Dieta roślinna na czas izolacji: PAN zaleca – dietetycy na to: niekoniecznie

2020-03-26 7:06 Magdalena Gajda, konsultacja: dr Justyna Jessa, dietetyczka kliniczna

Polska Akademia Nauk (PAN) opublikowała zalecenia dotyczące wzmocnienia odporności organizmu w czasie pandemii koronawirusa. Wśród nich znalazło się wskazanie, iż najlepszym sposobem odżywiania na czas izolacji jest dieta roślinna. Dr Justyna Jessa, dietetyczka kliniczna, ekspertka platformy dietetycznej "Jesz Co Lubisz" wskazuje na zalety i wady takiej diety w czasie obniżonej aktywności.

Publikacja PAN zawiera wiele wskazówek dotyczących tego, w jaki sposób możemy się uchronić przed zarażeniem wirusem SARS-CoV-2. Immunolodzy podpisani po artykułem zalecają dbanie o higienę, w tym mycie rąk wodą z mydłem przez min. 30 sekund, a także unikanie osób, które kaszlą, kichają i mają gorączkę, zadbanie o regularną aktywności fizyczną, na tyle na ile możliwe jest to w okresie izolacji domowej, także - zmianę diety na roślinną w tym unikanie konsumpcji surowego mięsa i mleka.

Czy wiesz:

Posłuchaj, jak chronić się przed koronawirusem. Takie są zalecenia WHO. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.

Czy dieta oparta jedynie na warzywach i owocach to korzystny dla organizmu sposób odżywiania w okresie obniżonej aktywności spontanicznej, czyli codziennej, oraz treningowej?

dr Justyna Jessa
Dietetyczka kliniczna, ekspertka platformy dietetycznej „Jesz Co Lubisz” oraz Una Medica - Centrum Medycyny Funkcjonalnej i Stylu Życia.

Z naukowego punktu widzenia niekoniecznie. Unikając surowego mięsa, czy niepasteryzowanego mleka oczywiście chronimy się, ale bardziej przed zatruciami pokarmowymi, np. Listerią Monocytogenes. Jednak wykluczenie z diety tych składników nie ma wpływu na naszą ogólną odporność przed wirusami.

Prawdą jest jednak, że dieta ma wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego. Co prawda, nie zabezpieczy nas przed koronawirusem, ale wpłynie na naszą ogólną odporność.

Ważne jest więc, abyśmy z naszej obecnej diety wyeliminowali żywność przetworzoną, np. kupne wędliny, słodycze, ciastka, czy słodzone napoje.

Jednocześnie musimy dostarczać organizmowi składników niezbędnych do prawidłowego działania układu odpornościowego, czyli kwasów nienasyconych omega 3, magnezu, cynku, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.

Aby to zrobić musimy tak skomponować swoją dietę, aby obfitowała w świeże warzywa i owoce, ryby, orzechy, nasiona, pestki oraz kasze.

 

Nie oznacza to jednak, że musimy przechodzić całkowicie na dietę roślinną, czy całkowicie wyeliminować z naszego menu mięso. Wręcz przeciwnie - powinniśmy wystrzegać się nadmiernych eliminacji, ponieważ niedożywienie organizmu drastycznie obniża funkcje odpornościowe.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Kwarantanna domowa: zasady zdrowego żywienia
Autor: Materiały Poradnikzdrowie.pl
Posłuchaj, jak bezpiecznie robić zakupy w obliczu koronawirusa. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami

#RazemPrzeciwKoronawirusowi

#RazemPrzeciwKoronawirusowi logotypy
Autor: Materiały prasowe
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE