje wrażenie śliskości – to zbiór dobrych bakterii, zwany matką octową. Nie wyrzucaj zawiesiny – to octowy skarb, konieczny do tworzenia innych rodzajów octów.
  9. Gdy płyn zacznie pachnieć octem, to znak, że zakończyła się jego produkcja. Wyjmij matkę octową, a pozostałą część zlej do czystych butelek, najlepiej brązowych. Ocet powinien być przejrzysty, sklarowany, więc nie przelewaj do butelki mętnych resztek.
  10. Matkę octową przechowuj w osobnym słoiku, zalaną wodą lub octem. Dorzuć ją do słoika, w którym zrobisz następny ocet. Jest w niej sporo bakterii octowych, które przyspieszą produkcję.
  11. Świeżo przelany ocet odstaw do piwnicy, spiżarki czy szafki. Można go długo przechowywać. W butelce też może się tworzyć matka octowa, czyli „glutowy” korek, a na dnie mogą osadzać się mętne resztki – to nie jest oznaka psucia się, ale tego, że ocet jest doskonały.
  12. Bezpiecznie byłoby tylko lekko wcisnąć korek, tak żeby umożliwić dostęp powietrza. Zdarza się bowiem, że ocet zlany zbyt wcześnie jeszcze pracuje i korek może wystrzelić.
  13. Do octu jabłkowego można dorzucić kilka śliwek, wtedy będzie miał lekko czerwony kolor.
Warto wypróbować
Jesz co lubisz - banner kwadrat

Autor: Time S.A.

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci z łatwością schudnąć, a przy tym jeść zdrowo, smacznie i bez wyrzeczeń. Skorzystaj z Jeszcolubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się świetnie dobranym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

Ważne

Jeśli ocet jest słaby, możesz ponownie wrzucić do niego skórki jabłek czy rozdrobnione jabłka i wykonać od początku cały proces – najpierw fermentacji alkoholowej, potem octowej. Potrwa to kilka tygodni.

Doskonały ocet jabłkowy zrobisz z soku uzyskanego poprzez powolne wytłaczanie owoców – nie w sokowirówce, lecz w wyciskarce wolnoobrotowej lub w prasie. Lepszy ocet uzyskuje się z jabłek późniejszych. Ocet z jabłek wczesnych, np. z papierówek, jest mało esencjonalny, ale możesz go użyć do macerowania ziół.

Jeśli ocet nie do końca ci się udał, wrzuć do niego skórki pomarańczy i maceruj przez 2 tygodnie – takiego aromatycznego wyrobu możesz użyć do usuwania kamienia np. z baterii łazienkowych czy kafelków.

Oznaką zepsucia octu są nieregularnie rozrzucone plamki pleśni. Pleśń odróżnisz od matki octowej po tym, że jej plamki mają różną wielkość i nie są przejrzyste.

Sprawdzaj swoje octy – zbyt wcześnie zakręcone butelki mogą zgromadzić w sobie gaz. Odkręć lekko nakrętkę, by powietrze mogło uchodzić.

Nie produkuj octu w tym samym miejscu, co wino domowe – bakterie octowe unoszące się w powietrzu mogą sprawić, że z wina powstanie ocet.

Przepis na ocet jabłkowy pochodzi z książki Małgorzaty Kaczmarczyk "Zioła dla smaku, zdrowia i urody" (wydawnictwo Samo Sedno), którą Poradnikzdrowie.pl objął patronatem medialnym.

Ziola_3D_300dpi.jpg
Autor: archiwum poradnikzdrowie.pl
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
lili5
|

świetny w smaku jest ocet jabłkowy ojca mateusza. łagodny i daje pożądane efekty.

Sebastian Tyzo
|

Co jeśli użyję przefiltrowanej wody ale nieprzegotowanej ?

abc
|

.. u mnie parapety niestety przy oknie... taki kaprys

M
|

No w górę nie spadnie. Ten trudny język polski dla Polaka.

Ja
|

A to ma problemy z cholesterolem?? Ziebe poczytaj

Ika
|

dekagram (dag) – jednostka masy, równa 0,01 kilograma

RealTime
|

No tak parapety zwykle są ciemnymi miejscami...

ktoś
|

na sobie przetestowałam
3 razy dziennie domowy ocet: 2 łyżeczki na szklankę wody i waga powoli spada mi w dół

Todorowicz
|

Co to za jednostka dag :D

anka
|

Ocet na chlebie i drożdżach?! Kto pisał te głupoty. Bakterie kwasu mlekowego są w powietrzu, nie trzeba dodawać niczego poza cukrem aby uzyskać mocno sfermentowany produkt.

Natomiast sam ocet nie wspomaga niczego, to jakieś mity, że można się odchudzić pijąc go. Można stosować ewentualnie rozcieńczony na włosy w formie płukanki. Polecam artykuł na wikipedii, tam jest więcej na temat tego, że ocet nie działa na zupełnie nic (powoduje tylko marskość wątroby pity w nadmiarze). https://en.wikipedia.org/wi...