Syrop z cebuli - właściwości i zastosowanie

2020-05-18 10:12 Weronika Rumińska

Syrop z cebuli jest od wieków sprawdzonym sposobem na przeziębienie. Przeznaczony jest zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Do wykonania podstawowej wersji syropu z cebuli potrzeba jedynie dwóch składników: cebuli i cukru.

Syrop z cebuli to sprawdzony sposób na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza głównemu składnikowi - cebuli.

Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jej właściwości lecznicze znane są już od wieków. Cebula to źródło witaminy C oraz substancji bakteriobójczych, dzięki czemu stosowana jest przy przeziębieniach. Wzmacnia również odporność.

Cebulę stosuje się także na zaparcia lub w przypadku problemów reumatologicznych. Choć słynie ze specyficznego zapachu i mocnego aromatu, jest chętnie dodawana do różnego rodzaju dań. Można spożywać ją na surowo, gotowaną oraz w postaci syropu z cebuli.

Spis treści

  1. Syrop z cebuli na kaszel
  2. Syrop z cebuli - przepis
  3. Syrop z cebuli z dodatkami - jak zrobić?
  4. Syrop z cebuli - właściwości
  5. Syrop z cebuli dla dzieci
  6. Syrop z cebuli na noc?
  7. Syrop z cebuli w ciąży
  8. Syrop z cebuli - przechowywanie
Posłuchaj, jak zrobić syrop z cebuli, oraz jakie są jego właściwości. To materiał z cyklu, dobrze posłuchać. Podcasty z poradami

Syrop z cebuli na kaszel

Spożywanie syropu z cebuli zaleca się przede wszystkim w sezonie jesienno-zimowym, gdyż w tym czasie organizm jest bardziej narażony na infekcje.

Syrop z cebuli wspomaga oczyszczanie górnych dróg oddechowych.

Ma również właściwości wykrztuśne, dzięki czemu może wspomóc leczenie kaszlu zarówno  suchego, jak i kaszlu mokrego. Rozrzedza zalegającą wydzielinę w gardle, tym samym ułatwiając pozbywanie się jej.

Syrop z cebuli jest także bardzo pomocny w leczeniu anginy i zapalenia gardła, zapalenia krtani oraz zapalenia zatok.

Syrop z cebuli - przepis

Syrop z cebuli z dodatkami - jak zrobić?

Świeży czosnek jest naturalnym antybiotykiem, dlatego też wzmocni działanie syropu z cebuli. Nie jest on trudny w przygotowaniu. Wystarczy obrać 3-4 cebule i pokroić je w plasterki. Następnie ułożyć w słoiku, zasypując cukrem. Słoik należy zamknąć i odstawić na kilka godzin, aby cebula mogła puścić sok. Gotowy syrop należy przelać przez gazę i dodać kilka posiekanych lub zgniecionych ząbków czosnku.

Przygotowując syrop z cebuli, cukier warto zastąpić miodem. Jest on znacznie bardziej wartościowy niż cukier. Ponadto syrop z cebuli i miodu wspomaga pracę wątroby, wykazuje działanie bakteriobójcze oraz działa przeciwbiegunkowo.

Aby zwiększyć jego działanie wzmacniające odporność, do syropu z cebuli można wycisnąć także cytrynę. Jest ona bogata w witaminę C, dzięki czemu pomoże ochronić organizm przed infekcjami.

Syrop z cebuli - właściwości

Syrop z cebuli ma podobne właściwości jak jego główny składnik. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Uważany jest za naturalny antybiotyk.

Syrop z cebuli może być stosowany w celu zwiększenia odporności. Dzięki dużej zawartości witaminy C, wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Jeśli jednak już zachorujemy, syrop z cebuli może pomóc w walce z przeziębieniem, łagodząc jego objawy.

Cebula jest także źródłem żelaza, dlatego spożywanie syropu z cebuli poleca się osobom zmagającym się z anemią.

Syrop z cebuli ma właściwości moczopędne i bakteriobójcze. Może więc wspomagać leczenie chorób układu moczowego.

Zawarte w cebuli glikozydy i inne enzymy poprawiają trawienie.

Syrop z cebuli dla dzieci

Syrop z cebuli może pełnić funkcję naturalnego lekarstwa dla dzieci. Można podawać go na kaszel u dzieci powyżej 1 roku życia (maksymalnie 1 łyżeczka 3 razy dziennie).

Niestety syrop z cebuli bardzo często jest nielubiany przez dzieci, ze względu na specyficzny smak i zapach. Aby był bardziej akceptowalny przez dziecko, warto dodać do niego miód, który złagodzi ostre nuty.

Syrop z cebuli na noc?

Syrop z cebuli działa wykrztuśnie, dlatego lepiej nie spożywać go na noc. Można go wziąć maksymalnie 2-3 godziny przed snem.

Syrop z cebuli w ciąży

Przyszłe mamy nie powinny lekceważyć przeziębienia. Aby nie zaszkodzić dziecku, kobiety w ciąży nie powinny przyjmować samodzielnie żadnych leków. Przeziębienie i kaszel u kobiet w ciąży powinno być leczone pod kontrolą lekarza.

Dlatego w walce z przeziębieniem warto korzystać z naturalnych składników. W tym przypadku sprawdzi się właśnie syrop z cebuli. Zamiast cukru można też użyć jego zdrowszego zamiennika, czyli miodu.

Syrop z cebuli pomoże zwalczyć kaszel, katar oraz poprawi samopoczucie, nie zagrażając dziecku.

Syrop z cebuli - przechowywanie

Syrop z cebuli powinno się przechowywać w słoiku. Swoje właściwości i ważność zachowuje do ok. 2 tygodni, ale tylko przechowywany w lodówce. Pozostawiony w temperaturze pokojowej może się szybko zepsuć.

Przeczytaj też:



O autorze
Weronika Rumińska
Absolwentka filologii polskiej o specjalizacji redaktorsko-wydawniczej na Uniwersytecie Warszawskim. Zainteresowania związane z pracą redaktora rozwijała już w trakcie studiów magisterskich, czynnie współpracując z serwisem Poradnikzdrowie.pl na ścieżce redaktorskiej i social mediów. Prywatnie miłośniczka dobrego kryminału oraz jeździectwa.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE