Olejek cytrynowy: moc wyjątkowych właściwości

Olejek cytrynowy to naturalny sposób na przeziębienie. Warto go stosować, gdy dokucza nam kaszel, ból gardła i gorączka. Czy na tym kończy się zastosowanie olejku cytrynowego? Jakie ma jeszcze inne właściwości, które mogą nas zaskoczyć? Sprawdźmy to!

Olejek cytrynowy jest szeroko wykorzystywany w branży farmaceutycznej, kosmetycznej i spożywczej. Produkuje się go z cytrusów - ich wspaniałą leczniczą moc odkryli już Indianie, starożytni Egipcjanie i Rzymianie. Dla nich cytryny były lekarstwem na różne choroby zakaźne, również dziś sięgamy po nie chętnie w czasie jesienno-zimowych chłodów.

Spis treści

  1. Jak powstaje olejek cytrynowy?
  2. Olejek cytrynowy - właściwości
  3. Jak stosować olejek cytrynowy?
  4. Jak przygotować olejek cytrynowy w domu?

Jak powstaje olejek cytrynowy?

Olejek cytrynowy pozyskuje się w procesie tłoczenia skórek cytrynowych, które mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy, w tym D-limonenu i witaminy C. Potrzeba około 1000 cytryn, aby wyprodukować jeden funt olejku cytrynowego.

Olejek cytrynowy ma intensywny żółto-zielony kolor oraz świeży, rześki, cytrusowy zapach. Gdy unosi się w powietrzu, działa regenerująco i pobudzająco, ale też odprężająco, dlatego jest chętnie wykorzystywany w aromaterapii

Pod względem chemicznym olejek cytrynowy jest mieszaniną aż 40 różnych związków, wśród nich można wyróżnić m.in.:

Dzięki ich zawartości olejek cytrynowy znalazł szerokie zastosowanie np. w medycynie naturalnej, w przemyśle kosmetycznym i dermatologicznym czy w gospodarstwie domowym. Olejek cytrynowy jest podatny na utlenianie, dlatego najlepiej przechowywać go w szczelnie zamkniętych butelkach.

Olejek cytrynowy - właściwości

Olejek cytrynowy wykazuje szereg wyjątkowych właściwości zdrowotnych:

Jak stosować olejek cytrynowy?

Olejek cytrynowy można wykorzystać na wiele sposób jako:

Jak przygotować olejek cytrynowy w domu?

Przepis na olejek cytrynowy jest prosty i szybki.

Składniki:

Przepis na olejek cytrynowy krok po kroku:

  1. Zetrzyj skórkę z cytryny za pomocą skrobaka, a później przełóż ją do słoika.
  2. Wlej oliwę z oliwek tak, by w całości zakrywała startą skórkę.
  3. Szczelnie zakręć słoik i pozostaw go na kilka tygodni w nasłonecznionym miejscu.
  4. Potrząśnij słoikiem przynajmniej raz dziennie.
  5. Po upływie tego czasu przecedź mieszankę przez drobne sitko, a otrzymany olejek przelej do buteleczki.

Tym sposobem możemy otrzymać olejek na bazie cytryn. Warto dodawać kilka kropli olejku do potraw, kosmetyków, środków czystości, kąpieli, by cieszyć się jego wyjątkowymi właściwościami na co dzień.

Czytaj też:

Bibliografia:

  1. Anna Kędzia, Aida Kusiak, Marta Ziółkowska-Klinkosz, Alina Gębska, Anna Wojtaszek-Słomińska, Maria Wierzbowska, Działanie na bakterie tlenowe olejku cytrynowego (Ol. Citri), Post Fitoter 2016; 17(1): 8-11., dostęp on-line
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE