Salmonella: objawy. Zatrucie pokarmowe wywołane przez salmonellę

2018-06-05 7:39 Bogumiła Poniatowska

Salmonella lubi mięso kurczaka, jajka, lekko rozmrożone lody lub źle przygotowane inne potrawy. W efekcie możesz paść ofiarą zatrucia pokarmowego. Jak uniknąć zatrucia pokarmowego wywołanego przez salmonellę? Przeczytaj albo posłuchaj i dowiedz się, co robić, gdy jednak ulegniesz zatruciu salmonellą.

Salmonella - zatrucie pokarmowe. Posłuchaj, jak się uchronić. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami

Salmonella, a właściwie bakterie z grupy Salmonella enterica, inaczej pałeczki paraduru, wywołują dolegliwości żołądkowo-jelitowe, czyli zatrucie pokarmowe. Są one niebezpieczne, bo mogą doprowadzić nawet do zakażenia narządów wewnętrznych  i chorób stawów.

Salmonella: objawy zatrucia pokarmowego

Salmonella upodobała sobie produkty pochodzenia zwierzęcego: jaja, mięso, mleko i jego przetwory. Mogą ją też przenosić gryzonie i muchy - jeśli więc nie zabezpieczysz przed nimi żywności, zwiększysz ryzyko zakażenia się. Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się już 8 godzin po zjedzeniu skażonego posiłku:

Jednak najczęściej choroba daje o sobie znać po 18-24 godzinach od zakażenia.

Zatrucie pokarmowe salmonellą: leczenie

Leczenie zatrucia salmonellą przeważnie ogranicza się do prawidłowego nawadniania organizmu oraz stosowania odpowiedniej diety.

Zwykle wystarcza kilkudniowa dieta, zażycie węgla leczniczego (10-12 tabletek rozpuszczonych w 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody, a potem aż do ustąpienia objawów 6 rozpuszczonych tabletek co 4 godziny) lub leku zawierającego substancję czynną diosmectite (1-2 saszetki rozpuszczone w wodzie 3 razy dziennie).

Jeśli objawy nie ustępują przez 2-3 dni, lekarz może zalecić antybiotyk. W cięższych przypadkach nie obędzie się bez szpitala.

Salmonella jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci - szybko może dojść u nich do odwodnienia, dlatego kiedy tylko zauważysz niepokojące objawy, niezwłocznie skontaktuj się z lekarzem!

W przypadku rozprzestrzenienia się zakażenia, oraz u dzieci i dorosłych z obniżoną odpornością (po przeszczepach, zabiegach operacyjnych lub długotrwałych chorobach) chorych leczy się w szpitalu za pomocą antybiotyków. W innym wypadku mogą grozić im powikłania w postaci objawów toksycznych, zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej lub posocznicy czyli sepsy.

W szpitalu pobiera się kał chorego i wykonuje tzw. posiew, aby się upewnić czy to Salmonella wywołała ostrą biegunkę i pozostałe objawy. Kolejny posiew wykonuje się już po kuracji, aby stwierdzić, czy doszło do całkowitego wyleczenia (jeżeli w kale nadal są bakterie - pacjent może dalej zarażać).

Jak się chronić przed zatruciem pokarmowym salmonellą?

  • Surowe mięso, drób, ryby i jaja przechowuj w lodówce z dala od produktów gotowych do spożycia.
  • Po rozmrożeniu nie zamrażaj jedzenia ponownie.
  • Nie jedz lodów czy kremu, które nie były dobrze schłodzone, a szczególnie produktów rozmrożonych i ponownie zamrożonych.
  • Skorupki jaj przed włożeniem do lodówki parz wrzątkiem przez ok. 10 sekund.
  • Unikaj tatara i innych potraw z surowego mięsa.
  • Nie jedz potraw niedopieczonych, niedogotowanych – wysokie temperatury w czasie smażenia, duszenia i pieczenia niszczą drobnoustroje.
  • Nie kupuj mięsa niewiadomego pochodzenia.
  • Myj ręce po skorzystaniu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków i koniecznie wyrób taki nawyk u dzieci.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Agata
|

Gdy moja 9-miesięczna córeczka miała salmonellozę (zdiagnozowaną przez SANEPID) odstawiłam wszystkie pokarmy z wyjątkiem karmienia piersią. Po dwóch dniach po chorobie nie było śladu! Lekarz i pani z SANEPIDu nie mogły uwierzyć.

Marek
|

Zjedliśmy rybkę przy statkach na Skwerze Kościuszki. Ból brzucha i gorączka. Potworne zatrucie. Zdychamy. Masakra.

Arleta
|

Mojego syna zawieźliśmy do szpitala z 41 gorączki, miał nudności... również został wysłany do domu i leczony na gardło, które nawet nie było czerwone... myślę że lekarze wiedzą że może to być przypuszczalnie salmonella, ale zawsze muszą podejrzany przypadek zgłosić...chyba obawiają się afery w mediach

Dorota
|

Browar Miejski "Sopot"przy ul. Monte Casino35 - trzy osoby lażały przez tydzień po zjedzeniu u nich skrzydełek z kurczaka i szprotek smażonych. Nie darujemy im tego i zgłaszamy do sanepidu. Męczyły nas wymioty, bóle głowy ,bóle brzucha, jelit

gośc
|

korzeń szczeci - zioło zabija salmonelle, niesmaczne ale bardzo bardzo skuteczne, dla dosłego 2 łyżeczki ziól gotowac w szklance wody 5 minyt, odcedzic, wypić. powtarzax 2 x dziennie lub 3 x dziennie. dziecko na pewn mniejsze porcje ale to jest ogromnie skuteczne.

G.2007
|

A nie ma jak się pozbyć Salmonelli!!! Daje 3/5

monika1000
|

U mnie to samo. Na szczęście córeczka już zdrowa

anna
|

moja corka zanim wykryto salnomelle to leczona byla antybiotykiem na gardlo,jak zaczela wymiotowac antybiotyk to dali jej zastrzyki,dopiero goraczk 41.c skierowali ja na oddzial,byla odwodniona,po kolejnych 5 dniach wykryto salnomelle

Jer
|

Zaburzenie odpornosci to nie skutek salmonelli a przyczyna. Dziecko mialo niska odpornosc. Polecam omege 3 tran siemie lniane z olei tylko oliwa, rzepakowy. Zero olei rakich jak slonecznikowy omega 6. Mniej klusek chleba. Polecam siemnie samemu muelone zalewsne mlekiem.

Dominika
|

Mojej corce tez wlasnie zdiagnozowano... juz szosty dzien sie meczy... Goraczka , biegunka z krwia, bol brzucha ... :(