Dieta w chorobie Hashimoto - jadłospis z przepisami

2019-06-26 10:33 dr n. med. Karolina Karabin, biolog molekularny, diagnosta laboratoryjny, Cambridge Diagnostics Polska

Jadłospis w diecie osób z chorobą Hashimoto powinien uwzględniać zwiększenie spożycia białka, a zmniejszenie - węglowodanów. Ważny jest też wysoki udział tłuszczów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Osoby chore na Hashimoto powinny także zadbać o odpowiednią ilość jodu, cynku, selenu, żelaza, witaminy B12, witaminy D, przeciwutleniaczy i probiotyków. Jak realizować te zalecenia w praktyce? Zobacz nasz przykładowy jadłospis z przepisami.

Jadłospis w diecie osób z chorobą Hashimoto powinien być przygotowany przez dietetyka indywidualnie na potrzeby pacjenta, uwzględniając jego wiek, zapotrzebowanie energetyczne, preferencje żywieniowe oraz stan kliniczny. Poniżej został przedstawiony przykładowy jadłospis dla 39-letniej kobiety o masie 63 kg i wzroście 169 cm z chorobą Hashimoto.

Dieta w chorobie Hashimoto - jadłospis. Dzień I

I Śniadanie – owsianka z owocami

II Śniadanie – koktajl z mlekiem kokosowym

  • 1 banan
  • 1 szklanka malin
  • ½ szklanki mleka kokosowego

Obiad – dorsz z ryżem i sałatką

Dorsza doprawić solą, tymiankiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku i oliwą z oliwek. Rybę zawinąć w folię i piec w piekarniku w 200°C przez około 20 minut. Pokroić w kostkę pomidora, ogórka, czerwoną paprykę i cebulę. Dodać natkę pietruszki. Tak przygotowaną sałatkę doprawić octem jabłkowym i olejem lnianym. Upieczonego dorsza i sałatkę podawać z ugotowanym ryżem.

Podwieczorek – jogurt z otrębami i orzechami brazylijskimi

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki otrąb pszennych
  • 2 orzechy brazylijskie

Kolacja – sałata z kanapkami z humusem

  • 140 g mieszanki różnych sałat
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
  • 4 łyżeczki humusu domowego

Dieta w chorobie Hashimoto - jadłospis. Dzień II

I Śniadanie – jajka na miękko z warzywami

  • 2 jaja kurze na miękko
  • 2 kromki chleba gryczanego
  • 1 pomidor
  • ½ żółtej papryki
  • 2 łyżeczki szczypiorku

II Śniadanie – jogurt z mango, otrębami i makiem

  • 1 mango
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka maku
  • 2 łyżki otrąb pszennych

Obiad – wątróbka drobiowa z kiszoną kapustą

Wątróbkę oprószyć mąką i usmażyć na maśle klarownym. Kiedy wątróbka się obsmaży z każdej strony dodać pokrojoną w plastry cebulę i majeranek. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Posiekać kapustę kiszoną i polać oliwą z oliwek. Danie podawać z ugotowanym pęczakiem.

Podwieczorek – mus z komosy ryżowej

  • ½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 orzechy brazylijskie

Kolacja – krem z dyni

  • 2 ½ szklanki startej dyni
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 kromka chleba żytniego na zakwasie

Obraną ze skóry dynię ugotować z marchewką do miękkości. Dodać sproszkowany imbir. Zupę zmiksować na gładki krem. Podawać z jogurtem i pestkami dyni oraz kromką chleba.

Dieta w chorobie Hashimoto - jadłospis. Dzień III

I Śniadanie – omlet z warzywami

  • 2 jaja kurze
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • ½ cukinii
  • 2 duże pieczarki
  • ½ czerwonej papryki
  • 3 łyżeczki szczypiorku
  • 1 kromka chleba żytniego na zakwasie

Warzywa i pieczarki pokroić w drobna kostkę i obsmażyć na małej patelni do miękkości na maśle klarowanym. Wbić do warzyw roztrzepane jajka kurze i dusić pod przykryciem do całkowitego ścięcia się jajek. Na końcu posypać omlet szczypiorkiem. Podawać z kromką chleba żytniego.

II Śniadanie – sałatka z makaronem i mozzarellą

  • 2 szklanki ugotowanego pełnoziarnistego makaronu żytniego lub pszennego
  • 2 plastry mozzarelli
  • 1 pomidor
  • pęczek świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka oleju lnianego

Obiad – łosoś z ziemniakami i surówką z marchewki

  • 120 g łososia świeżego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 1 łyżeczka koperku
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego

Łososia doprawić solą i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Rybę zawinąć w folię i piec w piekarniku w 200°C przez około 20 minut. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, doprawić sokiem z cytryny i jogurtem. Upieczonego łososia i surówkę podawać z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem.

Podwieczorek – koktajl warzywno-owocowy

Kolacja – kanapki z twarożkiem

  • 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
  • 50 g (2 plastry) chudego twarogu
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki szczypiorku
  • 5 rzodkiewek
O autorze
Karolina Karabin, diagnosta molekularny
dr n. med. Karolina Karabin, biolog molekularny, diagnosta laboratoryjny, Cambridge Diagnostics Polska
Z wykształcenia biolog ze specjalizacją mikrobiologia i diagnosta laboratoryjny z ponad 10-letnim stażem w pracy laboratoryjnej. Absolwentka Studium Medycyny Molekularnej oraz członek Polskiego Towarzystwa Genetyki Człowieka.Kierownik grantów naukowych realizowanych w Pracowni Diagnostyki Molekularnej przy Klinice Hematologii, Onkologii i Chorób Wewnętrznych WUM. Tytuł doktora nauk medycznych w zakresie biologii medycznej obroniła na I Wydziale Lekarskim WUM. Autorka wielu prac naukowych i popularnonaukowych z zakresu diagnostyki laboratoryjnej, biologii molekularnej i żywienia. Na co dzień jako specjalista w zakresie diagnostyki laboratoryjnej prowadzi dział merytoryczny w Cambridge Diagnostics Polska oraz współpracuje z zespołem dietetyków w Poradni Dietetycznej CD. Ze specjalistami dzieli się praktyczną wiedzą dotyczącą diagnostyki i dietoterapii chorób na konferencjach, szkoleniach oraz na łamach czasopism i portali internetowych. Szczególnie zainteresowana wpływem współczesnego stylu życia na procesy molekularne w organizmie.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
Jb1
|

Wczoraj byłam u dietetyka klinicznego. I powiedzial ze zero nabialu.. a tu widze baardzo duzo tego. Wiec bzdura ten artykul!

Ilo
|

Bezwartowsciowy artykuł. Każdy produkt zawiera coś, czego nie mozna jest w Hashi.
I popieram przedmówcę: to skandal, taka nierzetelność dziennikarska.

Anila
|

Ja po trzech dniach zaznajomienia się Z dietą hashimoto wiem, że nie wolno psiankowatych, a tu pianki w każdym przepisie, to tak jakby autor nie wiedział, które warzywa to psiankowate.

Anna
|

Najpierw piszecie o potrawach z niskim indeksem glikemicznym a potem jest kasza jaglana która ma wysoki indeks . Wiec bzdura goni bzdurę . A dlaczego potrawy przy hadhimoto maja być z niskim indeksem przecież to nie insulinooporności !!!!!!

marylka_23@interia.pl
|

dokładnie są składniki, które są niewskazane np papryka karkówka

Kuba
|

To są przecież jaja panie autorze! W każdym z posiłków polecacie ludziom dania, które są niewskazane i nie powinno się ich spożywać przy tejże chorobie.

Zamiast dawać pieniądze na supercopywritera, wynajmijcie prawdziwego dietetyka, bo przez takie informacje robicie tylko ludziom krzywdę.