zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Truskawki

Truskawki

Mają wyjątkowo dużo witaminy C, bo aż 60 mg/100 g (dla porównania - cytryny zawierają 53 mg/100g). Duża zawartość wody i potasu sprawia, że działają moczopędnie.
Źródło:
Rozwiń
Maliny

Maliny

Ich pesteczki mają sporo błonnika (7 g/w 100 owoców), ponadto karoteny, potas, wapń i magnez, a przede wszystkim owoce te zawierają naturalne salicylany działające podobnie do aspiryny, czyli przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.
Źródło:
Rozwiń
Porzeczki

Porzeczki

Ich skórki i pesteczki zawierają sporo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika „wymiatającego” z organizmu cholesterol (najwięcej mają go czarne porzeczki), ponadto czarne porzeczki są wyjątkowo bogate w antocyjany – silne antyoksydanty, ważne dla kondycji wzroku.
Źródło:
Rozwiń
Jeżyny

Jeżyny

Zawierają błonnik, aż 214 IU witaminy A, nieco witaminy C, wapnia i magnezu oraz antocyjany – cenne ciemnofioletowe barwniki mające silne właściwości przeciwutleniające.
Źródło:
Rozwiń
Żurawina

Żurawina

Ma dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także zawiera flawonoidy, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy. Jest jednym z najlepszych pokarmów podnoszących odporność organizmu; sok i wyciągi z żurawiny stosuje się w zapobieganiu zapaleniom układu moczowego.
Źródło:
Rozwiń
Jagody

Jagody

Popularna czarna jagoda obfituje w silne antyutleniacze – antocyjany nadające jej fioletową barwę. Dzięki dużej zawartości garbników jagodowy sok i napar uszczelniają błony śluzowe przewodu pokarmowego, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit, dlatego w medycynie ludowej sok i napar z suszonych jagód stosowany jest na biegunkę.
Źródło:
Rozwiń
Borówka brusznica

Borówka brusznica

Zawiera flawonoidy, które skuteczniej niż aspiryna zmniejszają agregację (zlepianie się) płytek krwi. Z tego względu owoce czerwonej borówki zalecane są w profilaktyce miażdżycy.
Źródło:
Rozwiń
Powrót
Truskawki
Maliny
Porzeczki
Jeżyny
Żurawina
Jagody
Borówka brusznica
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email