Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?

2015-01-22 6:59

Na czym polega zakwaszenie organizmu? Produkty żywnościowe, oprócz kaloryczności i wartości odżywczych, mają także właściwości kwaso- albo zasadotwórcze. Ma to znaczenie dla zdrowia, ponieważ wpływa na odczyn pH krwi. Zwykle nierozsądna dieta powoduje nadmiar kwasów w organizmie, czyli zakwaszenie organizmu. Sprawdź, jaki są objawy zakwaszenia organizmu i jak mu zapobiegać.

Objawy zakwaszenia organizmu łatwo przeoczyć lub przypisać innym problemom zdrowotnym. Większość laików, nie mających pojęcia o dietetyce nie wie, co to jest równowaga kwasowo-zasadowa i nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji jakie następują, gdy zostaje ona zachwiana.

Zakwaszenie organizmu a równowaga kwasowo-zasadowa

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący poprawne pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. W prostszych słowach to po prostu odpowiednia równowaga, która pozwala utrzymać harmonię w naszym organizmie.

Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Większe pH oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze - przewagę składników kwaśnych.

Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8 (dla krwi). W skrajnych przypadkach białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych.

Zachwiana równowaga kwasowo- zasadowa może być niezwykle groźna dla naszego organizmu. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej powodują kwasicę i zasadowicę. W obu przypadkach jest to stan, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi. Jest się czego obawiać. Obydwie choroby mogą nawet doprowadzić do śmierci.

Jak uniknąć zakwaszenia organizmu?

Zasadniczy wpływ na zachowanie równowagi w naszym organizmie ma dieta. Produkty jakie spożywamy na co dzień możemy podzielić na kwasotwórcze i alkalizujące.

Oto kilka zasad jak łączyć produkty, żeby cieszyć się zdrowiem i zachować równowagę kwasowo-zasadową:

  • po spożyciu 100 g ryżu oraz 100 gramów piersi kurczaka odkwaszamy nasz organizm jedząc 200 g pomidorów oraz 200 g jabłek,
  • 100 g makaronu i 100 g wołowiny odkwaszamy poprzez 100 g buraków i 150 g pomidorów,
  • 100 g płatków owsianych i 100 g jajek odkwaszamy poprzez 200 gram pomidorów oraz 150 g ogórków.
Ważne

Produkty kwasotwórcze:

  • kasza jęczmienna
  • płatki owsiane
  • ryż
  • makaron
  • mięso wieprzowe
  • mięso wołowe
  • jaja
  • ser tylżycki

Produkty alkalizujące:

  • mleko
  • buraki
  • ziemniaki
  • marchew
  • pomidory
  • sałata
  • ogórki
  • kapusta
  • czarne porzeczki
  • wiśnie
  • gruszki
  • truskawki

Należy pamiętać jak ważnym czynnikiem jest odpowiednie komponowanie posiłków, czyli wprowadzenie do diety produktów alkalizujących oraz zawierających odpowiednie minerały, niezbędne do zobojętnienia wydalanych kwasów (sód, magnez, wapń, potas).

Wielu z nas dostarcza odpowiednią ilość białek, węglowodanów oraz tłuszczów, zapominając o odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Witaminy są niezbędne dla odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego do każdej porcji ryżu (makaronu lub kaszy) z mięsem należy dodać dużą porcję warzyw. Warto też włączyć preparat witaminowo-mineralny, który pomoże uzupełnić niedobory z diety talerzowej.

Niestety dieta, jaką dziś stosuje większość społeczeństwa, powoduje zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej i zakwaszenie całego ustroju. A nadmiar kwasów w organizmie wyrządza mu sporo krzywd. Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, żeby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybciej rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.

Objawy zakwaszenia organizmu

Oto niektóre objawy zakwaszenia organizmu:

  • ciemne kręgi pod oczami,
  • bóle głowy,
  • niestrawność,
  • pryszcze i krosty,
  • częste zaziębienia,
  • zawroty głowy,
  • nudności,
  • mroczki przed oczami,
  • gorycz lub kwas w ustach,
  • obłożony język,
  • uderzenia krwi do głowy,
  • osłabienie fizyczne to tylko niektóre z objawów nadmiernej kwasowości. Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.

Skutki zakwaszenia organizmu

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów. Warto więc zwracać uwagę na dobór spożywanych produktów. Zdrowie i dobre samopoczucie na pewno są tego warte.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
Olaf
|

Zeby sprostowac te wszystkie dyrdymaly opowiadajace o zakwaszeniu i niedokwaszeniu ,jedzeniu tego i tamtego trzeba napisac przede wszystkim ze:
Organizm sam dba o prawidlowy odczyn ph krwi do tego stopnia ze jesli cos sie dzieje to zabierze wapn z kosci zeby doprowadzic do prawidlowego ph krwi wiec tym nie ma sie co martwic ,jedynie jesli taka sytuacja zaistnieje nalezy zadbac o to zeby wapn w naszym organizmie przyjmowal sie prawidlowo bo po co ma byc zabierany z kosci (ale o tym juz nie tutaj )
Zas jesli chodzi o zoładek to powinno byc tam prawidlowe stezenie kwasu solnego bo inaczej nie bedziemy wchlaniac tyle z pozywienia co nalezy a w efekcie moze byc to bardzo grozne dla zdrowia .Co robic zeby w zoladku panowalo wlasciwe stezenie kwasow trawiennych? Od czasu do czasu pic gorzkie ziola ,nie popijac podczas jedzenia,przed posilkiem mozna wypic szklanke wody solanki(ale sól normalna czyli kopalna taka jak np Klodawska czy Himalajska ) dodac ze dwie lyzeczki na szklanke i wypic traktujac jako lekarstwo.

qwert
|

Nie ma czegoś takiego jak zakwaszenie organizmu!!!.
Jeżeli organizm ma jakieś problemy ze swoim pH to żadna dieta tu nie pomoże. Przestańcie oszukiwać ludzi.

bebilo333
|

Ciekaw jestem kto napisal ten artykul i zupelnie zapomnial, ze w naszym pokarmie sa rowniez i tluszczy i sa one niezbedne w naszej diecie.

Piotr
|

Wyglądasz licho !

życzliwy
|

Od zakwaszenie się też pryszcze robią (pewnie jest to też związane z lepszą odpornością) i chyba też alergie. Przerzuciłem się na warzywa i owoce, cukru 0 (glukoza, sacharoza) i mało wyrobów pszennych, bardzo mało mięsa i mleka i zdecydowanie dużo lepiej się czuję i wyglądam. Jedyny minus, że warzywa troche długo się przygotowuje a chleb, szynka i jogurty były szybsze w jedzeniu. Nawiasem na alergie też dobry oczyszczacz powietrza.

AgataK
|

Kilka lat temu miałam poważne problemy zdrowotne. Byłam zmęczona, bolała mnie często głowa i w dodatku moja alergia. Postanowiłam zmienić tryb życia, ruch, zdrowa dieta. Od jakiegoś czasu piję napój zjonizowany DiuVitam i naprawdę widzę efekty w poprawie kondycji mojego organizmu.

AgataK
|

Kilka lat temu miałam poważne problemy zdrowotne. Byłam zmęczona, bolała mnie często głowa i w dodatku alergia.Postanowiłam zmienić tryb życia, ruch, zdrowa dieta.Od jakiegoś czasu piję napój zjonizowany DiuVitam i naprawdę widzę efekty w poprawie kondycji swojego organizmu.

vit
|

kiedyś miałam poważne problemy gastryczne, przewlekle przez kilka lat, najpierw myślałam że za dużo jem, ale zawsze byłam szczupła i pewnego razu stwierdziłam, że przecież jem normalnie a nawet często jem b. mało, doszłam do takiego stanu, że nawet po wypiciu dwóch łyków herbaty miałam już sensacje żołądkowe. Postanowiłam zmienić dietę, najpierw wyeliminowałam a raczej ograniczyłam do minimum chemię (przeszłam na produkty bez chemii) po czasie szukałam próbowałam różnych diet, niektóre np. jedzenie samej żywności nieprzetworzonej składającej się głównie z warzyw i owoców co niestety pogorszyło mój stan zdrowia, w końcu natrafiłam na dietę tzw. "5 przemian" i od tego momentu mój stan zdrowia zaczął ulegać poprawie, po czasie zaczęłam pracować nad równowagą kwasowo - zasadową i muszę przyznać, że ten sposób odżywiania wyeliminował wszystkie problemy gastryczne jakie do tej pory miałam, trwa to już ponad 2 lata, do tego samopoczucie poprawiło się, np. w połowie zimy przestaję jeść ziemniaki i zastępuje je kaszami soczewicą ciecierzycą fasolą grochem nie łączę mięsa z surowymi warzywami i nie łączę z ziemniakami, moje potrawy są zrównoważone a ja czuję się dobrze.

anulka
|

Maciej, nie myl pojęć. Jerzy Zięba zaleca zakwaszać żołądek przy jego NIEDOKWASZENIU! Sprawdzić można za pomocą sody czy żołądek faktycznie jest niedokwaszony, a terapia polega na piciu przed każdym posiłkiem dwóch łyżek octu jabłkowego zmieszanego z małą ilością wody. Ew. można zakraplać na język krople żołądkowe gdyż gorzki smak pobudza wydzielanie kwasu solnego.
I nie ma to nic wspólnego z zakwaszeniem organizmu!!!

Gorgona
|

o zakwaszeniu super wykład http://www.youtube.com/watc... i co należy zrobić żeby się ustrzec. Od razu wam zdradzę - warzywa i owoce