Zupa grzybowa: kalorie, właściwości odżywcze

2018-11-27 9:11 Marzena Masna, dietetyk

Zupa grzybowa przygotowywana jest z suszonych lub ze świeżych czy mrożonych grzybów. Zupa grzybowa cieszy się największą popularnością w okresie świątecznym. Na polskim stole najczęściej pojawia się zupa grzybowa z ziemniakami lub z makaronem. Jakie wartości odżywcze ma zupa grzybowa? Ile kalorii ma zupa grzybowa?

Spis treści:

  1. Zupa grzybowa: kalorie (kcal), właściwości
  2. Zupa grzybowa: przepis. Jak zrobić zupę grzybową?
  3. Zupa grzybowa: wartości odżywcze w 100 g
  4. Pomysł na zupę grzybową

Zupa grzybowa to zupa przygotowywana z suszonych lub ze świeżych czy mrożonych grzybów, np. z kurek, podgrzybków. Jako główny składnik zupy świetnie sprawdzą się też rydze, pieczarki czy borowiki. Można łączyć różne gatunki grzybów lub wykorzystać tylko jeden.

Zupa grzybowa gotowana jest na wywarze warzywnym lub mięsno-warzywnym z dodatkiem makaronu, lanych klusek lub ziemniaków, zaprawioną najczęściej śmietaną, mlekiem bądź zasmażką z mąki i tłuszczu.

Na polskich stołach, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia, zwykle pojawia się wigilijna zupa grzybowa z ziemniakami lub z makaronem. Natomiast zupa grzybowa w kuchniach zachodnioeuropejskich występuję najczęściej jako zupa grzybowa krem. Z kolei w Ameryce Północnej zupa grzybowa jest dostępna w postaci skondensowanej zupy w puszkach.

Sprawdź też: Jak przygotować zupę z suszonych grzybów

Zupa grzybowa: kalorie (kcal), właściwości

Zupa grzybowa jest niskokaloryczna - 100 g zupy dostarcza tylko 39 kalorii. Kaloryczność zupy grzybowej jest uzależniona od wywaru, na którym została przygotowana, oraz rodzaju zaprawienia i grzybów. Zupa grzybowa na wywarze warzywnym jest mniej kaloryczna niż ta przygotowana na wywarze mięsno-warzywnym.

Zupa grzybowa z dodatkiem mleka jest mniej kaloryczna niż zupa, do której została dodana śmietana czy zasmażka z mąki i tłuszczu. Zupa ze świeżych grzybów charakteryzuje się niższą kalorycznością niż zupa przygotowana z dodatkiem grzybów suszonych.

Ze względu na wartość kaloryczną, zupa grzybowa jest polecana dla osób będących na diecie. Jednak warto wtedy przygotować ją na wywarze warzywnym oraz zaprawić mlekiem - wtedy jej kaloryczność będzie niższa.

Zupa grzybowa nie powinna zaś znaleźć się w diecie osób z chorobami układu pokarmowego i problemami trawiennymi, ponieważ jest ciężkostrawna. Niestety, zupa grzybowa nie obfituje w witaminy i składniki mineralne. Talerz zupy grzybowej w niewielkim stopniu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na te składniki.

CZYTAJ TEŻ:

Zupa grzybowa: przepis. Jak zrobić zupę grzybową?

Warto wiedzieć

Zupa grzybowa - wartości odżywcze w 100 g

Wartość kaloryczna - 39 kcal
Białko - 0,7 g
Tłuszcze - 2,6 g

- tłuszcze nasycone - 0,47 g
- tłuszcze jednonienasycone - 0,6 g
- tłuszcze wielonienasycone - 1,42 g

Cholesterol - 0,0 mg
Węglowodany - 3,3 g
Błonnik - 0,3 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Sód - 340,0 mg (23%)
Potas - 31,0 mg (0,7%)
Wapń - 7,0 mg (0,7%)
Fosfor - 12,0 mg (1,7%)
Magnez - 2,0 mg (0,5%)
Żelazo - 0,09 mg (0,9%)
Cynk - 0,06 mg (0,5%)

Witaminy

Witamina A - 1,0 µg (0,1%)
Witamina E - 0,24 mg (2,4%)
Witamina B1 - 0,006 mg (0,5%)
Witamina B2 - 0,008 mg (0,6%)
Niacyna - 0,17 mg (1,0%)
Witamina B6 - 0,007 mg (0,5%)
Witamina B12 - 0,0 µg (0%)
Witamina C - 0,0 µg (0%)
Witamina D - 0,1 µg (0%)

Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2012

Pomysł na zupę grzybową

Do przygotowania zupy grzybowej potrzebne są włoszczyzna, grzyby świeże lub mrożone, cebula, ziemniaki, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, koperek.

Umytą i obraną włoszczyznę kroi się na kawałki i dodaje się do niej przyprawy. Z tego przygotowuje się wywar. Duszone grzyby i cebule z patelni dorzuca się do wywaru, a na koniec ziemniaki. Zupa jest gotowa, kiedy jej składniki są miękkie.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
okulela
|

Ja ostatnio za każdym razem do grzybowej dodaję koncentrat grzybowej krakusa, z nim zupka wychodzi o wiele smaczniejsza i zapach ma smakowity. Dodaję śmietanę ale słodką , ziemniaczki i świeży koperek.