Czarny bez: właściwości i działanie. Przepis na sok z czarnego bzu

2020-03-06 14:51 Anna Guttman

Czarny bez nie tylko zwalczy gorączkę i złagodzi kaszel, ale dodatkowo dzięki dużej ilości witamin i soli mineralnych wzmocni organizm, który szybciej upora się z infekcją. Najsilniejsze właściwości lecznicze mają kwiaty i owoce bzu czarnego. Przeczytaj albo posłuchaj, a dowiesz się, jak działa czarny bez, kiedy go zbierać i jak przetwarzać. Czy czarny bez jest trujący?

Czarny bez, ze względu na swoje właściwości lecznicze, jest w medycynie ludowej wykorzystywany od wieków. Krzaki czarnego bzu często tak silnie się rozrastają, że przypominają drzewa. Ich drobne, białe kwiaty zebrane w baldachy są bardzo ozdobne, ale mają raczej nieprzyjemny zapach. Także owoce czarnofioletowe, soczyste jagody nie zachwycają smakiem. A mimo to zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu należą do najcenniejszych surowców zielarskich.

Spis treści:

  1. Czarny bez: właściwości lecznicze kwiatów i owoców
  2. Czy czarny bez jest trujący?
  3. Kiedy zbierać czarny bez?
  4. Czarny bez: preparaty apteczne
  5. Przepis na odwar z kwiatów czarnego bzu
  6. Przepis na sok z owoców czarnego bzu
Czarny bez
Autor: Getty Images Owoce czarnego bzu
Czarny bez. Posłuchaj o jego właściwościach. Poznaj przepis na sok. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami

Czarny bez: właściwości lecznicze kwiatów i owoców

Kwiaty czarnego bzu zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, olejek, garbniki, triterpeny, sole mineralne. Taka kompozycja składników decyduje o właściwościach napotnych i przeciwgorączkowych kwiatów. A ponadto działają też moczopędnie, uszczelniają ściany naczyń włosowatych i poprawiają ich elastyczność. Ze względu na właściwości przeciwzapalne stosuje się je także do płukania chorego gardła i okładów przy zapaleniu spojówek.

Jeszcze większą różnorodność cennych substancji kryją w sobie owoce czarnego bzu: m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo witaminy C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i przeciwbólowe.

Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. Owoce czarnego bzu są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej.

Czytaj też: Sok z winogron - na co pomaga? [PRZEPIS]

Warto wiedzieć

Czy czarny bez jest trujący?

Szkodliwe dla zdrowia są surowe owoce bzu czarnego, ponieważ zawierają sambunigrynę oraz prunazynę. To substancje, które mogą wywołać zatrucie objawiające się nudnościami, a w cięższych przypadkach także wymiotami. Owoce poddane obróbce termicznej (gotowanie) lub ususzone pozbawione są tych związków, dlatego można je bezpiecznie spożywać. Te toksyczne substancje może znaleźć także w korze i liściach czarnego bzu. Nie ma ich za to w kwiatach czarnego bzu - są one jadalne i można je wykorzystywać w kuchni, np. do przyrządzania sałatek.

Kiedy zbierać czarny bez?

Niegdyś w zielarskiej aptece wykorzystywano także liście i korzenie czarnego bzu, ale obecnie podstawowym surowcem są kwiaty i owoce ze względu na ich znacznie silniejsze właściwości lecznicze.

Kwitnące baldachy zbiera się w maju i czerwcu, gdy część kwiatów jest jeszcze nierozwinięta. Nie wolno ich suszyć na słońcu, bo ciemnieją i tracą właściwości lecznicze.

Natomiast zbierając owoce (w sierpniu i wrześniu), ścina się całe baldachy dopiero wtedy, gdy wszystkie jagody są dojrzałe, czarne i lśniące. Szypułki należy usunąć po wysuszeniu.

Czarny bez: preparaty apteczne

Czarny bez jest składnikiem wielu preparatów zielarskich. Kwiaty wchodzą w skład m.in. mieszanki Tussiflos o działaniu przeciwkaszlowym i wykrztuśnym, pomocnej w zwalczaniu suchego, męczącego kaszlu.

Owoce są jednym ze składników preparatów stosowanych m.in. w zaparciach (np. Normosan) i w chorobach skóry, głównie łuszczycy (np. Betagran), oraz podstawą mieszanek o działaniu przeciwzapalnym i napotnym (np. Agryflos), pomocnych zwłaszcza przy przeziębieniu i kaszlu.

Czytaj też:

Zrób to koniecznie
  • Przepis na odwar z kwiatów czarnego bzu

Łyżkę kwiatów czarnego bzu zalej szklanką zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na 15 minut, przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki jako środek napotny, przeciwgorączkowy i moczopędny.

  • Przepis na sok z owoców czarnego bzu

Owoce czarnego bzu ogrzewaj w garnku, aż puszczą sok, rozetrzyj je na miazgę i przeciśnij przez gazę. Zagotuj sok z miodem (1 część miodu na 10 części soku), rozlej do ciemnych butelek. Pij 2-3 razy dziennie po szklance rozcieńczonego soku (50 g soku uzupełnij gorącą wodą) przy przeziębieniu, zaburzeniach trawienia, nerwobólach.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
mikam
|

poprosze o przepis na sok z owoców czarnego bzu

joann.a
|

Może to tak jak z jaśminem? - jaśmin zawdzięcza swój zapach substancji pod nazwą skatol. Jeśli jego stężenie przekroczy pewien poziom zamiast jaśminem śmierdzi po prostu kupą. A w czarnym bzie kocimi siuśkami wonieją raczej gałązki a nie kwiaty

Małgorzata
|

Faktycznie na krzaku ładnie pachnie ale po zerwaniu - w domu i samochodzie - kocie siuśki - przez 2 tygodnie nie mogłam pozbyć się tego zapachu z samochodu - musiałam zastosować naturalne olejki zapachowe.

Margarita
|

Miód jest produktem naturalnym wytwarzanym w temp ok 37 st bo taka panuje w ulu podgrzewanie go do wyższych temperatur niszczy struktury komórek miodu i tym samym traci on swe właściwości

Irka
|

Chyba nie ten bez masz na myśli

Nilan
|

JA robiłam pierwszy raz i sama jestem zaskoczona jaki jest smaczny. Moje przyjaciółki twierdzą, że podają go dzieciom dla zwiększenia odporności i że według nich działa. Osobiście stawiałam na dobry probiotyk plus miód i mrożone maliny, porzeczkę i jeżyny.

meduza
|

owszem, miod traci swoje super właściwości po podgrzaniu powyżej 40st c, ale w przeciwieństwie do cukru, nie zakwasza organizmu i nie karmi bakterii, grzybów, pasozyto.

Urszula
|

W czerwcu zrobiłam sok z kwiatu czarnego bzu. Dziś, zrobiłam sok z owoców czarnego bzu. Oba pyszne i bardzo zdrowe.

Dulska
|

Kiedy suszę kwiaty - zapach w pomieszczeniu jest paskudny, przypomina trochę skoncentrowane kocie siki :D Na krzaku kwiaty pachną przecudnie.
Teraz zebrałam owoce - będe robić dżem.

peka
|

Chyba błąd drukarski. Bo zapach kwiatów czarnego bzu jest wspaniały. W czasie kwitnienia bzu specjalnie stoję pod krzakiem żeby pooddychać tym zapachem.