Salmonella: objawy. Zatrucie pokarmowe wywołane przez salmonellę

2018-06-05 7:39 Bogumiła Poniatowska

Salmonella lubi mięso kurczaka, jajka, lekko rozmrożone lody lub źle przygotowane inne potrawy. W efekcie możesz paść ofiarą zatrucia pokarmowego. Jak uniknąć zatrucia pokarmowego wywołanego przez salmonellę? Dowiedz się, co robić, gdy jednak ulegniesz zatruciu salmonellą.

Salmonella, a właściwie bakterie z grupy Salmonella enterica, inaczej pałeczki paraduru, wywołują dolegliwości żołądkowo-jelitowe, czyli zatrucie pokarmowe. Są one niebezpieczne, bo mogą doprowadzić nawet do zakażenia narządów wewnętrznych  i chorób stawów.

Salmonella: objawy zatrucia pokarmowego

Salmonella upodobała sobie produkty pochodzenia zwierzęcego: jaja, mięso, mleko i jego przetwory. Mogą ją też przenosić gryzonie i muchy - jeśli więc nie zabezpieczysz przed nimi żywności, zwiększysz ryzyko zakażenia się. Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się już 8 godzin po zjedzeniu skażonego posiłku:

Jednak najczęściej choroba daje o sobie znać po 18-24 godzinach od zakażenia.

8 produktów, którymi najłatwiej zatruć się salmonellą  

Zatrucie pokarmowe salmonellą: leczenie

Leczenie zatrucia salmonellą przeważnie ogranicza się do prawidłowego nawadniania organizmu oraz stosowania odpowiedniej diety.

Zwykle wystarcza kilkudniowa dieta, zażycie węgla leczniczego (10-12 tabletek rozpuszczonych w 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody, a potem aż do ustąpienia objawów 6 rozpuszczonych tabletek co 4 godziny) lub leku zawierającego substancję czynną diosmectite (1-2 saszetki rozpuszczone w wodzie 3 razy dziennie).

Jeśli objawy nie ustępują przez 2-3 dni, lekarz może zalecić antybiotyk. W cięższych przypadkach nie obędzie się bez szpitala.

Salmonella jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci - szybko może dojść u nich do odwodnienia, dlatego kiedy tylko zauważysz niepokojące objawy, niezwłocznie skontaktuj się z lekarzem!

W przypadku rozprzestrzenienia się zakażenia, oraz u dzieci i dorosłych z obniżoną odpornością (po przeszczepach, zabiegach operacyjnych lub długotrwałych chorobach) chorych leczy się w szpitalu za pomocą antybiotyków. W innym wypadku mogą grozić im powikłania w postaci objawów toksycznych, zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej lub posocznicy czyli sepsy.

W szpitalu pobiera się kał chorego i wykonuje tzw. posiew, aby się upewnić czy to Salmonella wywołała ostrą biegunkę i pozostałe objawy. Kolejny posiew wykonuje się już po kuracji, aby stwierdzić, czy doszło do całkowitego wyleczenia (jeżeli w kale nadal są bakterie - pacjent może dalej zarażać).

Jak się chronić przed zatruciem pokarmowym salmonellą?

  • Surowe mięso, drób, ryby i jaja przechowuj w lodówce z dala od produktów gotowych do spożycia.
  • Po rozmrożeniu nie zamrażaj jedzenia ponownie.
  • Nie jedz lodów czy kremu, które nie były dobrze schłodzone, a szczególnie produktów rozmrożonych i ponownie zamrożonych.
  • Skorupki jaj przed włożeniem do lodówki parz wrzątkiem przez ok. 10 sekund.
  • Unikaj tatara i innych potraw z surowego mięsa.
  • Nie jedz potraw niedopieczonych, niedogotowanych – wysokie temperatury w czasie smażenia, duszenia i pieczenia niszczą drobnoustroje.
  • Nie kupuj mięsa niewiadomego pochodzenia.
  • Myj ręce po skorzystaniu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków i koniecznie wyrób taki nawyk u dzieci.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.