Lecznicza nalewka z czarnego bzu [PRZEPIS]

2020-09-21 13:53

Nalewka z czarnego bzu będzie pomocna w leczeniu przeziębień - ma właściwości napotne, działa przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Łagodzi też ból i przeczyszcza. Zobacz, jak przygotować nalewkę z owoców czarnego bzu według tradycyjnej receptury.

Nalewka z czarnego bzu (łac. Sambucus nigra) to obok soku bardzo prosty i smaczny sposób na wykorzystanie prozdrowotnych właściwości tej rośliny, która od wieków wykorzystywana jest w celach leczniczych. Niektórzy nazywają ją nawet bzem lekarskim czy aptecznym. Czarny bez rośnie w miejscach wilgotnych, na brzegach lasów, w parkach, nad rzekami. W medycynie naturalnej wykorzystuje się zwykle kwiaty i owoce bzu.

Spis treści

  1. Owoce czarnego bzu - właściwości lecznicze
  2. Składniki na nalewkę z czarnego bzu
  3. Przepis na nalewkę z czarnego bzu

Owoce czarnego bzu - właściwości lecznicze

Owoce zebrane w baldachy są czarne i mają czerwony sok. Zbiera się je w sierpniu i we wrześniu, gdy jagody są już dojrzałe. Co ważne, nie należy ich jeść na surowo, gdyż zawierają sambunigrynę oraz prunazynę - substancje, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Na szczęście obróbka cieplna (suszenie oraz gotowanie) neutralizuje te toksyny. 

Owoce czarnego bzu to prawdziwa skarbnica wartościowych substancji, zawiera m.in.:

Dzięki ich zawartości owoce czarnego bzu chronią nasz układ krwionośny, działają lekko przeczyszczająco i przeciwbólowo, a także napotnie i moczopędnie. Należą również do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, a także toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych.

Owoce czarnego bzu są także stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, przy zaparciach, łuszczycy i suchym kaszlu, a także pomocniczo w nerwobólach i rwie kulszowej.

Lecznicze właściwości czarnego bzu

Składniki na nalewkę z czarnego bzu

• 1 kg owoców czarnego bzu

• 1 l spirytusu 96 proc.

• 0,5 l wody

• 25 dag cukru

Przepis na nalewkę z czarnego bzu

1. Owoce przepłucz na sicie, dobrze osącz, wsyp do słoja, zalej alkoholem.

2. Postaw w ciepłym, ciemnym miejscu. Po miesiącu przefiltruj.

3. Z wody i cukru ugotuj syrop, przestudź i połącz z alkoholem.

4. Po tygodniu przefiltruj, zlej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, średnio chłodne miejsce.

5. Nalewka jest gotowa po ok. 6 miesiącach.

Fragmenty artykułu pochodzą z miesięcznika "Zdrowie".

Czytaj też:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.