CZARNY BEZ: właściwości i działanie. PRZEPIS na sok z czarnego bzu

2019-03-27 11:41 Anna Guttman

Czarny bez nie tylko zwalczy gorączkę i złagodzi kaszel, ale dodatkowo dzięki dużej ilości witamin i soli mineralnych wzmocni organizm, który szybciej upora się z infekcją. Najsilniejsze właściwości lecznicze mają kwiaty i owoce bzu czarnego. Jak działa czarny bez? Kiedy go zbierać i jak przetwarzać? Czy czarny bez jest trujący?

Spis treści:

  1. Czarny bez: właściwości lecznicze kwiatów i owoców
  2. Czy czarny bez jest trujący?
  3. Kiedy zbierać czarny bez?
  4. Czarny bez: preparaty apteczne
  5. PRZEPIS na odwar z kwiatów czarnego bzu
  6. PRZEPIS na sok z owoców czarnego bzu

Czarny bez, ze względu na swoje właściwości lecznicze, jest w medycynie ludowej wykorzystywany od wieków. Krzaki czarnego bzu często tak silnie się rozrastają, że przypominają drzewa. Ich drobne, białe kwiaty zebrane w baldachy są bardzo ozdobne, ale mają raczej nieprzyjemny zapach. Także owoce czarnofioletowe, soczyste jagody nie zachwycają smakiem. A mimo to zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu należą do najcenniejszych surowców zielarskich.

Czarny bez: właściwości lecznicze kwiatów i owoców

Kwiaty czarnego bzu zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, olejek, garbniki, triterpeny, sole mineralne. Taka kompozycja składników decyduje o właściwościach napotnych i przeciwgorączkowych kwiatów. A ponadto działają też moczopędnie, uszczelniają ściany naczyń włosowatych i poprawiają ich elastyczność. Ze względu na właściwości przeciwzapalne stosuje się je także do płukania chorego gardła i okładów przy zapaleniu spojówek.

Jeszcze większą różnorodność cennych substancji kryją w sobie owoce czarnego bzu: m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo witaminy C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i przeciwbólowe. Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. Owoce czarnego bzu są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej.

Warto wiedzieć

Czy czarny bez jest trujący?

Szkodliwe dla zdrowia są surowe owoce bzu czarnego, ponieważ zawierają sambunigrynę oraz prunazynę. To substancje, które mogą wywołać zatrucie objawiające się nudnościami, a w cięższych przypadkach także wymiotami. Owoce poddane obróbce termicznej (gotowanie) lub ususzone pozbawione są tych związków, dlatego można je bezpiecznie spożywać. Te toksyczne substancje może znaleźć także w korze i liściach czarnego bzu. Nie ma ich za to w kwiatach czarnego bzu - są one jadalne i można je wykorzystywać w kuchni, np. do przyrządzania sałatek.

Kiedy zbierać czarny bez?

Niegdyś w zielarskiej aptece wykorzystywano także liście i korzenie czarnego bzu, ale obecnie podstawowym surowcem są kwiaty i owoce ze względu na ich znacznie silniejsze właściwości lecznicze. Kwitnące baldachy zbiera się w maju i czerwcu, gdy część kwiatów jest jeszcze nierozwinięta. Nie wolno ich suszyć na słońcu, bo ciemnieją i tracą właściwości lecznicze. Natomiast zbierając owoce (w sierpniu i wrześniu), ścina się całe baldachy dopiero wtedy, gdy wszystkie jagody są dojrzałe, czarne i lśniące. Szypułki należy usunąć po wysuszeniu.

Czarny bez: preparaty apteczne

Czarny bez jest składnikiem wielu preparatów zielarskich. Kwiaty wchodzą w skład m.in. mieszanki Tussiflos o działaniu przeciwkaszlowym i wykrztuśnym, pomocnej w zwalczaniu suchego, męczącego kaszlu. Owoce są jednym ze składników preparatów stosowanych m.in. w zaparciach (np. Normosan) i w chorobach skóry, głównie łuszczycy (np. Betagran), oraz podstawą mieszanek o działaniu przeciwzapalnym i napotnym (np. Agryflos), pomocnych zwłaszcza przy przeziębieniu i kaszlu.

Czytaj też:

CZARNY BEZ na PRZEZIĘBIENIE: herbata i sok z czarnego bzu

LECZNICZA NALEWKA z czarnego bzu

LECZNICZA NALEWKA z owoców kaliny

Zrób to koniecznie
  • PRZEPIS na odwar z kwiatów czarnego bzu

Łyżkę kwiatów czarnego bzu zalej szklanką zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na 15 minut, przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki jako środek napotny, przeciwgorączkowy i moczopędny.

  • PRZEPIS na sok z owoców czarnego bzu

Owoce czarnego bzu ogrzewaj w garnku, aż puszczą sok, rozetrzyj je na miazgę i przeciśnij przez gazę. Zagotuj sok z miodem (1 część miodu na 10 części soku), rozlej do ciemnych butelek. Pij 2-3 razy dziennie po szklance rozcieńczonego soku (50 g soku uzupełnij gorącą wodą) przy przeziębieniu, zaburzeniach trawienia, nerwobólach.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
mikam
|

poprosze o przepis na sok z owoców czarnego bzu

joann.a
|

Może to tak jak z jaśminem? - jaśmin zawdzięcza swój zapach substancji pod nazwą skatol. Jeśli jego stężenie przekroczy pewien poziom zamiast jaśminem śmierdzi po prostu kupą. A w czarnym bzie kocimi siuśkami wonieją raczej gałązki a nie kwiaty

Małgorzata
|

Faktycznie na krzaku ładnie pachnie ale po zerwaniu - w domu i samochodzie - kocie siuśki - przez 2 tygodnie nie mogłam pozbyć się tego zapachu z samochodu - musiałam zastosować naturalne olejki zapachowe.

Margarita
|

Miód jest produktem naturalnym wytwarzanym w temp ok 37 st bo taka panuje w ulu podgrzewanie go do wyższych temperatur niszczy struktury komórek miodu i tym samym traci on swe właściwości

Irka
|

Chyba nie ten bez masz na myśli

Nilan
|

JA robiłam pierwszy raz i sama jestem zaskoczona jaki jest smaczny. Moje przyjaciółki twierdzą, że podają go dzieciom dla zwiększenia odporności i że według nich działa. Osobiście stawiałam na dobry probiotyk plus miód i mrożone maliny, porzeczkę i jeżyny.

meduza
|

owszem, miod traci swoje super właściwości po podgrzaniu powyżej 40st c, ale w przeciwieństwie do cukru, nie zakwasza organizmu i nie karmi bakterii, grzybów, pasozyto.

Urszula
|

W czerwcu zrobiłam sok z kwiatu czarnego bzu. Dziś, zrobiłam sok z owoców czarnego bzu. Oba pyszne i bardzo zdrowe.

Dulska
|

Kiedy suszę kwiaty - zapach w pomieszczeniu jest paskudny, przypomina trochę skoncentrowane kocie siki :D Na krzaku kwiaty pachną przecudnie.
Teraz zebrałam owoce - będe robić dżem.

peka
|

Chyba błąd drukarski. Bo zapach kwiatów czarnego bzu jest wspaniały. W czasie kwitnienia bzu specjalnie stoję pod krzakiem żeby pooddychać tym zapachem.