Listeria: bakteria wywołująca groźną listeriozę. Jakie są objawy zatrucia listerią?

2020-09-15 11:51 Agnieszka Paculanka

Listeria monocytogenes to bakteria wywołująca listeriozę. Jest niebezpieczna - 20 do 30 procent infekcji kończy się śmiercią. Listeria jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży. Najczęstszą przyczyną zakażenia listerią jest żywność, przede wszystkim mięso i wędliny, ale także nabiał. Jakie są objawy zakażenia listerią? Jak przebiega leczenie listeriozy?

Listeria monocytogenes wywołująca listeriozę, to bakteria, która lubi zepsute mięso, sery pleśniowe, ale również tarte sery żółte czy nieświeże sałatki. Należy przy tym podkreślić, że nie jest to bakteria zupełnie obca dla większości z nas - badania wykazują, że nawet co dziesiąty człowiek ma w swoim przewodzie pokarmowym L. monocytogenes.

Listeria monocytogenes jest bardzo groźna - 20-30 procent prowadzi do zgonu.

W 2018 roku na skutek spożycia mrożonych warzyw skażonych listerią, zmarło w Europie, według danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, 9 osób. GIS ostrzega, że mrożone warzywa należy po rozmrożeniu należy zawsze ugotować.

Spis treści

  1. Listeria: źródła zakażenia
  2. Listeria: objawy zakażenia
  3. Listerioza: diagnoza
  4. Listerioza: leczenie
  5. Listerioza: jaka jest śmiertelność?

Listeria: źródła zakażenia

  • mleko niepasteryzowane
  • surowe i gotowane mięso
  • fermentowane surowe kiełbasy
  • surowe i wędzone ryby
  • sery (brie, camembert czy sery pleśniowe)
  • tarte żółte sery
  • pasztety z mięsa, jarzyn lub ryb
  • gotowe sałatki
  • lody

Listeria: objawy zakażenia

Objawy zakażenia listerią pojawiają się od 4 godzin do kilku dni po zjedzeniu zakażonego produktu. Do najczęstszych objawów należą:

Niezdiagnozowana w porę listerioza może doprowadzić do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie wsierdzia lub też sepsy.

Listerioza: diagnoza

Listeriozę diagnozuje się na podstawie objawów klinicznych oraz badań diagnostycznych, które wskażą obecność Listeria monocytogenes we krwi, płynie mózgowo-rdzeniowym, wydzielinie z pochwy, stolcu czy smółce u noworodków.

Listerioza: leczenie

Jedyną metodą leczenia listeriozy jest antybiotykoterapia. Choremu podaje się wtedy amoksycylinę z aminoglikozydem, kotrimoksazol oraz makrolidy.

Listerioza: jaka jest śmiertelność?

W Stanach Zjednoczonych listeria jest odpowiedzialna za około 2500 zachorowań i 500 zgonów rocznie, powodując tym samym większą śmiertelność niż salmonella czy Clostridium botulinum.

W przypadku wystąpienie zapalenia opon mózgowych i mózgu ogólna śmiertelność może sięgać 70 procent, przy posocznicy 50 procent, przy zakażeniach okołoporodowych i zakażeniach noworodków powyżej 80 procent. Zakażenia podczas ciąży są dla matki zazwyczaj niezagrażające życiu.

Czytaj też:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
aaa
|

Dodatkowo nie podaje NAJWAŻNIEJSZEJ informacji, zwłaszcza dla kobiet w ciąży, że choroba jest niezwykle rzadka (W Polsce i Wielkiej Brytanii ryzyko mniejsze niż 1 : 300 tys przypadków) i nie da się jej uniknąć - epidemie wybuchały np. od melonów. Wciskanie kobietom żeby np. nie jadły w ciąży pasztetów jest wyssane z palca. Choćby piły mleko z wymiona i jadły z podłogi prawdopodobieństwo zgonu przy porodzie jest ponad 600 razy wyższe.

paneth
|

Artykuł nie podał jednej najważniejszej informacji. Bakteria jest niebezpieczna tylko dla osób o upośledzonej odporności (np. AIDS, chemioterapia, białaczka), noworodków i osób w podeszłym wieku. U kobiet w ciąży może wywołać poronienie.
Wszyscy pozostali albo nie mają żadnych objawów, albo mają niespecyficzne objawy, jak biegunka i gorączka.
Antybiotyk tylko dla ciężkich infekcji.