Żurawina na pęcherz, wrzody i serce

2018-10-16 14:02 Monika Majewska

Żurawina ma liczne właściwości lecznicze i wartości odżywcze, dlatego znalazła szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni. Związek pomiędzy jedzeniem żurawiny a infekcjami dróg moczowych po raz pierwszy wykazano w 1840 roku. Współczesne badania naukowe jednomyślnie potwierdzają, że żurawina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu jest skuteczna, m.in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka.

Spis treści

  1. Żurawina - właściwości lecznicze
  2. Żurawina - kalorie, wartości odżywcze
  3. Żurawina zmniejsza ryzyko chorób serca
  4. Żurawina - przeciwwskazania
  5. Żurawina chroni przed wrzodami żołądka
  6. Żurawina - jak jeść?
  7. Żurawina zmniejsza ryzyko chorób dziąseł
  8. Żurawina suszona - ile ma kalorii?
  9. Żurawina - właściwości przeciwgrzybicze
  10. Żurawina: sok - kalorie, wartości odżywcze
  11. Żurawina - zastosowanie w kuchni

Żurawina ma liczne właściwości lecznicze, o których wiadomio od dawna. Medycyna ludowa zaleca stosowanie żurawiny w przeziębieniach, anginie, schorzeniach reumatycznych, na problemy z pęcherzem, w przypadku osłabienia pracy żołądka, jelit i trzustki, a także na awitaminozę i przemęczenie.

Co istotne, współcześnie wiele leków tworzonych jest na bazie żurawiny. Naturalnym środowiskiem dla żurawiny są torfowiska wysokie, w jakie zamieniają się zarastające roślinnością zbiorniki wodne.

To specyficzne podłoże sprawia, że w owocach żurawiny gromadzą się w dużym stężeniu substancje o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych – proantocyjanidyny, które m.in. chronią wątrobę, obniżają poziom cukru we krwi, wzmagają siłę skurczu mięśnia sercowego. Jednak najlepiej znany jest korzystny wpływ żurawiny na układ moczowy.

Prócz właściwości aseptycznych żurawina mają też zalety odżywcze. Są m.in. bogatym źródłem witamin A, C i witamin z grupy B. Najwięcej substancji odżywczych i leczniczych zawierają świeże owoce (są dostępne od października do stycznia).

Szczelnie zapakowane można przechowywać w lodówce nawet trzy miesiące. Suszone zachowują swoje właściwości przez kilka lat. Żurawina dobrze też znosi wysokie temperatury, gotowanie nie niszczy zawartych w niej związków bakteriobójczych.

Żurawina - właściwości lecznicze

Żurawina sprawdza się przy infekcjach dróg moczowych. Na infekcje układu moczowego najbardziej narażone są kobiety (mężczyznom ta przypadłość zdarza się ośmiokrotnie rzadziej). Z badań wynika, iż niemal 30 proc. kobiet w swoim życiu przechodzi zapalenie pęcherza moczowego.

Infekcje dróg moczowych wywołują najczęściej bakterie Escherichia coli (E. coli). Osadzają się one w drogach moczowych, gdzie powodują stany zapalne. Badania wykazały, iż żurawina zmniejsza przyczepność bakterii E.coli do ścianek dróg moczowych, jednocześnie zmniejszając ilość tych bakterii w moczu.

Dlatego dzięki swoim właściwościom wypłukującym bakterie E.coli, żurawina może zmniejszać podatność na zapalenie dróg moczowych.

Pomaga ona również zapobiegać infekcjom pęcherza moczowego u osób mających problemy z całkowitym opróżnianiem pęcherza (jak mężczyźni z przerostem prostaty). 

Żurawina przynosi tak bardzo potrzebną pomoc osobom z założonym cewnikiem czy z zaburzeniami neurologicznymi (np. po udarze, wylewie czy urazie kręgosłupa), czyli w przypadkach, w których ryzyko infekcji jest bardzo duże.

Osobom mającym skłonność do infekcji dróg moczowych zaleca się przyjmowanie żurawiny w celu zapobiegania ewentualnym nawrotom.

Warto wiedzieć

Żurawina - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna - 46 kcal
Białko ogółem - 0.46 g
Tłuszcz - 0.13 g
Węglowodany - 11.97 g (w tym cukry proste 4.27)
Błonnik - 3.6 g

Witaminy

Witamina C – 14.0 mg
Tiamina – 0.012 mg
Ryboflawina – 0.020 mg
Niacyna - 0.101 mg
Witamina B6  - 0.057 mg
Kwas foliowy -  1 µg
Witamina A – 63 IU
Witamina E – 1.32 mg
Witamina K - 5.0 µg

Minerały

Wapń – 8 mg
Żelazo - 0.23 mg
Magnez - 6 mg
Fosfor - 11 mg
Potas - 80 mg
Sód – 2 mg
Cynk - 0.09 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Żurawina zmniejsza ryzyko chorób serca

Flawonoidy w żurawinie są bardzo podobne do tych w czerwonym winie, dlatego jej spożywanie daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom serca.

Związki zawarte w żurawinie powstrzymują tworzenie się zakrzepów i mają korzystny wpływ na rozszerzenie się naczyń krwionośnych.

Żurawina ma zdolność ochrony komórek mózgowych przed uszkodzeniami, które zdarzają się podczas wylewu czy zakrzepu.

Zapobiega również utlenianiu się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania się naczyń krwionośnych.

CZYTAJ TEŻ:

Ważne

Żurawina - przeciwwskazania

Żurawiny nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe zawierający warfarynę. Substancje zawarte w żurawinie mogą utrudniać usuwanie tej substancji z organizmu, co może przyczynić się do występowania krwotoków.

Żurawina chroni przed wrzodami żołądka

Substancje zawarte w żurawinie powstrzymują niektóre bakterie wywołujące wrzody żołądka przed osadzaniem się na ściankach układu trawiennego, np. żurawina powstrzymuje osadzanie się bakterii Helicobacter pylori w śluzówce żołądka.

Warto wiedzieć

Żurawina - jak jeść?

Owoce żurawiny można jeść surowe lub suszone. Surowe owoce, ze względu na dużą zawartość antocyjanów są bardzo cierpkie w smaku, dlatego też spożywanie ich w postaci nieprzetworoznej jest utrudnione.

Z tego powodu suszona żurawina najczęściej jest z dodatkiem cukru (a czasami nawet syropu glukozowo-fruktozowego), a także oleju słonecznikowego, a niekiedy nawet środków konserwujących. Dodatki te zwykle stanowią połowę składu.

Najlepszy ze względów terapeutycznych jest świeżo wyciskany sok z owoców. Sok z żurawiny można również kupić w sklepie.

Żurawina zmniejsza ryzyko chorób dziąseł

Wyciąg z żurawiny zmniejsza o 60 proc. osadzanie się na dziąsłach bakterii najczęściej spotykanych w jamie ustnej. Redukuje to ilość patogennych bakterii w jamie ustnej i zmniejsza zapadalność na choroby przyzębia i choroby dziąseł.

Warto wiedzieć

Żurawina suszona - ile ma kalorii? (słodzona, w 100 g)

Wartość energetyczna - 308 kcal
Białko ogółem - 0.17 g
Tłuszcz - 1.09 g
Węglowodany - 82.80 g (w tym cukry proste 72.56 g)
Błonnik - 5.3 g

Witaminy

Witamina C – 0.2 mg
Tiamina – 0.013 mg
Ryboflawina – 0.028 mg
Niacyna - 0.548 mg
Witamina B6  - 0.038 mg
Kwas foliowy -  0 µg
Witamina A – 46 IU
Witamina E – 2.10 mg
Witamina K - 7.6 µg

Minerały

Wapń – 9 mg
Żelazo - 0.39 mg
Magnez - 4 mg
Fosfor - 8 mg
Potas - 49 mg
Sód – 5 mg
Cynk - 0.10 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Żurawina - właściwości przeciwgrzybicze

Przeprowadzono wiele badań, które w warunkach laboratoryjnych udowodniły znacznie szersze spektrum działania przeciwbakteryjnego i przeciwgrzybicznego żurawiny.

Ich wyniki będą pomocne przy wykorzystywaniu wyciągu z żurawiny w walce z takimi bakteriami, jak Staphylococcus aureus, Salmonella enteridis oraz z niektórymi rodzajami grzybów powodujących choroby skóry.

Warto wiedzieć

Żurawina: sok - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna - 46 kcal
Białko ogółem - 0.39 g
Tłuszcz - 0.13 g
Węglowodany - 12.20 g (w tym cukry proste 12.10)
Błonnik - 0.1 g

Witaminy

Witamina C – 9.3 mg
Tiamina – 0.009 mg
Ryboflawina – 0.018 mg
Niacyna - 0.091 mg
Witamina B6  - 0.052 mg
Kwas foliowy -  1 µg
Witamina A – 45 IU
Witamina E – 1.20 mg
Witamina K - 5.1 µg

Minerały

Wapń – 8 mg
Żelazo - 0.25 mg
Magnez - 6 mg
Fosfor - 13 mg
Potas - 77 mg
Sód – 2 mg
Cynk - 0.10 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Żurawina - zastosowanie w kuchni

Z żurawiny można przygotować różne przetwory, takie jak konfitury, soki czy syropy. Żurawinę można też spotkać w postaci galaretek, owoców kandyzowanych czy mieszanek herbacianych z owocami żurawiny.

Suszona żurawina będzie idealnym dodatkiem do owsianki czy kaszy manny. Suszone owoce żurawiny można również dodawać do deserów.

Konfitury z żurawiny idealnie komponują się z mięsami, wędlinami czy serami. Wybornie smakuje zwłaszcza grillowany camembert z żurawiną.

Domowa konfitura z żurawiny idealna do mięs

Bibliografia:

Rodowski D., Żurawina – nowe spojrzenie na właściwości lecznicze, "Postępy Fitoterapii" 2001, nr 2-3

W artykule wykorzystano fragmenty tekstu z miesięcznika "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Fresco Grupa Relax
|

Przede wszystkim powinno się zwrócić uwagę na to, aby sok z żurawiny:
- był 100% sokiem z żurawiny, bez dodatku innych owoców; często producenci wprowadzają w błąd, przedstawiają swój produkt jako sok z żurawiny, a tak naprawdę zawiera on tylko aromat albo niewielki dodatek takiego soku;
- żeby nie miał dodatku cukru ani konserwantów (syropy to właściwie sam cukier);
- by nie miał dodatku barwników czy aromatów
- należy pamiętać o regularnym piciu soku z żurawiny- nie ma co ukrywać, sok z żurawiny nie wyleczy w pełni infekcji pęcherza, ale genialnie sprawdzi się w profilaktyce zakażeń pęcherza moczowego, jeśli ktoś cierpi na nawracające zakażenia dróg moczowych;
-sok z żurawiny będzie łagodził dolegliwości ze strony pęcherza moczowego, jeśli taka infekcja już wystąpiła, a jego picie może skrócić czas trwania infekcji

Fabrisja
|

Ja mam taki sposób, kiedy pojawiają się objawy zapalenia pęcherza, czyli pieczenie i ból w podbrzuszu: łykam furaginę (pełną kurację), staram się jeść świeże owoce żurawiny (jeśli nie mam świeżych, to suszone), a do tego 2 litry wody dziennie. Po dwóch dniach po objawach nie ma śladu, ale tabletki łykam co najmniej tydzień.

Alina
|

Żurawina jest świetna, ale przy zakażaniu układu moczowego czasem nie wystarcza. Jestem wielką fanką naturalnych produktów

Natka
|

Radze robic siusiu zawsze po seksie :) a poza tym jak juz cie boli to żurawina faktycznie pomaga

Ula
|

Wszystko ok, tylko po co ten cukier??

Maria
|

Nigdzie nic o tym problemie nie znalazłam, a mianowicie o problemie pojawiania się skurczów po zażywaniu tabletek z wyciągiem z żurawiny. Wystarczy, że przestanę zażywać, a już na drugi dzień nie występują. dlaczego tak się dzieje?

Maniek
|

Witam od ponad poltora roku pije zurawine rano przed jedzeniem i wieczorem przed jedzeniem oczywiscie robie przerwy po miesiacu i od tego czasu nie mam problemow z pecherzem malo tego ani razu nie chorowalem na grype itp.

Kazimierz
|

Odkąd spożywam żurawinę suszoną, nie mam problemów z żołądkiem, serem i poprawiła mi się sytuacja z pęcherzem.

pindolinka 123
|

hej witam wszystkichjem zurawine i bardzo dobrze mi z tym pozdrownieia

bernard 30.09.2015
|

Nigdzie nie podaje się, że żurawina rozrzedza krew.Jest to bardzo ważne dla osób , które stosują leki rozrzedzające krew, np.jeśli mają rozrusznik serca.Przy stosowaniu lekarstw czy potraw zawierających żurawinę gęstość krwi ulega znacznym zmianom, co może prowadzić do krwotoków.Dlatego uważam to za bardzo wskazane.