Ser camembert - kalorie, właściwości, cena

2019-09-12 15:52 Marzena Masna, dietetyk

Ser camembert pochodzi z Francji i jest jednym z najbardziej znanych francuskich serów na świecie. Ceniony jest za sprężystą konsystencję oraz intensywny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, ser camembert ma wiele właściwości zdrowotnych. Sprawdź, ile kalorii ma ser camembert oraz jaka jest jego cena.

Spis treści:

  1. Ser camembert - właściwości zdrowotne
  2. Ser camembert - dla kogo niewskazany?
  3. Ser camembert - kalorie i wartości odżywcze
  4. Ser camembert - cena. Jak wybrać camembert wysokiej jakości?
  5. Ser camembert a ser brie
  6. Ser camembert - zastosowanie
  7. Ser camembert - sposób produkcji
  8. Ser camembert - jak zrobić?

Ser camembert pochodzi z Francji i jest jednym z najbardziej znanych francuskich serów na świecie. Ceniony jest za sprężystą konsystencję oraz intensywny smak i aromat. Prócz walorów smakowych, jest również dobrym źródłem białka, wapnia, fosforu i witaminy B12.

Historia sera camembert nie jest do końca znana. Prawdopodobnie został po raz pierwszy wyprodukowany w XVIII wieku przez Marie Harel, żonę rolnika z Normandii z wioski Camembert, która wykorzystując rady księdza z Brie przygotowała ten specjał. Siedemdziesiąt lat później ser zyskał uznanie u Napoleona III i stał się jednym z głównych przysmaków w jego pałacu.

Jednak produkcja sera camembert znanego dzisiaj rozpoczęła się pod koniec XIX wieku, gdy wynaleziono drewniane skrzynki wykorzystywane do transportowania sera na większe odległości. To sprawiło, że ser stał się popularny we Francji, Europie, a nawet dotarł do Ameryki.

Ser camembert - właściwości zdrowotne

Ser camembert, podobnie jak inne sery, jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które pełni funkcje budulcowe i funkcjonale w organizmie, m.in.: bierze udział w regulacji ekspresji genów, transporcie tlenu, odpowiedzi immunologicznej. Ponadto białko zwiększa uczucie sytości, tym samym zmniejsza apetyt.

Dodatkowo ser ten cechuje się wysoką zawartością wapnia (388 mg/100 g) i fosforu (347 mg/100 g), czyli składników, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego, układu nerwowego, układu oddechowego i układu krwionośnego. Ponadto odpowiednie spożycie wapnia zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Jest też źródłem selenu (14,5 µg/100g) i cynku (2,38 mg/100 g). 

Camembert bogaty jest również w witaminy, przede wszystkim witaminę B12 (1,3 µg/100 g), witaminę B2 (0,488 mg/100 g) oraz witaminę A (241,0 µg/100 g).

Ser camembert - dla kogo niewskazany?

Ser camembert nie jest zalecany osobom z nadciśnieniem tętniczym ze względu na wysoką zawartość sodu. Również osoby z nadwagą i otyłością oraz osoby będące na diecie odchudzającej powinny zrezygnować z tego sera lub spożywać go w ograniczonych ilościach, gdyż ser ten jest wysokokaloryczny i bogaty kwasy tłuszczowe nasycone.

Ser camembert otrzymywany z mleka niepasteryzowanego powinny wykluczyć z diety kobiety w ciąży ze względu na ryzyko zakażenia bakterią Listeria monocytogenes, co może skutkować poronieniem, przedwczesnym porodem lub problemami zdrowotnymi u dziecka.

Dodatkowo nie powinny go spożywać osoby z alergią na białko mleka krowiego.

Ser camembert - kalorie i wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100 g sera camembert
Wartość kaloryczna 300 kcal
Białko 19,80 g
Tłuszcz 24,26 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 15,259 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 7,023 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,724 g
Cholesterol 72,0 g
Węglowodany 0,46 g
Minerały
Wapń 388,0 mg (39%*)
Sód 842,0 mg (56%)
Fosfor 347,0 mg (50%)
Potas 187,0 mg (5%)
Magnez 20,0 mg (5%)
Żelazo 0,33 mg (3%)
Cynk 2,38 mg (22%)
Miedź 0,021 mg (2%)
Selen 14,5 µg (26%)
Witaminy
Niacyna 0,630 mg (4%)
Witamina B1 0,028 mg (2%)
Witamina B2 0,488 mg (38%)
Witamin B6 0,227 mg (17%)
Witamina B12 1,3 µg (54%)
Foliany 62,0 µg (16%)
Witamina K 2,0 µg (3%)
Witamina A 241,0 µg (27%)
Witamina E 0,21 mg (2%)
Witamina D 0,4 µg (3%)

*% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej

Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Ser camembert - cena. Jak wybrać camembert wysokiej jakości?

Ser camembert dobrej jakości powinien charakteryzować się białą lub jasnożółtą barwą, mieć gładką konsystencję bez otworów gazowych (lub kilkoma małymi otworami), sprężystą strukturę i białą skórkę z ewentualnymi pomarańczowymi, czerwonymi lub brązowymi plamkami.

Kupując ten ser warto zwrócić uwagę na etykietę, producenta oraz obecność oznaczenia „Chroniona Nazwa Pochodzenia”, wtedy mamy pewność, że ser, który kupujemy jest oryginalny.

Prawdziwy ser camembert można kupić supermarketach, specjalistycznych sklepach z serami oraz w sklepach internetowych. Cena sera to wydatek około 20 zł za opakowanie 250 g.

Ser camembert a ser brie

Ser camembert i ser brie są do siebie bardzo podobne, produkuje się je według zbliżonej receptury i serwuje się je w podobny sposób, jednak różnią się one wyglądem, smakiem i aromatem.

Ser brie jest łagodniejszy i produkuje się go w większych formach i dlatego jest dostępny na rynku jako wycinek koła, zaś camembert sprzedawany jest w całości.

Dodatkowo ser brie cechuje się wyższą zawartością tłuszczu, co warunkuje jego bardziej kremową konsystencję.

Ser camembert - zastosowanie

Ser camembert najlepiej smakuje lekko schłodzony, dlatego jeśli przechowywany jest w lodówce, powinno się go spożywać pół godziny po wyjęciu z lodówki. Świetnie komponuje się z każdym rodzajem chleba, bagietkami i krakersami z dodatkiem konfitury owocowej i miodu. Często stanowi składnik deski serów i jest spożywany w towarzystwie wina czerwonego i białego.

Ser ten można też dodawać do sałatek. Doskonale smakuje w połączeniu z jabłkami, gruszkami, suszonymi owocami i orzechami.

Camembert można także jadać na ciepło, poddając pieczeniu z rozmarynem i czosnkiem. Jako dodatek do sera pieczonego doskonale sprawdzą się owoce i zioła oraz chleb.

Ser camembert - sposób produkcji

Ser camembert to ser o miękkiej, sprężystej, jednorodnej teksturze, dojrzewający od powierzchni do środka. Wnętrze sera charakteryzuje się barwą białą do jasnożółtej zaś skórka jest pokryta jednolitą białą pleśnią z dopuszczalnymi czerwonymi, brązowymi lub pomarańczowymi plamkami. Ser ma intensywny, głęboki, maślany smak i aromat.

Oryginalny ser camembert, Camembert de Normandie, jest produkowany z surowego mleka krowiego i został wpisany na listę produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Jednak do wytworzenia sera camembert wykorzystuje się również mleko pasteryzowane.

Czytaj też: Rodzaje mleka

Proces produkcji sera rozpoczyna się od podgrzania mleka i dodania bakterii mezofilnych oraz podpuszczki w celu koagulacji. Otrzymany skrzep tnie się na małe kostki, soli i umieszcza w cylindrycznych formach na 48 godzin.

W efekcie uzyskuje się ser o twardej i kruchej strukturze oraz mdłym smaku, którego powierzchnię spryskuje się wodną zawiesiną Penicillium camemberti i pozostawia do dojrzewania na minimum trzy tygodnie. Po tym czasie tekstura sera staje się sprężysta i wytwarza się charakterystyczna biała skórka.

Gotowy ser jest pakowany w papier.

Ser camembert - jak zrobić?

Ser camembert można także samodzielnie przygotować w domu, wykorzystując do tego mleko homogenizowane, podpuszczkę, bakterie mezofilne i pleśni Penicillum candidum.

Pierwszym etapem jest podgrzanie mleka w łaźni wodnej do temperatury 31 st. C i dodanie bakterii mezofilnych i pleśni. Całość należy wymieszać, dodać podpuszczkę, ponownie wymieszać i odstawić na 30 minut. Po wytrąceniu się skrzepu należy go pokroić na drobną kostkę, przełożyć do foremek ustawionych na tkaninie i tacce oraz pozostawić na 24 godziny, by odciekł nadmiar serwatki.

Drugiego dnia krążki serowe należy posolić pozostawiając w formach i na tacce. Po odcieku reszty serwatki ser pozostawia się w chłodnym miejscu i wilgotności 80-90% przez 10 do 12 dni.

O autorze
Marzena Masna, dietetyk SOS Dieta, catering dietetyczny, Warszawa
Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w poradniach dietetycznych, Zespole Żłobków m. st. Warszawy oraz warszawskich szpitalach dla dorosłych i dzieci. Stale pogłębia swoją wiedzę, uczestnicząc w konferencjach dotyczących prawidłowego odżywiania oraz dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób. Obecnie dietetyk w SOS Dieta, cateringu dietetycznym, gdzie zajmuje się doradztwem żywieniowym dla klientów, tworzeniem receptur, przygotowywaniem menu oraz nadzorem nad jakością posiłków.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE