Napar z owsa i herbata owsiana - jakie mają właściwości zdrowotne?

2021-01-14 14:08 Magda Mazurek

Herbatka owsiana jest coraz popularniejsza, a wszystko dzięki zachwalaniu jej jako środek przyspieszający odchudzanie. Napar z owsa pomaga z kolei przy problemach z nerkami, w tym kamicą. Czy warto wprowadzić produkty z owsa na stałe do swojego menu? Sprawdźcie.

Herbata owsiana lub owsiankowa jest bardzo zdrowa, chociaż mało popularna. Można ją zrobić samemu w domu, i to w prosty sposób. Herbata z owsa ma wiele zdrowotnych właściwości - przede wszystkim usprawnia trawienie, przyspiesza metabolizm, pomaga zwalczyć zaparcia, a nawet likwiduje stany zapalne w jelitach. 

Herbata owsiankowa wpływa pozytywnie na cały organizm - znajdziemy w niej te same substancje, co w płatkach owsianych, czyli duże ilości witamin z grupy B, duże ilości błonnika, witaminę E, witaminę K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk i miedź. Dzięki temu herbata owsiankowa wpłynie pozytywnie na pracę mózgu i poprawi koncentrację, pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu, poprawi kondycję skóry, wzmocni odporność, a także może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. 

Herbata owsiankowa może także pomóc na dolegliwości związane z zatrzymaniem wody w organizmie, działa moczopędnie oraz dzięki obecności kwasu linolowego i beta-glukanu (rozpuszczalnego błonnika pokarmowego) zapobiega rozwojowi miażdżycy i wystąpieniu zawału serca.

Podobne właściwości zdrowotne wykazuje także napar z owsa oraz woda owsiana, o której więcej przeczytacie tutaj: Woda owsiana – czy warto ją pić? Jak zrobić wodę owsianą?

Owies jest polecany w chorobach przewodu pokarmowego takich, jak zespół jelita wrażliwego, zapalenie żołądka, a jego wodne wyciągi działają wykrztuśnie, przeciwbólowo w schorzeniach reumatycznych, kamicy moczowej i chorobach nerek.

Herbata owsiankowa - przepis

  • 600 ml wody,
  • 100 g płatków owsianych ekologicznych,
  • 25 g miodu,
  • laska cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Do wrzącej wody dodajemy płatki owsiane i cynamon. 
  2. Całość gotujemy przez 30 minut.
  3. Po tym czasie zakryty garnek odstawiamy na godzinę.
  4. Odcedzamy i uzyskany płyn można już pić. 

Herbatę owsianą zaleca się pić 3 razy w ciągu dnia (przed każdym posiłkiem) przez trzy dni w tygodniu.

Napar z owsa - przepis

Z owsa można przyrządzić także napar, a w zasadzie odwar. W tym celu przygotuj:

  • szklankę ziaren owsa (z łuską),
  • litr wody filtrowanej.

Przygotowanie:

  1. Opłukany owies zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. 
  2. Rano gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu u pod przykryciem. 
  3. Po wystudzeniu należy całość odfiltrować i gotowe.

Odwar pijemy również przed posiłkiem, nie dłużej niż przez miesiąc!

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE