Lecznicza nalewka z owoców kaliny

2020-10-12 11:14 Monika Ochnik

Nalewka z kaliny działa rozkurczająco na mięśnie macicy i łagodzi ból miesiączkowy, dlatego kalina koralowa nazywana bywa lekarstwem kobiecym. Kalinowe przetwory alkoholowe i wodne wpływają też korzystnie na naczynia krwionośne, wzmacniając je i uszczelniając. Zobacz przepis na nalewkę z owoców kaliny.

Nalewka z owoców kaliny (Viburnum opulus) to dosyć mało znany alkohol, a szkoda, bo ma szerokie spektrum działania. Powinny go pić zwłaszcza kobiety, gdyż to w ich dolegliwościach może najbardziej pomóc.

Kalina rośnie dziko w wilgotnych lasach i zaroślach, nad wodą, ale jest też sadzona w celach ozdobnych w miastach. Czerwone kuliste owoce z płaską pestką i pomarańczowym miąższem dojrzewają w sierpniu i wrześniu, zbierać można je od sierpnia do października.

Należy pamiętać, że kalina koralowa jest objęta ochroną częściową, co oznacza, że jej owoce można zbierać po uzyskaniu odpowiedniego zezwolenia. Ta zasada nie dotyczy krzewów rosnących w parkach i na skwerach. 

Spis treści

  1. Nalewka z owoców kaliny - skład
  2. Nalewka z owoców kaliny - właściwości lecznicze
  3. Nalewka z owoców kaliny - przepis

Nalewka z owoców kaliny - skład

Nalewka z owoców kaliny jest bogata w substancje sprzyjające naszemu zdrowiu:

Nalewka z owoców kaliny - właściwości lecznicze

Ze względu na zawarte składniki nalewka z owoców kaliny ma następujące właściwości:

  • obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi
  • działa przeciwbakteryjnie i ściągająco
  • wzmacnia odporność, pomaga na kaszel
  • wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu
  • ma działanie żółciopędne i moczopędne
  • działa rozkurczowo, łagodząc bóle menstruacyjne 
  • sprawdza się przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, a także przy biegunce

Nalewka z owoców kaliny - przepis

Składniki

• 2 szklanki owoców kaliny

• 0,5 l spirytusu 96-procentowego

• 0,5 l wódki

• 0,5 l miodu

Przepis krok po kroku

1. Owoce opłucz, dobrze osącz, zalej alkoholem.

2. Postaw w ciepłym i ciemnym miejscu.

3. Po 2 tygodniach zlej alkohol. Owoce wyciśnij, do soku dodaj płynny miód (chwilę podgrzewaj go w kąpieli wodnej).

4. Połącz z alkoholem i odstaw na tydzień.

5. Przefiltruj kilka razy, rozlej do butelek.

6. Nalewka powinna dojrzewać ok. pół roku.

Ze względu na zawartość trujących dla naszego organizmu saponin owoce kaliny należy najpierw przemrozić - w ten sposób stracą naturalną gorycz i nie spowodują zatrucia pokarmowego

Czytaj też:

Fragmenty artykułu ukazały się w miesięczniku "Zdrowie"

Nalewki domowe

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE