Lecznicza nalewka z czarnego bzu [PRZEPIS]

2020-09-21 13:53 Monika Ochnik

Nalewka z czarnego bzu będzie pomocna w leczeniu przeziębień - ma właściwości napotne, działa przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Łagodzi też ból i przeczyszcza. Zobacz, jak przygotować nalewkę z owoców czarnego bzu według tradycyjnej receptury.

Nalewka z czarnego bzu (łac. Sambucus nigra) to obok soku bardzo prosty i smaczny sposób na wykorzystanie prozdrowotnych właściwości tej rośliny, która od wieków wykorzystywana jest w celach leczniczych. Niektórzy nazywają ją nawet bzem lekarskim czy aptecznym. Czarny bez rośnie w miejscach wilgotnych, na brzegach lasów, w parkach, nad rzekami. W medycynie naturalnej wykorzystuje się zwykle kwiaty i owoce bzu.

Spis treści

  1. Owoce czarnego bzu - właściwości lecznicze
  2. Składniki na nalewkę z czarnego bzu
  3. Przepis na nalewkę z czarnego bzu

Owoce czarnego bzu - właściwości lecznicze

Owoce zebrane w baldachy są czarne i mają czerwony sok. Zbiera się je w sierpniu i we wrześniu, gdy jagody są już dojrzałe. Co ważne, nie należy ich jeść na surowo, gdyż zawierają sambunigrynę oraz prunazynę - substancje, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Na szczęście obróbka cieplna (suszenie oraz gotowanie) neutralizuje te toksyny. 

Owoce czarnego bzu to prawdziwa skarbnica wartościowych substancji, zawiera m.in.:

Dzięki ich zawartości owoce czarnego bzu chronią nasz układ krwionośny, działają lekko przeczyszczająco i przeciwbólowo, a także napotnie i moczopędnie. Należą również do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, a także toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych.

Owoce czarnego bzu są także stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, przy zaparciach, łuszczycy i suchym kaszlu, a także pomocniczo w nerwobólach i rwie kulszowej.

Składniki na nalewkę z czarnego bzu

• 1 kg owoców czarnego bzu

• 1 l spirytusu 96 proc.

• 0,5 l wody

• 25 dag cukru

Przepis na nalewkę z czarnego bzu

1. Owoce przepłucz na sicie, dobrze osącz, wsyp do słoja, zalej alkoholem.

2. Postaw w ciepłym, ciemnym miejscu. Po miesiącu przefiltruj.

3. Z wody i cukru ugotuj syrop, przestudź i połącz z alkoholem.

4. Po tygodniu przefiltruj, zlej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, średnio chłodne miejsce.

5. Nalewka jest gotowa po ok. 6 miesiącach.

Fragmenty artykułu pochodzą z miesięcznika "Zdrowie".

Czytaj też:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
kate
|

Nieprawda, owoce i kwiaty bzu czarnego nie są trujące i nie trzeba ich mrozić, aby uzyskać drogocenne wartości zdrowotne. Tylko zielone i niedojrzałe owoce są trujące i nie polecam ich zjadać.

Władysław
|

Dlaczego ten wpis jest na pierwszym miejscu w wynikach wyszukiwania? Przecież ludzie zatrują się tym...

magic
|

owoce czarnego bzu należy zamrozić, ponieważ zbiór powinien odbywać się po pierwszych przymrozkach, wtedy tracą swoje niepożądane właściwości. Osobiście robię nalewki i pamiętajmy wszystko z umiarem. Pozdrawiam.

Terefere
|

Przepisane słowo w słowo z książeczki "100 najlepszych domowych nalewek z owoców i ziół" z 2013 roku.

red
|

proszę zapoznać się dokładnie z przeznaczeniem nalewki ,pozwolę sobie zacytować " Łagodzi też ból i przeczyszcza."

http://www.poradnikzdrowie....

amator
|

Czy po miesiącu owoce sie wyrzuca czy to je sie zalewa woda z cukrem i trzyma?

winoman
|

ktos tu nie zapoznal sie z tematem czarnego bzu i napisal artykul ;D robie wina z czarnego bzu, juz od x lat. raz eksperymenalnie nie zagrzalem owocu- i od razu od radzam tego wszystkim :) od biegunek przez bole brzucha po zawroty ;) myśle ze w przypadku tej nalewki bedzie podobnie ;P

Martinus
|

w żadnym wypadku. chyba, że chcesz mieć solidne przeczyszczenie w obie strony ;)

tornado147
|

Ale tutaj wskazana jest łyżka stołowa tego specyfiku,a nie cała butelka na raz !

zdunek
|

Witam. Mam pytanie czy można robić nalewki z czarnego bzu nie poddając go obróbce termicznej.