Nektar z kiwi - na przeziębienie, kaszel i drapanie w gardle [PRZEPIS]

2020-09-28 8:48 Katarzyna Hubicz

Nektar z kiwi nie jest jeszcze w Polsce tak popularny, jak inne domowe sposoby leczenia infekcji. A szkoda – bo choć nie zastąpi leków przepisanych przez lekarza, to może pomóc szybko złagodzić dokuczliwe objawy przeziębienia, grypy czy zapalenia oskrzeli, pomaga również w stanach zapalnych jamy ustnej. Jak go przygotować?

Nektar z kiwi to jedna z mniej znanych naturalnych kuracji wspierających organizm w okresie infekcji. Warto go jednak wypróbować, gdyż ze względu na przyjemny smak i cenne właściwości składników, jakie dostały użyte do jego przygotowania może stanowić znakomitą alternatywę dla innych domowych sposobów na przeziębienie i kaszel, np. skutecznego lecz niezbyt smacznego syropu z cebuli.

Zwłaszcza, że wszystkie niezbędne składniki można kupić w każdym sklepie spożywczym. Nazwa „nektar z kiwi” jest bowiem nieco myląca: bo chociaż podstawą nektaru jest kiwi, to jednak prócz niego w składzie jest także cebula, por i miód.

Spis treści

  1. Nektar z kiwi – na co pomaga?
  2. Nektar z kiwi: jak go przygotować? 
  3. Jak stosować nektar z kiwi?

Nektar z kiwi – na co pomaga?

Najogólniej mówiąc, nektar z kiwi wspiera organizm w sezonie jesienno-zimowych infekcji. Jak działa?

Nektar z kiwi:

Takie działanie jest możliwe dzięki temu, że nektar z kiwi dzięki dodatkowi cebuli ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, zawiera również szereg cennych substancji odżywczych, w tym:

Nektar z kiwi: jak go przygotować? 

Przygotowanie nektaru z kiwi nie jest skomplikowane, jednak w sumie zajmuje kilka godzin, gdyż tyle trwa, nim składniki puszczą sok. 

Przepis na nektar z kiwi

Składniki:

  • 4 dojrzałe owoce kiwi średniej wielkości
  • 4 cebule
  • 1 średni por
  • cukier (można go zastąpić naturalną substancją słodzącą)
  • miód

Przygotowanie:

  • owoce kiwi siekamy drobno, na tarce ścieramy cebulę i białą część pora 
  • następnie mieszamy i układamy w słoiku warstwami, każdą z warstw przesypując cukrem i dodając po łyżce miodu.
  • słoik umieszczamy w ciepłym miejscu na kilka godzin, aż składniki puszczą sok
  • po tym czasie przecedzamy przez sitko lub gazę, mocno odciskając miazgę, odcedzony nektar zlewamy do butelki lub słoika.

Nektar należy przechowywać w lodówce.

Jak stosować nektar z kiwi?

Nektar z kiwi można pić nawet kilka razy dziennie – po dwie łyżki stołowe, najlepiej między posiłkami. Porcję o połowę mniejszą (czyli jedną łyżkę stołową) można podawać również dzieciom powyżej 6. roku życia.

Domowe sposoby na przeziębienie

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE