Masz alergię na pyłki lub pszczoły? Sprawdź, czy powinnaś jeść miód

2025-06-20 5:42

Dla jednych to ulubiony słodzik, dla innych - potencjalne zagrożenie. Osoby uczulone na pyłki lub pszczoły często zastanawiają się, czy miód im nie zaszkodzi. Sprawdzamy, co na ten temat mówią lekarze i kiedy warto zrezygnować ze słodkiego przysmaku.

Masz alergię na pyłki lub pszczoły? Sprawdź, czy powinnaś jeść miód
Autor: Getty Images

Dlaczego ludzie mają alergię na pszczoły?

W jadzie owadów znajdują się białka, które u części osób powodują wystąpienie reakcji alergicznej. Nadwrażliwość ta dotyczy 1-3 proc. światowej populacji. Według alergologa i immunologa dr Andrei Burke trzy rodziny owadów odpowiadają za uczulenie. Najgroźniejsze są pszczoły miodne z rodziny Apidae, zawierają bowiem pięć głównych alergenów w swoim jadzie.

Fosfolipaza A2 odpowiada za silny odczyn zapalny. Oprócz niej w reakcjach alergicznych biorą udział także inne białka, m.in. hialuronidaza, kwaśna fosfataza, serynowa proteaza CUS i ikarapina. Jak zauważa dr Burke, pszczoły miodne zwykle żądlą w stopy, gdy ludzie spacerują boso po trawie lub koniczynie. Istnieje szerokie spektrum możliwych reakcji na użądlenie.

Osoba nieuczulona może zostać użądlona i doświadczyć miejscowej reakcji zapalnej w wyniku użądlenia i wstrzykniętego jadu

- powiedziała.

Nawet bez alergii na skórze pojawia się reakcja w postaci czerwonego śladu i obrzęku. Niestety niektóre osoby na skutek użądlenia doznają wstrząsu anafilaktycznego.

Komórki alergiczne (zwane komórkami tucznymi) w całym ciele są aktywowane i może to wywołać kaskadę prowadzącą do reakcji całego ciała. Różne części ciała są pobudzane do reakcji, takich jak zwężenie w płucach, wymioty, pokrzywka i obrzęk

- wyjaśniła.

Nie jest do końca jasne, skąd bierze się alergia na pszczoły, jednak naukowcy spekulują, że może być ona związana z genetyką.

Poradnik Zdrowie - Zdrowotne właściwości miodu
Poradnik Zdrowie Google News

Czy osoby uczulone na pszczoły mogą jeść miód?

Pszczoły zbierają nektar z roślin, a następnie rozkładają go w plastrach i przekształcają w miód. Wykorzystują go również jako pożywienie.

Alergie na pszczoły jest spowodowana kontaktem z jadem, wstrzykiwanym przez żądło. Natomiast miód i nektar są przenoszone za pomocą języka, zwanego trąbką. Narząd ten nie ma połączenia z jadem, co oznacza, że ​​miód jest całkowicie wolny od białek wywołujących alergię.

Ryzyko prawdziwej reakcji alergicznej jest bardzo niskie

- powiedziała dr Akansha Ganju, alergolog i immunolog w Latitude Food Allergy Care.

Większość osób z alergią na pszczoły nie odczuwa żadnych dolegliwości po spożyciu miodu. Warto jednak pamiętać, że istnieje również uczulenie na miód, choć jest ono rzadkie.

W swojej karierze miałam prawdopodobnie mniej niż garstkę pacjentów, u których wystąpiła reakcja alergiczna na miód. Uważa się, że reakcja ta pochodzi z miejscowego pyłku naturalnie gromadzącego się w okolicy. To, co znajduje się w powietrzu w tym czasie, może potencjalnie zanieczyścić miód

- wyjaśniła dr Burke.

Czy osoby uczulone na pyłki mogą jeść miód?

Osoby uczulone na pyłki mogą, ale nie zawsze powinny jeść miód - wszystko zależy od nasilenia alergii i indywidualnej reakcji organizmu.

Miód może zawierać śladowe ilości pyłków roślin, które dostają się do niego w trakcie zbierania nektaru przez pszczoły. U osób z alergią spożycie miodu może wywołać objawy alergiczne:

  • swędzenie w ustach lub gardle (tzw. zespół alergii jamy ustnej),
  • pokrzywka,
  • wysypka,
  • kichanie,
  • duszność,
  • w rzadkich przypadkach - reakcja anafilaktyczna.