Owies: właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce. Na co pomaga owies?

2014-03-28 10:13 Anna Guttman

Owies – zboże, z którego robi się kaszę i płatki owsiane – oprócz walorów odżywczych i leczniczych ma także właściwości kosmetyczne. A owsianka nie bez powodu uważana jest za jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Do właściwości leczniczych owsa zalicza się m.in.: przeciwdziałanie cukrzycy, zwiększanie odporności, ułatwianie wypróżniania i pielęgnację wrażliwej skóry. Doceń walory owsianki!

Ziarno owsa jest niczym dobrze zaopatrzona spiżarnia: zawiera lekko strawne białko, wartościowe tłuszcze i węglowodany, błonnik, a także mnóstwo witamin (przede wszystkim z grupy B) oraz pierwiastków (m.in. wapń, magnez, sód, potas, miedź) i cennych związków (np. luteina).

W lecznictwie i kosmetyce wykorzystuje się też inne części tej rośliny – ziele, słomę, otręby – ponieważ one również zawierają mnóstwo cennych substancji (m.in. flawonoidy, saponiny sterydowe, amid kwasu nikotynowego, rozpuszczalną w wodzie krzemionkę, aminokwasy, lipoproteidy, peptydy). Dlatego warto korzystać z tej rośliny jak najczęściej.

Owies zapobiega kamicy nerkowej

Dzięki flawonoidom i saponinom wyciągi z owsa działają moczopędnie i pomagają chronić pęcherz moczowy oraz nerki. Tym bardziej że związki saponinowe mają też właściwości przeciwgrzybicze i przeciwdrobnoustrojowe. Rolę ochronną spełnia także rozpuszczalna w wodzie krzemionka – wydalana z moczem przeciwdziała krystalizacji składników mineralnych w drogach moczowych i utrudnia powstawanie kamieni moczowych.

Owies przeciwdziała cukrzycy

Owies zawiera fruktany – cukry złożone, mające korzystny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu i dostarczające energii, do której uzyskania nie jest potrzebny udział insuliny. Dzięki temu płatki owsiane wyrównują poziom glukozy i insuliny we krwi. Dodatkowo zaś zawarty w owsie rozpuszczalny błonnik przeciwdziała szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi i obniża indeks glikemiczny posiłków.

Owies ułatwia walkę z nadwagą

Płatki owsiane zawierają dużą ilość błonnika, który pęczniejąc w żołądku, zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas. Ponadto poprawia trawienie, sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu i zapobiega wchłanianiu nadmiaru tłuszczu z pożywienia. A globuliny (białko, w które obfituje owies) jeszcze wiążą cukry i tłuszcze. Dlatego płatki są wręcz idealnym składnikiem diet odchudzających.

Owies korzystnie działa na przewód pokarmowy

Zawarte w błonniku beta-glukany podczas gotowania zamieniają się w gęsty śluz o właściwościach żelujących, który chroni błonę śluzową jelit przed podrażnieniami i infekcjami. Natomiast nierozpuszczalna frakcja błonnika pobudza ruchy robaczkowe jelit – ułatwia wypróżnienia, przeciwdziała zaparciom i hemoroidom.

Owies zwiększa odporność organizmu

To przede wszystkim zasługa rozpuszczalnego w wodzie błonnika, a zwłaszcza beta-glukanów, które stymulują układ immunologiczny. Mają również właściwości prebiotyczne, dzięki czemu wspierają funkcjonowanie flory bakteryjnej, zasiedlającej przewód pokarmowy i mającej wpływ na odporność organizmu.

Owies łagodzi stres i napięcie nerwowe

Dzięki połączeniu pierwiastków (wapń, magnez, potas, żelazo) i witamin (przede wszystkim z grupy B) owies okazał się bardzo skuteczny w walce z długotrwałym stresem i bezsennością, ponieważ działa wzmacniająco i tonująco na układ nerwowy. W roli środka łagodzącego napięcie nerwowe i pomagającego zasnąć najlepiej sprawdza się nalewka z owsa.

Owies pomaga na bóle reumatyczne

Kąpiele z dodatkiem odwaru z ziela lub słomy owsianej, bogatego w rozpuszczalną krzemionkę, to sprawdzony sposób łagodzenia dolegliwości reumatycznych i artretyzmu. Jeszcze lepiej, gdy taką kurację połączy się z regularnym piciem odwaru.

Owies pielęgnuje wrażliwą skórę

Wysoka zawartość związków polifenolowych, które mają silne właściwości przeciwutleniające, czyni z owsa doskonały składnik kosmetyków przeznaczonych do skóry dojrzałej i wrażliwej, nawet ze skłonnością do atopii. Preparaty z owsem działają zmiękczająco i nawilżająco na skórę, sprzyjają jej regeneracji i łagodzą podrażnienia.

Owies chroni układ krążenia

Wysoka zawartość beta-glukanów oraz związków sterolowych (beta-sitosterolu, avenasterolu i stigmasterolu) decyduje o tym, że produkty z owsem powinny się znaleźć w diecie osób zagrożonych miażdżycą. Obie te grupy substancji skutecznie obniżają poziom cholesterolu w surowicy krwi i skutecznie obniżają wchłanianie cholesterolu, który znajduje się w spożywanych pokarmach.

Owies zwiększa potencję

Produkty z owsa stymulują uwalnianie testosteronu - wyciąg z ziela owsa jest składnikiem naturalnych preparatów zwiększających potencję mężczyzn.

To ci się przyda

Odwar ziela owsa na problemy z nerkami, pęcherzem, reumatyzm i artretyzm

1 łyżkę rozdrobnionego, suchego ziela zalej szklanką gorącej wody i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Potem podgrzej i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Przecedź i odciśnij ziele, uzupełnij odwar przegotowaną wodą do objętości 1 szklanki. W razie problemów z nerkami, pęcherzem czy kamicą moczową pij 3 razy dziennie po szklance odwaru. Tak samo w dolegliwościach reumatycznych i artretyzmie.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE