Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia: jak to zrobić i nie zwariować? Poradnik świąteczny

2020-12-15 10:04

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia zwykle wyglądają tak: najpierw wydaje ci się, że masz jeszcze dużo czasu. Nagle zaczyna się on gwałtownie kurczyć. Kilka dni przed Wigilią wpadasz w panikę: robisz przedświąteczne porządki, kupujesz prezenty, bo przecież Wigilia będzie właśnie u ciebie. I na dodatek sama musisz ją przygotować. Wcale jednak nie musi tak być! Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia mogą jednak wyglądać inaczej - zapoznaj się z naszym poradnikiem świątecznym!

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia w przypadku niektórych gospodyń wyglądają tak, że te stoją całą noc przy garnkach, a później wytrzymują tylko do wręczenia prezentów. Umęczone najczęściej zostawiają gości przy stole i idą odsypiać całonocne gotowanie. Inne, bardzo zapracowane panie domu, ostatniego dnia biegają po sklepach i kupują "gotowce". I na ogół są wściekłe, bo nie ma tego, co chciały kupić, a przy tym wydały dużo więcej pieniędzy, niż zaplanowały. Wszystkie zawsze postanawiają, że w przyszłym roku będzie inaczej. Co zrobić, aby święta nie stały się koszmarem pani domu? Zapoznaj się z naszym świątecznym poradnikiem, w którym znajdziesz tylko trzy, ale bardzo ważne zasady dotyczące świątecznych przygotowań.

Spis treści

  1. Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia:
  2. Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia - przykładowy harmonogram

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia:

1. Dobre planowanie

Dobra organizacja to podstawa, aby nie wpaść w świąteczną panikę. Wiedzą o tym wszyscy, na których głowie leży przygotowanie świąt. Najlepiej zacząć od rozpisania menu na wszystkie świąteczne dni. Następnie sporządź listę zakupów do niego dostosowaną. Warto wyodrębnić produkty, które można kupić wcześniej (np. mąka, cukier, olej, bakalie, słodycze), a na ostatni tydzień zostawić tylko te, które nie mogą długo leżeć. Dzięki liście nie będziesz biegać za każdym razem do sklepu, gdy okaże się, że akurat czegoś ci zabrakło.

Następnie z kalendarzem w ręku na tydzień przed Wigilią sporządź harmonogram działań. Zanotuj dokładnie co masz zrobić: np. ugotować warzywa na sałatkę, pokroić cebulę do śledzi, wyjąć pasztet z zamrażarki. Lepiej poświęcić więcej czasu na zrobienie planu niż potem miotać się po kuchni od jednej roboty do drugiej i zastanawiać się: co ja mam jeszcze do zrobienia.

2. Mierz siły na zamiary

Niektórzy radzą, aby przy przygotowywaniu potraw nie być zbyt ambitnym i zamiast własnoręcznie lepionych uszek czy czerwonego barszczu kupić gotowe produkty. Pomysł dobry, o ile wiesz, gdzie kupić te smaczne i sprawdzone albo możesz polegać na opinii innych. W trakcie świąt, nawet osoby, którym na co dzień kuchnia jest obca, nabierają ochoty, aby własnoręcznie przygotować rybę w galarecie czy upiec makowca.

Inna rada dotyczy ograniczania liczby potraw. Im ich mniej – mniej czasu poświęcisz na przygotowanie. Decyzja, z czego zrezygnujesz, nie jest wcale taka prosta. Kolacji wigilijnej nie przygotowujesz tylko dla siebie, ale przede wszystkim dla bliskich.

Każdy z nas ma swoje wspomnienia z dzieciństwa i potrawy, z którymi kojarzą się święta, a kolacja wigilijna to taki trochę koncert życzeń. I dlatego w niektórych domach muszą być dwie zupy czy kilka rodzajów pierogów.

Aby nie stać się udręczoną kucharką, warto bez skrupułów wykorzystać zamrażarkę. Mrozić można gotowe potrawy, które wymagają jedynie podgrzania czy też "półprodukty". Potrawę zacznij przygotowywać wcześniej, zamroź – a później tylko dopraw i odgrzej. Ważne też, aby wyraźnie zaznaczyć, co jest w woreczkach, aby nie pomylić się i wyjmować je w odpowiedniej kolejności.

Czytaj też: Mrożenie - zdrowy sposób przechowywania żywności

3. Przygotowania rozłóż w czasie

Niektóre panie domu czekają z przygotowaniem świątecznych potraw do ostatniej chwili, gdyż tylko wtedy ich zdaniem są smaczne. Tymczasem część z nich można spokojnie przygotować 2-3 dni wcześniej.

Jeśli nawet nie masz zamrażarki czy dużego zamrażalnika – można pracę rozłożyć na kilka dni. Wcześniej ugotowana kapusta z grzybami czy podgrzewane na specjalnym wigilijnym oleju pierogi są nawet smaczniejsze, niż dopiero co zrobione.

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia - przykładowy harmonogram

Oto przykładowy harmonogram, co możesz przygotować wcześniej, aby oszczędzić nerwów i wigilijnej krzątaniny:

  • 4 dni przed Wigilią: kapusta wigilijna bez zasmażki;
  • 2–3 dni przed Wigilią: śledzie, makowiec, keks, paszteciki do barszczu;
  • 2 dni przed Wigilią: pierogi, uszka, barszcz czerwony bez zakwasu, zupa grzybowa;
  • 1 dzień przed Wigilią: kompot z suszu, sałatka jarzynowa, ryba w galarecie, kutia.

Na Wigilię zostanie ci tylko usmażenie ryb czy też upieczenie świątecznych mięs. Oczywiście, tam gdzie to możliwe, do świątecznych przygotowań koniecznie zaangażuj wszystkich domowników. Dorastające dziecko może nie zrobi farszu do pierogów, ale pokroi warzywa na sałatkę i wymyje naczynia, a mąż wypatroszy ryby lub posprząta mieszkanie.

Bo święta są przecież dla wszystkich – dla zaganianej pani domu także.

Czytaj też:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.