Hashimoto - przewlekłe zapalenie tarczycy. Najczęstsze objawy Hashimoto

Konsultant: Beata Cybulska, specjalista endokrynolog
157 komentarze
Autor: Magdalena Wróblewska

Objawy choroby Hashimoto (przewlekłe zapalenie tarczycy) mogą być bardzo różne, ale najczęstsze z nich to obfite miesiączki, sucha skóra, ciągłe zmęczenie, wysoki poziom cholesterolu. Choroba jest trudna do zdiagnozowania, a jej leczenie polega na usuwaniu skutków, nie przyczyny schorzenia. Osoba chora na Hashimoto powinna systematycznie kontrolować stan zdrowia. Sprawdź, jakie są najczęstsze objawy choroby Hashimoto?

Objawy choroby Hashimoto czyli zapalenia tarczycy warto znać, bo choroba ta często dotyka kobiety w średnim wieku, ale przytrafia się też bardzo młodym. Na szczęście można ją kontrolować. Przewlekłe limfocytarne (autoimmunologiczne) zapalenie tarczycy nazywane jest chorobą Hashimoto od nazwiska japońskiego lekarza, który ja opisał. Należy do schorzeń z autoagresji powstałych na skutek błędu układu immunologicznego (odpornościowego), w których organizm zwraca się przeciwko sobie. Z nieznanego powodu układ immunologiczny rozpoznaje białka tarczycowe jako wrogie i niszczy je, upośledzając aktywność enzymu odpowiedzialnego za syntezę hormonów tarczycy. Częściej chorują kobiety niż mężczyźni głównie panie w dojrzałym wieku, ale też bardzo młode, nawet dzieci. Szczególnie zagrożone są osoby z cukrzycą typu 1 i te, u których w rodzinie występowała któraś z chorób tarczycy. Zdarza się, że matka ma chorobę Gravesa-Basedowa, wywołującą nadczynność tarczycy, a córka Hashimoto, powodującą niedoczynność tarczycy. W każdym razie autoimmunologiczne zapalenie tarczycy należy do schorzeń rodzinnych. Mówi się, że czynnikiem wyzwalającym chorobę może być osłabienie odporności na skutek przewlekłego stresu, problemów psychicznych, przemęczenia lub infekcji. Często występuje u kobiet wkrótce po porodzie. Wtedy czasem samoistnie przechodzi w stan utajenia, by wcześniej czy później znowu się odezwać. U co drugiej osoby prowadzi do trwałej niedoczynności tarczycy.

Nie przegap

Nieczytelne objawy choroby Hashimoto

Choroba może przebiegać bez żadnych objawów, osoby z Hashimoto żyją wiec w nieświadomości. Niekiedy zmieniona zapalnie tarczyca stopniowo się powiększa, tworząc wole, jest twarda, spoista i nierówna. Niezwykle rzadko boli przy dotyku i tylko sporadycznie daje uczucie pełności lub ucisku gardła. Ale choroba Hashimoto może również przebiegać z zanikiem tarczycy. Początkowo tarczyca wydziela prawidłowa lub nadmierna ilość hormonów, ale po wielu miesiącach lub latach rozwija się niedoczynność, która pogarsza zdrowie. Ciągłe zmęczenie, senność, kłopoty z koncentracją, pamięcią, zmienność nastrojów, skłonność do depresji, marzniecie, obfite miesiączki, suchość i szorstkość skóry, a także wypadanie włosów, zaparcia, bóle mięśni i stawów, podwyższony poziom cholesterolu, nieuzasadnione tycie wszystko to może, ale nie musi, świadczyć o chorobie. Senność tłumaczymy przemęczeniem, kłopoty z pamięcią wiekiem i do głowy nam nie przychodzi, że te pozornie błahe dolegliwości mogą być zwiastunem rozwijającej się choroby. Niekiedy powoduje zaburzenie owulacji i co za tym idzie trudności z zajściem w ciąże, a także samoistne poronienia. Dzieci z zapaleniem tarczycy gorzej się uczą i wolniej rosną. Czasem przedwcześnie dojrzewają płciowo. Jednak ze względu na niejednoznaczność objawów nie wiążemy ich z chorobą tarczycy.

Ważne

Ważne

Tarczyca - ważny gruczoł

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z dużej roli, jaką w organizmie odgrywa tarczyca. Produkowane przez nią hormony docierają do wszystkich organów i od poziomu tych hormonów zależy w dużej mierze funkcjonowanie całego organizmu. Dlatego zakłócenia w jej pracy nie tylko pogarszają ogólne samopoczucie, ale mogą odbić się niekorzystnie na pracy np. układu nerwowego (spowolnienie funkcji intelektualnych, lęki, depresja), krążenia (zaburzenia rytmu serca, choroba niedokrwienna serca, podwyższenie cholesterolu, ciśnienia), pokarmowego (spowolnienie pracy jelit, zaparcia) oraz prowadzić do spowolnienia przemiany materii, niedokrwistości, zaburzenia krzepnięcia krwi. Zaawansowana niedoczynność bywa przyczyną niewydolności oddechowej.

Badania w kierunku choroby Hashimoto

O tym, czy złe samopoczucie jest rezultatem choroby, czy nie, decyduje endokrynolog na podstawie specjalistycznych badań. Charakterystyczną dla tej choroby budowę tarczycy specjalista łatwo rozróżnia przez dotyk. Podstawowym badaniem biochemicznym jest określenie we krwi poziomu TSH (tyreotropiny) hormonu przysadki mózgowej, który steruje praca tarczycy. Podwyższone TSH świadczy o jej niedoczynności. Jeśli osoba dorosła ma podwyższony poziom TSH przy prawidłowym lub obniżonym stężeniu hormonów tarczycy: T4 (tyroksyny) i T3 (trójjodotyroniny), nie przechodziła operacji tarczycy, która mogłaby ją uszkodzić, nie zażywa leków mogących wywołać niedoczynność i nie była leczona jodem radioaktywnym, prawdopodobnie niedoczynność jest spowodowana choroba Hashimoto. Żeby potwierdzić diagnozę, trzeba jeszcze wykonać badanie na obecność przeciwciał tarczycowych (jeśli znajdują się we krwi, świadczy to o chorobie). USG tarczycy pozwoli dokładnie ocenić rozmiary gruczołu, zmiany w jego strukturze, wykryć obecność pozapalnych zrostów, guzków. Jeśli chorobie towarzyszą guzki tarczycy, zwykle dodatkowo wykonuje się biopsję cienkoigłową, żeby ustalić, jaki jest ich charakter.

Problem

Problem

Leki na całe życie

Osoby z niedoczynnością tarczycy wymagają systematycznego leczenia pod kontrolą endokrynologa. Niestety, wielu chorych przestaje przyjmować leki, gdy stwierdzą, że poziom TSH wrócił do normy. Tymczasem terapii nie powinno się przerywać.
Pamiętaj, TSH utrzymuje się na właściwym poziomie tylko dzięki stałemu przyjmowaniu hormonów. Z chwilą przerwania kuracji ponownie się podwyższy. A to nie jest obojętne dla organizmu.

Systematyczne badania hormonów tarczycy

Specjaliści od chorób tarczycy przekonują, że regularne sprawdzanie stanu tego gruczołu jest równie ważne jak kontrolowanie poziomu cholesterolu. Pierwsze testy hormonów tarczycowych powinno się wykonać już w 20. roku życia i powtarzać je co 5 lat. O systematycznych badaniach powinny szczególnie pamiętać osoby, u których w rodzinie były przypadki tego typu chorób. Im wcześniej zostaną wykryte nieprawidłowości, tym łatwiej będzie je opanować. Obserwujmy się uważnie i w razie wątpliwości konsultujmy się z lekarzem. 
W krajach zachodnich trwa dyskusja na temat badań przesiewowych, które pozwoliłyby na wczesne wykrycie schorzenia, zmniejszając jego skutki. Jednak ze względu na wysokie koszty nawet tam nie można sobie na nie pozwolić.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 07.06.2015 21:03
Absolutnie odradzałabym jakiekolwiek szczepienia. Istnieją poważne przesłanki, że także szczepienia poprzez rozchwianie systemu immunologicznego i zatrucie organizmu m.in. metalami ciężkimi jak rtęć, aluminium przyczyniają się do powstawania chorób autoimmunologicznych. Szczepienia w chorobach autoimmunologicznych przynoszą dobre efekty! to infekcje rozregulowują nasz układ odpornościowy. w wielu chorobach z autoagresji szczepienia powodują znaczą poprawę stanu zdrowia. Najlepiej porozmawiać z lekarzem i rozważyć korzyści jakie mogłoby przynieść szczepienie.
Nie zarejestrowany, 04.06.2015 16:40
Witam, mam 18 lat i choruję na cukrzycę oraz chorobę Hashimoto. Ostatnio słyszałam, że jestem w grupie ryzyka jesli chodzi o ryzyko zakażeń pneumokokowych. Dodam, ze dość często choruję na infekcje dróg oddechowych. Czy powinnam się zaszczepić? Czytałam trochę w Internecie o szczepieniu ale nie wiem, czy mogę się zaszczepić, czy to mi pomoże czy zaszkodzi... proszę o pomoc. Absolutnie odradzałabym jakiekolwiek szczepienia. Istnieją poważne przesłanki, że także szczepienia poprzez rozchwianie systemu immunologicznego i zatrucie organizmu m.in. metalami ciężkimi jak rtęć, aluminium przyczyniają się do powstawania chorób autoimmunologicznych.
 

Usuwanie skutków choroby Hashimoto

Nie ma leku, który naprawiłby błąd w działaniu układu odpornościowego odpowiedzialny za rozwój choroby. Dlatego leczenie polega tylko na usuwaniu skutków, nie przyczyny schorzenia. Jeśli we krwi stwierdzono przeciwciała, ale tarczyca nie jest powiększona i pracuje prawidłowo, wystarczy kontrolować rozwój choroby, systematycznie robiąc badania. Jeżeli lekarz stwierdzi niedoczynność, trzeba przyjmować syntetyczne preparaty tyroksyny, które wyrównują poziom hormonów tarczycy we krwi. Większość chorych jest skazana na branie leków przez całe życie. Należy to robić pod kontrola specjalisty, ze względu na zmienność poziomu niedoczynności. Preparat zażywa się raz dziennie, na czczo, pół godziny przed śniadaniem i innymi lekami wtedy najlepiej się wchłania. Czasami niedoczynność ustępuje (głównie u dzieci, osób młodych, z zapaleniem poporodowym) wtedy można odstawić lekarstwo. Ale nigdy nie można mięć pewności, że schorzenie nie wróci, bo przeciwciała potrafią zaatakować w każdej chwili. Dlatego osoba, u której stwierdzono chorobę Hashimoto, bez względu na jej przebieg, powinna systematycznie kontrolować stan zdrowia.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 28.05.2015

Komentarze (1 - 10 z 157)
Mattyna, 29.06.2015 17.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam. Ostatnio zrobiłam sobie badanie. Endokrynolog kazał powtórzyć i tak zrobiłam. W tym momencie czekam w kolejce do lekarza do sierpnia. Nie mam jeszcze wyników kortyzolu ale anty TPO mam 11,2 norma 8 TSH 1,69 norma 0,44- 3,63 FT4 17,15 norma 12,4 - 20. Proszę o pomoc
 
ona, 29.06.2015 10.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
normy podawane w laboratorium to nie sa normy dla mlodych ludzi . jak lekarz ktory stwierdzil ze masz poczatki hashimoto mogl nie skierowac Cie do specjalisty? koniecznie idz z tym wynikiem do endokrynologa ale przedtem zrob sobie jeszcze badanie na przeciwciala ANTY tpo to one okreslaja czy to zwykla niedoczynnosc czy choroba autoimmunologiczna Hashimoto.
 
ania 58, 18.06.2015 12.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na hashimoto choruję od 12 lat. Zbyt późno zdiagnozowano u mnie chorobę tarczycy, ponieważ mój lekarz rodzinny po otrzymaniu wyników był bardzo zdziwiony , że są takie złe gdyz powiedział, że nie wyglądam abym miała chorą tarczycę. Długo szukał przyczyny dlaczego tak bardzo źle się czuję. Obecnie jestem pod opieką endokrynologa , biorę 100 eutyroxu, miałam robione mibi tarczycy , która już prawie samoistnie całkowicie zanikła.
 
Nowa, 30.05.2015 10.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam. Mam hashimoto , lecze sie rok eutyroxem 150 rano. Mam powiekszona tarczyce bez guzków (wynik usg sprzed roku) i własnie odebrałam nowy wynik usg i ku mojemu zdziwieniu nic mi nie zmalała tarczyca a nawet chyba ciut sie zwiekszyła. Do endo mam za miesiac. Moje pytanie : co może byc powodem ze tarczyca nie maleje i co dalej z nią? czy czeka mnie operacja ?
 
karKarolina, 10.05.2015 14.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Lekarz rodzinny nie chce mi wystawić skierowania. Cała nadzieja w mojej ginekolog do której nie długo się wybieram. A przy niedoczynności nie powinnam być raczej gruba?
 
wartoczytac, 07.05.2015 16.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Twój wynik Tsh nie jest dobry,tak jak i nasze normy .Powiedziano mi,że najlepiej, gdy wynik jest do 2,5...a mój endokrynolog dąży do przedziału 1,0-2,0. Powyżej 2,5 można już mieć sporo objawów.Kiedy stwierdzono u mnie hashimoto,moje Tsh np.wynosiło 3,8(ale było bardzo zmienne) i nie byłam w stanie normalnie funkcjonować.Działaj jak najszybciej możesz-warto!!!
 
karKarolina, 07.05.2015 16.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tsh w normie a objawy niedoczynTsh w normie a objawy niedoczynności Witam serdecznie. Mam problem. Całkiem nie dawno robilam badania tarczycy, ponieważ moja mama i siostra chorują postanowilam się przebadac. Tym bardziej że mam objawy niedoczynności tak jak moja mama. Wynik to Tsh 4,028 norma 0,035-4,78 Ft4 13,63 norma 11,46-22,65 Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego i nic. Powiedział że wyniki są w normie, zrobił szybkie usg tarczycy ( powiedział że początek Hasimoto). I nie dał skierowana do endo. Ale ja się naprawdę czuje fatalnie. Wyniki krwi mam bardzo dobre. Proszę Was o pomoc. Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy iść na własną rękę?
 
Nika, 06.05.2015 20.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam Ja mam TSH 176. Anty TPO - 470. Czuje się koszmarnie. Dopiero zaczęłam chorować. Depresja, złe samopoczucie, zmienne nastroje, obrzęk palców, stóp, ogromne wypadanie włosów. Biorę 150 Letrox. Wyczytałam, że bardzo ważna jest dieta. Co jecie na codzień, żeby dobrze się czuć? Nika
 
wartoczytać, 26.04.2015 12.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Opowiem o moich doświadczeniach z hashimoto.Odniosę się jednak do konkretów,sporo już o swojej chorobie wiem i mm nadzieję wskazać drogę osobom poszukującym pomocy.U mnie bardzo złe samopoczucie wystąpiło nagle ,przed dwoma laty.Tachykardia,lęk,niepokój,dziwne uderzenia gorąca.Wyglądało to na ataki paniki,ale badania na SOR'ze wykazały niedobór potasu.Po kroplówce i metocardzie- wypis do domu.Kolejne wizyty w pogotowiu z tachykardią i sugestia tarczyca.Znajomy kardiolog też wskazał ten kierunek.Trafiłam do dobrego (tak mi się wtedy wydawało)endokrynologa i moje objawy okreslił jako klasyczny rzut choroby hashimoto.Moje zmienne wtedy TSH(od 3,8-5,9,4,20-2,5) wreszcie się ustabilizowało i oprócz lekkiego marznięcia i popołudniowej senności nic złego się nie działo-TSH 1,14- myślano nawet o odstawieniu metocardu. Nie myślano jednak o zbadaniu D3,kontroli potasu,magnezu,czy ferrytyny.Mimo dobrych wyników od marca br.zaczęłam znowu mieć szybsze tętno i dziwny niepokój,jakby wewnętrzne drżenie.Endokrynolog,widząc TSH 2,5 wykluczył tarczycę i nawet nie zasugerował co może być przyczyną i tak będąc już na zwolnieniu miałam cała powtórkę z początku choroby..do południa wrak,zimno,drżenie,senność,osłabienie,problemy z trawieniem,lekkie duszności.I co? znowu wyszedł niedobór potasu..a po zajęciu się mną przez dobrego endokrynologa ..dowiedziałam się,że mam ciężki niedobór D3,zdecydowanie za niskie żelazo ,a dotychczasowy sposób suplementacji potasu był denny.Lekko zwiększyła mi dawkę eutyroxu i po wyrównaniu niedoboru potasu i po 3 dniach brania przepisanego przez Nią D3 nie mam 3/4 objawów .Czuję,że wracam do formy.Oczywiście lekarz przyjął mnie prywatnie,badania robię prywatnie.Uważam,że to jedyne rozwiązanie..nawet pożyczyć,a szybko zawalczyć o swoje zdrowie.Przeszłam też na dietę bezglutenową.Dieta jest tu niezwykle ważna.Z książek( np.z fajnego e-booka Izabelli Wentz) można sporo się dowiedzieć.Moje obserwacje wskazują też na fakt,że hashimoto nie lubi stresu i infekcji. Jeżeli szukacie przyczyny złego samopoczucia nie pozwólcie sobie wmówić,że to stres czy nerwica .Nie można maskować objawów psychotropami jeśli nie ma się kompletnej diagnozy.Życzę wszystkim świetnego samopoczucia i lekarzy ,którym zależy na pomaganiu ,a nie zbywaniu.
 
Daga, 24.04.2015 16.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na hashimoto choruję od trzech lat, paskudne dziadostwo, nie jem dużo a tyje, mam niedoczynność tarczycy. Na obrazie USG odrazu było widać zapalenie, chodziłam po kilku endo pomogła mi Pani Ewa Tyrkin gross,która bardzo fajnie prowadzi leczenie ale niestety okazuję się że mogę mieć gruczolaka. Zobacze tyle się męczę zeby leczyć chorobę, może to będzie po zdiagnozowaniu jakiś kolejny etap, by żyć szczęśliwie schudnąć a potem mioeć drtugie baby
 
następne »
strona 1 z 16
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jak TESTOSTERON wpływa na organizm kobiety i mężczyzny

Chociaż testosteron jest nazywany męskim hormonem, kobiety też nie mogą bez niego żyć. Testosteron...

więcej

26349

Dopamina: rola w organizmie. Objawy niedoboru i nadmiaru dopaminy Dopamina: rola w organizmie. Objawy niedoboru i nadmiaru dopaminy

Dopamina jest neuroprzekaźnikiem, wytwarzanym i uwalnianym przez komórki nerwowe w mózgu i rdzeniu...

więcej

7502

HORMONY rządzą ciałem kobiety

Dzięki hormonom kobiety różnią się od mężczyzn. Mamy inną sylwetkę, włosy, głos, odmienną psychikę....

więcej

5677

NADCZYNNOŚĆ PRZYTARCZYC oznacza zaburzenia w gospodarce wapniem NADCZYNNOŚĆ PRZYTARCZYC oznacza zaburzenia w gospodarce wapniem

Nadczynność przytarczyc to sytuacja, gdy nieprawidłowo działające gruczoły wydzielania wewnętrznego...

więcej

5183

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

O odszkodowanie od dentysty można ubiegać się na drodze cywilnej, występując przeciwko niemu w postępowaniu cywilnym o odszkodowanie. Jeżeli pacjent był ubezpieczony u ubezpieczyciela od następstw...

Badanie USG należy powtórzyć i zgłosić się do swojego lekarza rodzinnego. Być może uda się wyjaśnić, jaka jest przyczyna wielowodzia. Dalsze postępowanie zależne jest od przyczyny oraz szybkości...

Radzę zgłosić się do endokrynologa. Postępowanie zależne jest od badania, dokładniejszego badania USG tarczycy, badania hormonów, wyniku biopsji.

Grupy wsparcia
data

Lipiec 01, 2015

Witam Rozpoczęły się wakacje i postawiłem sobie cel że muszę schudnąć. Mam 16 lat, wzrost ok 180 cm, waga ok 88 kg. Mam już dość bolącego kręgosłupa przy dłuższych spacerach. Jedyny sport który często uprawiam to jazda na rowerze i to właśnie na nim chciałbym się skupić w trakcie mojej...

data

Czerwiec 30, 2015

Najwazniejsze jest zeby ograniczyc spozycie weglowodanow w diecie - bo to one sa tuczace. Polecam kanal na youtube na ten temat - michal undra

data

Czerwiec 30, 2015

ja stosuję młody jęczmień, piję na czczo przez 3 tygodnie i jest rewelacja. Już po pierwszym tygodniu czuć różnicę w samopoczuciu. Pije się 1 łyżke rozpuszczonąw wodzie.

data

Czerwiec 30, 2015

Ja polecam ograniczenie weglowowdanow w diecie - bo tylko one powoduja tycie. Polecam kanal na youtube na ten temat - Michal Undra

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.