Desery dla cukrzyków? [Porada eksperta]

2013-04-07 23:02 Jolanta Mętrak

Mam problem ze znalezieniem odpowiednich deserów dla cukrzyków i nie wiem dokładnie, czy i jakie mogą jeść ciasta domowej produkcji. Proszę o podanie przykładowych rodzajów ciast.

W mojej ocenie odpowiedni deser dla cukrzyka to np. galaretka owocowa, kisiel bez dodatku cukru, ciasto drożdżowe, gorzka czekolada, ale to wszystko w niewielkich ilościach. W supermarketach są gotowe ciasta i ciasteczka dla chorych na cukrzycę, ale mimo to przestrzegam przed spożywaniem w większych ilościach - one także podnoszą poziom cukru. Przepisów proszę szukać w pismach dla pacjentów, np. "Diabetyk", albo w internecie.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Jolanta Mętrak

Prócz specjalizacji chorób wewnętrznych zajmuje się także fachowym odchudzaniem, przyjmuje w Centrum Medycznym DAMIANA i Poliklinice „Czajkowscy” w Piasecznie (ul. Kilińskiego 14).

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE