Czy jeść końcówki od banana? Dlaczego niektórzy je wyrzucają?

Przyjęło się, że podczas obierania banana ze skóry obcinamy końcówki. Dlaczego to robimy? Niektórzy twierdzą, że w końcówce od banana mogą być robaki, inni przekonują, że właśnie tam zbierają się toksyny i pestycydy, które banan mógł wchłonąć. A jak jest naprawdę?

Zastanawiałeś się kiedyś nad tym, dlaczego odcinasz końcówkę od banana? Wielu z nas robi to odruchowo, ale zapytanych o to, skąd wzięło się wyrzucanie końcówki banana, nie zna odpowiedzi. Zatem pora się dowiedzieć, co kryje się w końcówce banana!

Robaki w końcówce banana

Brzmi to groźnie, ale groźne nie jest, bowiem w końcówce banana nic nie mieszka. Nie ma tam cysty ogoniastka jelitowego, który wywołuje lambliozę, tropikalnych pająków, ani jajeczek innych robaczków. Nie wiemy, skąd wziął się ten mit, że zjedzenie końcówki banana może wywołać biegunkę spowodowaną lambliami. 

Powiemy to jeszcze raz: w końcówce od banana (także tej brązowej) nic nie mieszka. Zresztą byłoby to dziwne, gdyby robaki mieszkały tylko w końcówce od banana. A co z resztą tego owocu? Jeśli robaki gdzieś są, to uwierzcie nam, zajmują całą przestrzeń, a nie gnieżdżą się na szarym, czy też w tym przypadku żółtym, końcu.

Toksyny w końcówce banana

To również mit, a wiele osób zapytanych o to, czemu odcina końcówkę banan powtarza: ponieważ tam znajdują się toksyny! Nie ma tam toksyn. Pestycydy, którymi traktuje się banany na farmach oraz te mające je zabezpieczyć na czas transportu osiadają na skórce banana. Dlatego możemy być spokojni - w każdym fragmencie banana jest tyle samo witamin i minerałów.

Skąd zła sława końcówki od banana?

Końcówka banana może wyglądać nieapetycznie, jest bowiem często lekko poczerniała. Ale to jej plus - ciemne banany równa się dojrzałe owoce! A te są najzdrowsze. Natomiast faktem jest, że końcówka banana może być inna w smaku, jest bowiem najstarszą częścią banana. 

Myj banany!

To kolejna praktyka, której powinniśmy się wyzbyć, tak samo jak obcinania końcówek bananów. Mowa o tym, że obieramy banana i od razu go jemy. Powinniśmy go umyć przed spożyciem i po obraniu. 

Końcówka od banana - czy jest zdrowa?

Tak. Banany to bardzo zdrowe owoce, bogate w potas, magnez, wapń i fosfor, a także zawierają witaminy - A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, niacynę i witaminę B6.

W 100 gramach banana znajduje się 89 kcal. Są to owoce polecane osobom z nadciśnieniem i wrzodami żołądka, ale uważać na nie powinni cukrzycy (banany mają indeks glikemiczny 60). Są to owoce polecane dzieciom podczas biegunek. 

Posłuchaj o 7 sposobach na wykorzystanie skórki od banana. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE