Czy to ALERGIA POKARMOWA czy NIETOLERANCJA POKARMOWA? Poznaj różnice

2013-10-18 8:48 Ewa Konarowska

Dieta bezglutenowa, bez jajek, bez mleka i produktów mlecznych. Nietolerancja pokarmowa dotyczy coraz większej grupy osób, zarówno dzieci jak i dorosłych, jednak to nie to samo, co alergia pokarmowa. Co się za nią kryje? Jaka jest różnica między nietolerancją pokarmową a alergią pokarmową?

Nietolerancja pokarmowa ma podobne podłoże jak alergia pokarmowa, ale to dwie różne dolegliwości. 15 do 20 proc. populacji jest lub będzie w niedalekiej przyszłości chore na alergię, przypuszcza Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) na podstawie przeprowadzonych badań. Wśród schorzeń o podłożu alergicznym wymienia się nietolerancję pokarmową, zjawisko, które nasila się coraz bardziej w ciągu ostatnich 20 lat. Jest to jednak na tyle wcześnie, że naukowcy wciąż nie odpowiedzieli sobie na wiele postawionych pytań dotyczących tego fenomenu.

Co to jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancją pokarmową nazywa się nadwrażliwość na pewien określony rodzaj żywności lub jej składnik, który przez większość jest tolerowany. Nietolerancja pokarmowa objawia się niechcianymi powtarzającymi się symptomami, które następują zawsze po spożyciu normalnej porcji nietolerowanego pokarmu.
Spośród tych symptomów można wyróżnić kilka łatwo zauważalnych, takich jak:

ale jest także wiele symptomów ukrytych lub trudnych do skojarzenia właśnie z nietolerancją. Są nimi powtarzające się

  • infekcje (takie jak grypa i angina)
  • migreny
  • bóle reumatyczne
  • zaburzenia w obrębie wyglądu skóry (zaczerwienienia, wypryski, swędzenie, suchość).

W chwili postawienia właściwej diagnozy zmienia się jakość życia osoby dotkniętej nietolerancją pokarmową. Od tej pory musi przywyknąć do czytania etykiet na produktach spożywczych i do robienia przemyślanych zakupów – koniec nawykowego wrzucania rzeczy do koszyka.
Osoba dotknięta nietolerancją pokarmową będzie też miała utrudnione życie towarzyskie. I choć nietolerancja jest mniej groźna dla organizmu niż alergia, należy wziąć ją poważnie pod uwagę, ponieważ długotrwałe nadużywanie swojego organizmu i nieliczenie się z jego ograniczeniami może prowadzić do groźnych schorzeń, zwłaszcza w obrębie przewodu pokarmowego.

Alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa: jakie są różnice?

Niezależnie, czy chodzi o alergię, czy o nietolerancję pokarmową, są trzy etapy traktowania obu schorzeń. Pierwszy to obserwacja symptomów, następnie diagnoza, trzeci – wykluczenie szkodliwych produktów.
Alergia i nietolerancja są często mylone, choć mają tak różny przebieg.

Żeby je odróżnić, należy przeanalizować symptomy. W przypadku alergii reakcja organizmu na produkt, na który jesteś uczulona jest natychmiastowa. Najczęściej jest to obrzęk, wywołujący problemy z oddychaniem, a także problemy z sercem, włącznie z obrzękiem Quinckego, poważne problemy z układem pokarmowym – wymioty, biegunka.

Jeśli chodzi o nietolerancję -  objawy będą znacznie bardziej dyskretne: migrena, wzdęcia, poczucie ciężkości, zaparcia, bóle reumatyczne, infekcje, problemy ze skórą, a nawet cukrzyca. Nietolerancja pokarmowa może mieć tak wiele niespecyficznych objawów, że jest naprawdę trudna do zdiagnozowania.

Dlatego najpewniejszym sposobem, na podstawie którego można postawić prawidłową diagnozę są testy z krwi, kału lub testy skórne. Pozwalają na ustalenie czy jest to alergia czy nietolerancja oraz na precyzyjne określenie, które produkty należy absolutnie wykluczyć z diety.

Przyczyny nietolerancji pokarmowej

Dzięki coraz bardziej zaawansowanym badaniom wiemy już, że przyczyny nietolerancji pokarmowej są złożone. Powód może być jeden, ale także może się nakładać kilka przyczyn, takich jak:

  • Dziedziczenie. Niektóre osoby mają genetyczną skłonność w kierunku gorszej tolerancji niektórych produktów.
  • Higiena. Od urodzenia jesteśmy poddani działaniu bakterii, które mają wpływ na nasz system immunologiczny. Zbyt restrykcyjne przestrzeganie higieny uniemożliwia wytworzenie się odporności. Także częste przyjmowanie antybiotyków od wczesnego dzieciństwa może być przyczyną spadku odporności, który manifestuje się nietolerancją pokarmową.
  • Zbyt wczesne urozmaicanie diety. Jest to bardzo popularna przyczyna alergii i nietolerancji pokarmowej. Przewód pokarmowy niemowląt nie jest dostosowany do tak dużej różnorodności pokarmowej. Nie powinno się dzieciom w wieku niemowlęcym urozmaicać aż tak bardzo diety.
  • Pojawiania się na rynku nowych, nieznanych produktów. Owoce egzotyczne, przyprawy, oleje roślinne z roślin nie rosnących w Europie - ich spożywanie również może być przyczyną nietolerancji pokarmowej.
  • Uprzemysłowienie produkcji. Sztuczne aromaty, sztuczne dodatki, konserwanty, chemizacja żywności produkowanej na skalę masową, mieszanki, nowe technologie, coraz bardziej rozwinięty proces produkcji żywności, wykorzystywanie modyfikacji genetycznej – wszystko to może być przyczyną pojawiania się alergenów.
  • Zanieczyszczenie środowiska. Aluminium, ołów, rtęć. Zatrucia ciężkimi metalami (plomby amalgamatowe, szczepionki, spaliny, dym papierosowy) mogą być odpowiedzialne zwłaszcza za nietolerowanie glutenu i produktów mlecznych. Najczęściej występująca nietolerancja dotyczy glutenu, produktów mlecznych i jaj. Pozostałe często spotykane: nietolerancja owoców morza, orzechów, niektórych przypraw, owoców egzotycznych.

Alergie pokarmowe u dzieci

Alergie pokarmowe u dzieci, jak wynika z badań, dokuczają co dziesiątemu z nich. Najmłodsi często dziedziczą je po rodzicach, jednak ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej u dziecka można też zminimalizować. Jakie są objawy alergii pokarmowej u dziecka? Czym różni się alergia pokarmowa od nietolerancji pokarmowej? Posłuchaj naszego eksperta - dietetyka Agnieszki Piskały.

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Maria
|

Ja mam jednocześnie alergie pok. oraz nietolerancję mleka i nabiału.
Na pszenicę mam nietolerancję do tego jajka, drożdże, migdały, orzechy,
i grzyby. dopiero testy pozwalają eliminowanie i powrót do zdrowia.
Pierwsza zasada gotujemy w domu tylko produkty podstawowe inaczej w gotowcu zawsze się znajdzie szkodliwy dodatek, szkoda pieniędzy, zdrowia i czasu na szukanie zdrowego.

Dominika
|

A ja mam pytanie gluten vs pszenica.
Robilam sobie badanie na nietolerancje pokarmowa i mam klopot z interpretacja wynikow.
Wyszlo mi:
Gluten - grupa 3, 37,2 µg/ml
Pszenica zwyczajna - grupa 3, 36,8 µg/ml
Czyli te produkty mi szkodza.

Natomiast inne zboza glutenowe: pszenica plakurka, pszenica orkisz, pszenica samopsza, pszenica kamut, zyto, owies, jeczmien mam w grupie 1, wszystkie ponizej 14µg/ml.

Czy to znaczy, ze inne zboza glutenowe sa bezpieczne dla mnie mimo 3 grupy glutenu? Czy tylko gluten z pszenicy zwyczajnej mi szkodzi, a inne nie? Czy cos jest nie tak z testem i skoro wyszla nietolarancja na gluten, to wszystkie zboza glutenowe powinny sie znalesc w grupie 3?

z gory dziekuje albo za odpowiedzi, albo nakierowanie na to gdzie jej szukac.

Anna
|

Mam stwierdzoną alergię ponieważ miałam robione testy. Alergia dotyczy kurzu, traw, drzew brzoza olcha, sierść psa. Ale też podejrzewam że mój organizm nie toleruje czegoś nie wiem czy dotyczy to zbórz czy też mleka. Muszę zrobić sobie takie badania. Ale mam pytanie czy przy tych dolegliwościach mogę mieć zawyżone OB , ponieważ od lat mam OB w granicach 30-40 miałam robione przeróżne badania i nic nie wskazuje na co może być powodem tego i stąd moje pytanie;Serdecznie z góry dziękuję za odpowiedź

Anuss
|

Dzień dobry!
Wiem, że odbiegam od tematu ale w tym roku piszę pracę inżynierską nt. znakowania żywności zawierającej alergeny. W związku z tym chciałabym serdecznie prosić osoby posiadające nietolerancję lub alergię pokarmową o wypełnienie krótkiej ( 14 pytań głównie pytania zamknięte tak/nie) ankiety. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
Ania

http://ankiety.interaktywni...

Karolina
|

Jak radzić sobie z alergia na pokarmy? Ja znalazłam tu rozwiązanie.

Greg
|

I co test Ci wykazal?

kasia
|

Takie testy można tutaj zrobić zrobić http://www.szczuplabyc.net/... Chodzę do tej dietetyczki bardzo miła osoba, profesjonalnie podchodzi do swojej pracy i jest skuteczna :)

Wiedza
|

Radzę sięgnąć do książek medycznych np. "Interny Szczeklika" zanim napiszecie pseudonaukowy artykuł jednoczesnie myląc pojęcia i podając błędne definicje

ewelina
|

A ja polecam testy food detective lub inne testy krwi na nietolerancje pokarmowe, koniecznie należy zrobić dodatkowy test na nietolerancję histaminy (poziom DAO we krwi). Świadomość własnych nietolerancji bardzo poprawia standard życia i przyswajalność składników i witamin, zwykle testy diagnostyczne kontrolne was zaskoczą - jacy to nagle zrobiliście się zdrowi.

Willi
|

Osobom cierpiącym na przewlekłe bóle brzucha o nieustalonej przyczynie, biegunki, nudności występujące szczególnie po zjedzeniu produktów mlecznych lub owoców mogę polecić test, który wykonałam ostatnio. Nazywa się to Wodorowy Test Oddechowy - całkowicie bezbolesne badanie nietolerancji na laktozę ( cukier mleczny ) lub fruktozę ( cukier owocowy ). Wynik jest znany od razu po zakończeniu badania. Badanie może być wykonane zarówno u dzieci ( od pierwszego roku życia ), jak i dorosłych.
Informacje :
www.czmdm.pl/index.php/bada...