SYROP Z MNISZKA lekarskiego - PRZEPIS na leczniczy miód z kwiatów mlecza

2018-04-30 9:37 Monika Majewska

Syrop z mniszka lekarskiego ma m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej jest stosowany w leczeniu bólu gardła i kaszlu. Dzięki zawartości wielu cennych witamin i minerałów może być stosowany także w celu leczenia dolegliwości żołądkowych czy infekcji skórnych. Sprawdź przepis na pyszny syrop miodowy z mniszka lekarskiego i przekonaj się o jego wyjątkowych właściwościach.

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego jest najczęściej stosowany w celu łagodzenia bólu gardła i leczenia infekcji górnych dróg oddechowych.

Jednak miód z mniszka lekarskiego, poza właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi, ma także właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające, dlatego powinien się znaleźć w wielu domowych apteczkach.

Kiedy i gdzie zbierać kwiaty mniszka lekarskiego?

Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy.

Należy zbierać je w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej porze dnia płatki mają najwięcej smaku i aromatu.

Przed przygotowaniem syropu kwiaty mniszka lekarskiego należy rozłożyć na białym papierze - dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady.

Uwaga! Nie należy zbierać kwiatów mniszka rosnących przy drogach oraz na polach (ze względu na ryzyko, że są skażone pestycydami). Najlepiej zbierać kwiaty rosnące na łąkach.

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • 1 litr kwiatów mlecza,
  • 2 cytryny,
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie: kwiaty mlecza włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie garnek odstaw na dobę w chłodne miejsce.

Po 24 godzinach wywar odcedź przez sito i dodaj do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu do czasu, aż uzyskasz konsystencję lejącego miodu (ok. 2 godzin).

Tak powstały syrop przelej do słoiczków. Termin ważności domowego syropu z mniszka mija po kilku miesiącach od daty przygotowania.

Przepis na miodek z mniszka lekarskiego [#TO WIDEO]

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
eduszo
|

Tak masz racje mlecz to łodyga z kilkoma kwiatami i listkami a mniszek to popularny dmuchawiec kwiat wyrasta prosto z rozety przy ziemi i nie ma ta łodyszka liści bocznychi jest jeden.

Andrzej-Zielarz
|

Cukier buraczany w nadmiarze jest szkodliwy dla osób ogólnie zdrowych. Każdy cukier w nadmiarze jest szkodliwy. Dlatego trzeba ograniczyć spożycie cukrów w produktach spożywczych. Nie pić napojów przemysłowych, pić napoje typu herbaty niesłodzone, kawy niesłodzone, soki niesłodzone etc. Syrop z mniszka stosuje się wyjątkowo gdy pojawi się choroba i nie pije sie go tylko dawkuje małe ilości. Nawet trucizna podawana przez lekarza może być lekiem. Wszystko w nadmiarze jest szkodliwe. W niewielkich kontrolowanych dawkach zdrowemu nie zaszkodzi. Cukier buraczany był spożywany od XIX wieku przez Polaków ale w oszczędnej ilości. Czyli ogólnie na codzień nie spożywać ale by przygotować lecznicze napoje można go używać. Wszelkie słodziki to nowości i okazuje się, że mogą bardziej szkodzić niż cukier buraczany. Znamy działanie cukru od ponad dwóch stuleci ale nie znamy jeszcze działania wszystkich jego zamienników. Poza tym nieznam bezpiecznego "rozpuszczalnika" do moich syropów. Alkohol wykluczam gdyż nie nadaje się dla kierowców, dzieci i chorych a ogólnie zdrowych. Cukier spośród tylu trucizn wydaje się najmniej trujący w małej dawce.

ad
|

mlecz to nazwa zwyczajowa Mniszka lekarskiego

mr
|

autor, zdecyduj się, z mniszka czy z mlecza. mlecz jest raczej trujący i nie wiem dlaczego piszesz o zbieraniu mlecza

lena
|

Jeśli w połowie dodasz cukier trzcinowy zamiast zwykłego syrop nie będzie się krystalizował.

WB
|

Czy aby napewno jest taki zdrowy,skoro zawiera 1 kg cukru rafinowanego? Przeciez sam sukier jest trucizna dla naszego organizmu. Czy jest inny sposob na zrobienie smacznego syropu z mniszka bez uzycia cukru?

zbieracz mleczy
|

Tu też jest fajny przepis https://youtu.be/e1XqDc5bVKM

kamilka
|

Syrop z mniszka Jest bardzo pomocny przy kaszlu i przeziębieniu .Ja pamiętam jak moja "Babunia" robiła i mnie leczyła,ja teraz również robię dla siebie i moich wnusi.Ja dodaję jeszcze do tego gotowania skórkę z pomarańczy jak gotuję mniszek,wrzucam jak się zagotuje mniszek i odstawiam razem z mniszkiem zagotowanym na 24 godziny.Polecam jest super...

Stella
|

Moja mama go robi dla wnuczek i faktycznie działa. Nie wiem jaki to mechanizm skoro obróbka termiczna, ale pomaga. Może nie o tę Vit.C tu chodzi, tylko inny składnik? I nie dajesz dzieciom syropu glukozowo fruktozowego, który jest w każdm syropie aptecznym.

Xxx
|

1litr kwiatów to około 500 sztuk (kiedyś gdzieś to znalazłam)