Powrót do artykułu
Truskawki
Fot.: getty images
Maliny
Fot.: getty images
Porzeczki
Fot.: getty images
Jeżyny
Fot.: getty images
Żurawina
Fot.: getty images
Jagody
Fot.: getty images
Borówka brusznica
Fot.: getty images
Zobacz następną galerię
Candida albicans, czyli drożdżak wywołujący grzybicę
Candida albicans, czyli drożdżak wywołujący grzyb…

Candida albicans, czyli drożdżak wywołujący grzybicę

Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść

Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść

Truskawki

Mają wyjątkowo dużo witaminy C, bo aż 60 mg/100 g (dla porównania - cytryny zawierają 53 mg/100g). Duża zawartość wody i potasu sprawia, że działają moczopędnie.

Maliny

Ich pesteczki mają sporo błonnika (7 g/w 100 owoców), ponadto karoteny, potas, wapń i magnez, a przede wszystkim owoce te zawierają naturalne salicylany działające podobnie do aspiryny, czyli przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.

Porzeczki

Ich skórki i pesteczki zawierają sporo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika „wymiatającego” z organizmu cholesterol (najwięcej mają go czarne porzeczki), ponadto czarne porzeczki są wyjątkowo bogate w antocyjany – silne antyoksydanty, ważne dla kondycji wzroku.

Jeżyny

Zawierają błonnik, aż 214 IU witaminy A, nieco witaminy C, wapnia i magnezu oraz antocyjany – cenne ciemnofioletowe barwniki mające silne właściwości przeciwutleniające.

Żurawina

Ma dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także zawiera flawonoidy, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy. Jest jednym z najlepszych pokarmów podnoszących odporność organizmu; sok i wyciągi z żurawiny stosuje się w zapobieganiu zapaleniom układu moczowego.

Jagody

Popularna czarna jagoda obfituje w silne antyutleniacze – antocyjany nadające jej fioletową barwę. Dzięki dużej zawartości garbników jagodowy sok i napar uszczelniają błony śluzowe przewodu pokarmowego, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit, dlatego w medycynie ludowej sok i napar z suszonych jagód stosowany jest na biegunkę.

Borówka brusznica

Zawiera flawonoidy, które skuteczniej niż aspiryna zmniejszają agregację (zlepianie się) płytek krwi. Z tego względu owoce czerwonej borówki zalecane są w profilaktyce miażdżycy.

email