Sanpin (herbata zielona jaśminowa) - właściwości. Jak parzyć sanpin?

2017-02-16 13:16
SANPIN (zielona herbata z jaśminem) - właściwości. Jak parzyć sanpin?
Autor: Thinkstockphotos.com SANPIN (zielona herbata z jaśminem) - właściwości. Jak parzyć sanpin?

Sanpin to mieszanka zielonej herbaty i kwiatów jaśminu, której właściwości od lat są znane mieszkańcom Okinawy. Jednak dopiero teraz zdobywa ogromną popularność. Sanpin jest skarbnicą antyoksydantów - substancji mogących zapobiec rozwojowi m.in. nowotworów. Poza tym herbata sanpin to sprawdzony sposób na odchudzanie. Sprawdź, jakie jeszcze działania ma herbata sanpin.

Sanpin (sanpin cha) to mieszanka chińskiej zielonej herbaty i kwiatów jaśminu, której właściwości od lat są znane mieszkańcom Okinawy. Na japońskiej wyspie herbatę sanpin pije się średnio trzy czarki dziennie. Herbatę można znaleźć w różnych postaciach i w wielu miejscach, nawet w automacie z napojami. Poza właściwościami typowymi dla zielonej herbaty, ma ona także zalety herbaty jaśminowej.

Sanpin - właściwości przeciwnowotworowe

Przeprowadzone badania wskazują na przeciwnowotworowe działanie polifenoli zielonej herbaty, co może sugerować fakt, że u osób zamieszkujących Azję, które często spożywają zieloną herbatę, zapadalność na nowotwory jest dużo niższa niż w krajach zachodnich. Polifenolami zawartymi w zielonej herbacie są katechiny, takie jak galusan epigalokatechiny (EGCG), epikatechina (EC), epigalokatechina (EGC), galusan epikatechiny (ECG). To antyoksydanty chroniące komórkę przed zniszczeniami dokonanymi przez wolne rodniki, które mogą doprowadzić do rozwoju nowotworu.

Herbata sanpin ma potencjalne właściwości przeciwnowotworowe dzięki głównej substancji czynnej – galusanowi epigalokatechiny (EGCG).

Wykazano, że katechiny zawarte w zielonej herbacie mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia m.in. raka prostaty i zahamować rozwój już istniejącego nowotworu. W jednym z badań pacjenci z zaplanowanym radykalnym zabiegiem chirurgicznym z powodu raka prostaty pili zieloną herbatę, czarną herbatę lub napój gazowany 5 razy dziennie przez 5 dni. Biodostępne polifenole pochodzące z herbaty znaleziono w próbkach tkanki prostaty pacjentów, którzy pili zieloną lub czarną herbatę. Ponadto komórki raka prostaty, które hodowano z krwią od pacjentów po spożywaniu herbaty, rosły i dzieliły się wolniej niż komórki potraktowane krwią pobraną od pacjentów przed spożywaniem herbaty.1

Sanpin może zapobiec chorobom serca i naczyń

Polifenole zawarte w zielonej herbacie mogą zapobiec chorobom sercowo-naczyniowym. Wielokierunkowe działanie zielonej herbaty, potwierdzone obserwacjami medycznymi, wskazuje, że zmniejsza ona ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, zapobiega nadciśnieniu i miażdżycy. Zielona herbata obniża ciśnienie tętnicze głównie dzięki zawartości EGCG. Substancja ta pośrednio doprowadza do rozszerzenia naczyń krwionośnych, dzięki czemu maleje ciśnienie krwi. Ponadto EGCG hamuje agregację płytek krwi, zapobiegając wzrostowi ciśnienia spowodowanego zwężeniem światła naczyń krwionośnych. Zielona herbata działa przeciwmiażdżycowo poprzez zmniejszenie stężenia "złego" cholesterolu LDL, agregacji płytek krwi, a także obniżenie ciśnienia tętniczego. Zielona herbata może obniżyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu poprzez redukcję nadciśnienia, poprawę funkcji śródbłonka i hamowanie utlenienia lipoprotein. Chroni też przed skutkami zawału serca.2

Sanpin może uchronić przed chorobą Alzheimera

Zawarte w herbacie sanpin polifenole wiążą się z toksycznymi składnikami (nadtlenkiem wodoru i beta-amyloidem), które odgrywają istotną rolę w rozwoju choroby Alzheimera. Po wchłonięciu przez organizm polifenole wraz z toksynami rozkładają się, przeobrażając się w nieszkodliwą mieszankę związków. Dowiedli tego m.in. brytyjscy naukowcy z uniwersytetu w Newcastle, prowadząc we współpracy ze szkockim instytutem badania nad uprawami zbóż z Dundee.3 Badania miały na celu ustalenie, czy zdrowotne właściwości zielonej herbaty zaobserwowane po jej świeżym zaparzeniu działają po jej przetrawieniu przez organizm. Wynik okazał się pozytywny.

- Organizm przyswaja sobie zieloną herbatę dzięki enzymom w jelicie. Substancje chemiczne wytwarzane w procesie trawienia są bardziej skuteczne w walce z czynnikami pobudzającym rozwój Alzheimera niż zielona herbata w nieprzetrawionej postaci - wskazuje dr Ed Okello, jeden z członków ekipy badawczej. Istotną rolę w rozwoju alzheimera odgrywają dwa związki. Pierwszy to nadtlenek wodoru - nieorganiczny związek z grupy nadtlenków, drugi - białko znane jako beta-amyloid. Wcześniejsze badania wykazały, iż polifenole wiążą się z toksycznymi składnikami chroniąc komórki mózgowe. Po wchłonięciu przez organizm polifenole rozkładają się wytwarzając mieszankę związków i to właśnie one były tematem badań naukowców z Newcastle i Dundee.

Herbata sanpin w walce z otyłością

Zielona herbata zmniejsza masę ciała oraz masę tkanki tłuszczowej. W licznych badaniach epidemiologicznych zaobserwowano, że osoby spożywające regularnie zieloną herbatę przez długi czas miały niższą zawartość tkanki tłuszczowej w porównaniu z osobami niespożywającymi zielonej herbaty. Wykazano, że zielona herbata hamuje wchłanianie tłuszczu i glukozy poprzez modulację działania enzymów trawiennych. Ponadto zapobiega otyłości, pobudzając termogenezę poprzez stymulację współczulnego układu nerwowego. Mimo że dokładne mechanizmy działania zielonej herbaty wymagają dalszych badań, dotychczasowe dowody na jej korzystne działanie powinny stać się podstawą do uznania zielonej herbaty jako skutecznego środka terapeutycznego pomocnego zarówno w prewencji, jak i długoterminowym leczeniu otyłości.4

Sanpin działa przeciwstresowo

Jaśmin lekarski, który jest składnikiem herbaty sanpin, znajduje zastosowanie jako roślina lecznicza, głównie w rejonie południowo-wschodniej Azji. Uważa się, że zapach jaśminu działa przeciwstresowo i uspokajająco. Potwierdzają to badania opublikowane w „Molecular Nutrition & Food Research”, które wykazały, że zielona herbata jaśminowa ma właściwości uspokajające, koi nerwy, poprawia nastrój.5

Warto wiedzieć

Jak parzyć herbatę sanpin?

Łyżeczkę suszu zalej szklanką wody o temp. 80 st. C. Powinna to być woda świeża, raz gotowana. Herbatę należy parzyć nie dłużej niż 3-4 minuty.

Bibliografia:

1. www.ligawalkizrakiem.pl/rak-niekonwencjonalnie/przeglad-terapii/zielona-herbata

2. Turek I., Kozińska J., Drygas W., Zielona herbata jako czynnik protekcyjny w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób serca i naczyń, "Kardiologia Polska" 2012

3. Protective properties of green tea uncovered, www.ncl.ac.uk/hnrc/news/news/item/protective-properties-of-green-tea-uncovered-copy

4. Stępień M., Szulińska M., Bogdański P., Pupek-Musialik D., "Rola ekstraktu zielonej herbaty w leczeniu otyłości", Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011, tom 2, nr 4

5. Sensory evaluation of the synergism among odorants present in concentrations below their odor threshold in a Chinese jasmine green tea infusion, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15580663

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.