Dla przeziębionych, na wzmocnienie, dla serca. Wybierz najlepszy miód [PRZEGLĄD] - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Miody: kieruj się nie tylko smakiem

Miody: kieruj się nie tylko smakiem

Oczywiście miód, jako dodatek do żywności, powinien ci smakować i cieszyć oczy. Warto jednak zaufać specjalistom od apiterapii i postawić na taki, który może najlepiej przysłużyć się zdrowiu.

Pamiętaj jednak, że te różnice są jednak dość subtelne i umowne. Najlepiej próbować różnych miodów, bo w różnorodności siła. Warto też jednak wiedzieć, czego spodziewać się po wybieranym miodzie.

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Miód akacjowy

Miód akacjowy

Chociaż ten dostępny u nas wcale nie powstaje z akacji, a z kwiatów robinii akacjowej, zwanej też fałszywą akacją, pod taką nazwą jest głównie oferowany.

Miód akacjowy jest jasnożółty, czasem niemal bezbarwny w formie płynnej. Krystalizacja miodu akacjowego sprawia, że przyjmuje odcień kremowy, słomkowy.

Taki miód sprawdza się głównie wtedy, gdy masz problemy z układem pokarmowym. 

Ma pomagać w zaburzeniach trawienia, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, dwunastnicy i jelit. Przeciwdziała refluksowi i zgadze, gdyż reguluje wydzielanie soków żołądkowych.

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Miód gryczany

Miód gryczany

Miód gryczany ma ciemnobrązowy, wręcz hebanowy, kolor, a jego smak jest nieco ziołowy, korzenny, karmelowy. Dlatego dobrze komponuje się nie tylko z deserami, ale też z pieczonym mięsem i gulaszem, wzbogaca sosy i nalewki.

uwaga, jest dość ostry. Nie przepadają za nim dzieci.

Wspiera pracę serca, wątroby i układu krążenia. Jest dość bogaty w dobrze przyswajane żelazo. Cenią go sportowcy.

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Miód rzepakowy

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy wyróżnia kremowa, niemal biała barwa i łagodny smak. Po krystalizacji przypomina smalec. Kochają go dzieci, bo to najsłodszy ze wszystkich miodów.

Poleca się go osobom z nadciśnieniem tętniczym, osłabionym, ze schorzeniami wątroby. Nie jest jednak mocarzem w walce z przeziębieniem.

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Miód lipowy

Miód lipowy

Kojarzony jest przede wszystkim jako remedium na przeziębienie i słusznie. Liczne badania potwierdzają jego silne działanie przeciwbakteryjne.

Ma działanie napotne, przeciwkaszlowe, wykrztuśne i przeciwskurczowe.

To miód o wyrazistym smaku. Generalnie słodki, ale i lekko kwaskowy, a po krystalizacji czasem pojawia się posmak gorzkawy.

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy

Nazwa zobowiązuje - to najbardziej uniwersalny z miodów i zarazem nieprzewidywalny. O jego ostatecznym składzie decydują pszczoły, które na różnych kwiatkach siadają.

Miody wielokwiatowe różnią się barwą i składem, ale generalnie wyróżnia je bogactwo składników. Łączą w sobie wiele zalet miodów: działają wzmacniająco, wspierają serce, odporność, sprawdzają się w sezonie infekcji, działają przeciwalergicznie.

Autor: GettyImages, Archiwum prywatne
Rozwiń
Powrót
Miody: kieruj się smakiem, ale nie tylko
Miód akacjowy
Miód gryczany
Miód rzepakowy
Miód lipowy
Miód wielokwiatowy
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email