Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka

2020-08-10 10:19

Traganek (Astragalus L.) ma liczne właściwości lecznicze. Herbata z traganka wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, wpływa korzystnie na pracę nerek, wątroby i serca, reguluje poziom glukozy, cholesterolu i trójglicerydów. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowany jest od wieków i cieszy się taką samą popularnością jak słynny już na całym świecie żeń-szeń.

Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka
Autor: Thinkstockphotos.com Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka
Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka
Autor: Thinkstockphotos.com Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka

Traganek (Astragalus L.) to dość niepozornie wyglądająca roślina z pierzastymi liśćmi i niewielkimi kwiatami w różnych barwach, w zależności od jego gatunku. W naturalnym środowisku występuje przede wszystkim na półkuli północnej, m.in. w Europie, Azji, Ameryce Północnej, ale w ziołolecznictwie wykorzystuje się traganek błoniasty, rosnący głównie w Chinach, Mongolii i na Syberii.

To właśnie Chińczycy już dwa tysiące lat temu odkryli niezwykłe właściwości lecznicze traganka i stosują zioło do dzisiaj. W tamtych rejonach bardziej popularna nazwa traganka to astragalus lub huang Qi, co znaczy po prostu żółty przywódca lub żółty lider. Nazwa wzięła się od koloru korzenia traganka, bo to właśnie on jest wykorzystywany w celach leczniczych.

Chińczycy uważają, że zioło w naturalny sposób podnosi wei qi, czyli energię obronną organizmu. Do tego stopnia są przekonani o jego prozdrowotnych właściwościach, że stosują zioło nie tylko w postaci naparów, ale też odrobinę sproszkowanego lub pokrojonego korzenia dodają np. do codziennych potraw.

Spis treści

  1. Traganek - dawkowanie. Jak stosować traganek?
  2. Traganek - przeciwwskazania do stosowania
  3. Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka

Traganek - dawkowanie. Jak stosować traganek?

Najczęściej traganek dostępny jest w postaci kapsułek, które należy przyjmować zgodnie z zaleceniami na ulotce. Zazwyczaj stosuje się od jednej do trzech kapsułek dziennie, wszystko jednak zależy od jej ilościowego składu.

Jeśli kupimy sproszkowany traganek, to sposób przygotowania jest następujący: jedną łyżeczkę należy zalać jedną szklanką wrzącej wody i zostawić pod przykryciem na 20-30 minut. Pić jeden lub dwa razy dziennie, za każdym razem trzeba jednak zaparzać nowy wywar.

Traganek - przeciwwskazania do stosowania

Przeciwwskazaniem do stosowania traganka jest uczulenie na składniki ziela, ale zdarza się to niezwykle rzadko.

Na pewno nie mogą go stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, bo w tych przypadkach może on wywołać niepożądane skutki.

Traganek jest też przeciwwskazany dla osób, które zmagają się z chorobami autoimmunologicznymi, nie powinny go też stosować pacjenci po przeszczepach, stosujący leki immunosupresyjne.

Traganek może też nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych.

Ważne również, aby przestrzegać zaleceń stosowania i nie przekraczać dziennych zalecanych dawek.

Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka

Co decyduje o prozdrowotnych właściwościach traganka? Jego korzeń zawiera wiele cennych składników, m.in. flawonoidy, wykazujące działanie przeciwzapalnie i antyoksydacyjne, saponiny, które są m.in. moczopędne, oraz aminokwasy, glikozydy i polisacharydy, które działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

Lista jego dobroczynnych właściwości jest długa: przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu organizm jest mniej podatny na wszelkiego rodzaju infekcje, głównie dróg oddechowych (przeziębienia, grypa, zapalenie zatok), a jeśli dojdzie już do zakażenia, to skraca czas trwania choroby, ponieważ przyspiesza zwalczanie drobnoustrojów.

Traganek wpływa też korzystnie na pracę nerek i wątroby, bo wykazuje właściwości ochronne i oczyszczające.

Reguluje też poziom glukozy, zapobiegając w ten sposób cukrzycy, oraz poziom cholesterolu i trójglicerydów, dzięki czemu pozytywnie wpływa na serce. Obniża też ciśnienie krwi.

Traganek jest też silnym przeciwutleniaczem, który usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników i w ten sposób spowalnia procesy starzenia.

Nie ma wątpliwości co do tego, że traganek wzmacnia układ odpornościowy, dlatego zaczęto go stosować również po leczeniu nowotworowym, by wspomóc organizm w regeneracji. Brak jednoznacznych dowodów i badań na temat, by traganek wspomagał kurację antynowotworową, ale jego zwolennicy podkreślają, że systematycznie stosowane zioło zwiększa produkcję limfocytów T, które pobudzają i wytwarzają przeciwciała, niszczą komórki rakowe oraz regulują reakcje zapalne w organizmie.

Czytaj też: