Ukryta cukrzyca jest groźna. Jak ją rozpoznać?

2019-06-28 13:32 opracowanie ap

Ukryta cukrzyca nie należy do rzadkości. Ta choroba metaboliczna potrafi rozwijać się bezobjawowo latami. Utajona cukrzyca bywa wykrywana średnio dopiero po 8 latach od zachorowania. Sprawdź, czy masz objawy ukrytej cukrzycy. Należą do nich: nagły spadek wagi, pogarszanie się wzroku, sucha skóra i zwiększone pragnienie.

Ukryta cukrzyca lub utajona cukrzyca - tak często określana bywa cukrzyca w swojej początkowej fazie choroby, kiedy to, choć już niszczy organizm, to często nie daje żadnych objawów lub nie są one zbyt wyraźne. Ponieważ większość z nas nie wykonuje regularnie badań profilaktycznych i nie oznacza przynajmniej raz do roku poziomu cukru we krwi, to efekt jest taki, że u większości chorych cukrzyca jest wykrywana dopiero po 8 latach od zachorowania!

To zdecydowanie zbyt późno, bowiem przy tej chorobie czas gra decydującą rolę. Lawinowo zwiększa się bowiem ryzyko przewlekłych powikłań cukrzycy, które mogą doprowadzić do uszkodzenia naczyń krwionośnych, ślepoty, niewydolności nerek, choroby niedokrwiennej serca i kończyn dolnych, która może skończyć się ich amputacją.

To może być ukryta cukrzyca

Jakie objawy powinny wzbudzić zaniepokojenie?

Wśród pierwszych sygnałów wymienia się zwiększone pragnienie i pogarszanie się wzroku. Często występuje także nagły spadek wagi ciała, oczywiście nie spowodowany zmianą diety lub głodówką.

Zaczynają się także kłopoty ze skórą, która, mimo stosowania środków nawilżających, staje się bardzo wysuszona.

Sygnałem alarmowym jest także urodzenie dziecka ważącego ponad 4 kg lub poronienie z nie wyjaśnionych przyczyn. Maksymalne, bezpieczne stężenie glukozy we krwi to 110 mg/dl na czczo.

Zaburzenia stężenia cukru we krwi mogą prowadzić do hiperglikemii (zbyt wysoki poziom cukru) lub hipoglikemii (niedostateczny poziom cukru).

SPRAWDŹ >> Hemoglobina glikowana - dlaczego warto zrobić to badanie?

Czy masz zaburzenia poziomu cukru we krwi?

Objawy hiperglikemii:

Objawy hipoglikemii:

Ważne

Cukrzyca to złe zarządzanie cukrem, dostarczanym wraz z pokarmem lub magazynowanym w odkładanym tłuszczu. Do wszystkich komórek trafia on dzięki insulinie. Cukrzycy towarzyszy niedobór insuliny i dlatego organizm nie jest w stanie wykorzystać dostarczanej mu energii. To prowadzi do trwałego podwyższenia poziomu cukru we krwi, czego konsekwencją jest wiele zaburzeń.

  • Cukrzyca typu 1 (insulinozależna) – organizm nie potrafi wyprodukować insuliny. Dotyka 5-10 proc. chorych, głównie dzieci i młodzież.
  • Cukrzyca typ 2 (insulinoniezależna) – organizm nieprawidłowo reaguje na insulinę, nie jest zdolny do wytwarzania jej w wystarczającej ilości lub nie potrafi utrzymać jej na odpowiednim poziomie. Chorują przede wszystkim ludzie po 35. roku życia.

Profilaktyka cukrzycy [wideo]

Profilaktyka cukrzycy pozwala uniknąć zachorowania, także wśród osób będących w grupie ryzyka. Jak uchronić się przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2 i co zwiększa prawdopodobieństwo zapadnięcia na tę chorobę? Dlaczego w profilaktyce cukrzycy tak ważna jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna? Na te pytania odpowiada prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dzida, z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

Polecamy e-poradnik
Dieta w cukrzycy

Autor: Materiały prasowe

Z poradnika dowiesz się:

  • na czym polega cukrzyca
  • jakie niesie zagrożenia, gdy jest lekceważona
  • dlaczego należy unikać produktów z wysokim indeksem glikemicznym

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Otylia, Poznań
|

NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu stanowią główny kierunek w odżywianiu przy cukrzycy.