
Jajka i potrawy na bazie jaj
Jedną z najczęstszych przyczyn zatrucia salmonellą jest jedzenie potraw na bazie jajek nie poddanych wystarczającej obróbce termicznej – w tym jajecznicy, jajek sadzonych, zup dla dzieci z surowym żółtkiem, majonezów, kremów do ciast itp. Pałeczki salmonelli mogą też bytować na skorupkach jajek, dlatego świeże jaja przed włożeniem do lodówki trzeba sparzyć wrzątkiem przez około 10 sekund. Warto wiedzieć, że pałeczki salmonelli mogą być również obecne w sproszkowanych jajkach, w których są w stanie przetrwać przez nieograniczony czas.
Autor: GettyImages

Wędliny
Autor: GettyImages

Tatar i potrawy z mięsa surowego lub niewiadomego pochodzenia
Pałeczki salmonelli giną w ciągu 4 minut w temperaturze 70 st C i wyższej. Dlatego źródłem zakażenia mogą być potrawy z surowego mięsa – takie jak tatar – a także mięso niedopieczone i niedogotowane. Źródłem zakażenia może być również mięso kupione bezpośrednio od hodowcy i nieprzebadane przez weterynarza. Może dojść również do tzw. wtórnego zakażenia mięsa, czyli w sytuacji, kiedy podczas jego rozbioru nie są zachowane warunki higieny i na mięso przeniesione zostaną bakterie od ludzkiego nosiciela lub przenoszą je muchy.
Autor: GettyImages

Mleko, jogurty, sery
Mleko, jogurty, sery
Autor: GettyImages

Lody
Częstym źródłem zakażeń są również lody, szczególnie takie, które były rozmrażane i zostały zamrożone ponownie, a także tzw. lody włoskie, z automatu (bakterie mogą namnażać się w końcówkach, którymi lody są nakładane – jeśli nie są przestrzegane zasady higieny). Zagrożeniem mogą być nie tylko lody na bazie mleka i sproszkowanych jajek – salmonella może również znajdować się w sorbetach, jeśli te zostały przygotowane na bazie nieumytych wcześniej owoców.
Autor: GettyImages

Wyroby garmażeryjne
Szczególnie należy uważać na kupowane w sklepie pierogi, ravioli czy knedle, w składzie których znajduje się mięso mielone lub szynka, a także nadzienie na bazie jajek. Produkty takie zazwyczaj w domu wystarczy tylko podgrzać przez dwie minuty we wrzącej wodzie, a to za mało, by zniszczyć bakterie salmonelli.
Autor: GettyImages

Warzywa i owoce
Bezwzględnie trzeba myć owoce i warzywa ze sklepu – mogły mieć kontakt z odchodami zwierząt lub z brudną wodą. Przed zjedzeniem trzeba umyć również warzywa i owoce, które rosły w przydomowej szklarni lub w ogrodzie, gdyż mogą być zanieczyszczone salmonellą – bakterie mogły przenieś na nie np. gryzonie lub muchy. Źródłem salmonelli mogą być również sałaty i owoce myte fabrycznie i sprzedawane jako gotowe do spożycia, dlatego je również trzeba dokładnie umyć.
Autor: GettyImages

Zanieczyszczona woda
Picie wody bezpośrednio ze strumienia lub z przydomowej studni nie jest dobrym pomysłem – może być zanieczyszczona pałeczkami salmonelli, które trafiły do niej np. za sprawą owadów lub zwierzęcych nosicieli (wraz z ich odchodami). Bezpieczniej jest taką wodę wcześniej przegotować.
Autor: GettyImages
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...