MIEDŹ: właściwości i rola w organizmie, źródła miedzi

9 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie", Monika Majewska

Po co nam miedź? Chroni przed osteoporozą, zwiększa odporność, wpływa na dobrą pracę mózgu, a nawet hamuje rozwój bakterii. O niedoborze miedzi mogą świadczyć problemy z koncentracją i zapamiętywaniem oraz częste przeziębienia. Jaką rolę pełni miedź w organizmie? Jakie są najlepsze źródła miedzi?

Choć miedź w organizmie występuje tylko w śladowej ilości (75–150 mg), znajduje się we wszystkich tkankach. Najwięcej miedzi jest w wątrobie, mózgu, sercu i nerkach, mniej w gruczołach, kościach i mięśniach.

Rola miedzi w organizmie

Bierze udział w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem uczestniczy w transportowaniu tlenu do każdej komórki, zwłaszcza do wrażliwej na niedotlenienie tkanki nerwowej. Od ilości miedzi zależy praca mózgu – zdolność myślenia, zapamiętywania, kreatywność. Miedź wpływa na przesyłanie impulsów nerwowych i poziom neuroprzekaźników. Ułatwia też transportowanie i wchłanianie żelaza.

Zwiększa odporność organizmu i chroni przed wolnymi rodnikami. To bardzo ważna funkcja. W miarę jak się starzejemy, ilość wolnych rodników w organizmie wzrasta i z coraz większą siłą atakują one wszystkie komórki, w tym komórki nerwowe mózgu. A to prowadzi do ich uszkodzenia, a nawet obumarcia.

Miedź zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Ma też działanie bakteriostatyczne – hamuje wzrost bakterii i niszczy je. Jest niezbędna do tworzenia melaniny, pigmentu decydującego o kolorze skóry i włosów. Uczestniczy w syntezie ponad 15 białek, w tym kolagenu i elastyny, które opóźniają starzenie się skóry.

Źródła miedzi. Produkty, w których występuje miedź

Produktami bogatymi w miedź są: wątroba, zarodki i otręby pszenne, płatki owsiane, orzechy, kakao, nasiona słonecznika. Zawartość miedzi w wodzie pitnej zależy od jej kwasowości i materiału, z jakiego są zrobione rury. Woda miękka ma więcej miedzi.

Warto wiedzieć, że miedź jest lepiej przyswajana z diety bogatej w białko zwierzęce niż z diety zawierającej głównie białka roślinne. Ponadto przyswajanie jej poprawiają węglowodany (glukoza i skrobia, w mniejszym stopniu fruktoza) i witamina C.

Z kolei żelazo, cynk, cyna, wapń i fosfor mają negatywny wpływ na jej przyswajanie. Przyswajanie miedzi zmniejszają także fityniany, błonnik pokarmowy i związki siarki.

Ważne

Ważne

Zawartość miedzi w 100 g wybranych produktów

Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

Miedź - objawy niedoboru

Problemy z koncentracją i pamięcią, nadpobudliwość, kruche, łamliwe kości, częste infekcje – to wszystko może świadczyć o niedoborze miedzi. Przewlekły brak tego pierwiastka prowadzi do anemii. Niedobór miedzi grozi osobom cierpiącym na przewlekłe biegunki, z zaburzonym wchłanianiem, odchudzającym się, a także zażywającym dużo suplementów cynku, kadmu, fluoru i kwasu fitynowego, które pogarszają wchłanianie tego pierwiastka. Trzeba wtedy również przyjmować miedź.

Miedź - objawy nadmiaru

Przedawkowanie zdarza się rzadko. Może powodować bóle mięśni i żołądka, mdłości, zaburzyć prace wątroby, serca, układu oddechowego. Warto wiedzieć, że nadmierne ilości miedzi gromadzone są w wątrobie, mózgu i rogówce oka, czego skutkiem jest uszkodzenie tych narządów. Preparaty z miedzią przyjmuje się w porozumieniu z lekarzem, o stałych porach, podczas posiłku, by nie podrażniać przewodu pokarmowego.

To ci się przyda

To ci się przyda

Miedź - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie miedzi

  • niemowlęta - 0,2 mg
  • dzieci - od 5. miesiąca życia do 3. roku życia - 0,3 mg
  • dzieci: od 4. do 6. roku życia - 0,3 mg; do 7. do 9. roku życia - 0,7 mg;
  • chłopcy: od 10. do 12. roku życia - 0,7 mg; od 13. do 18. roku życia - 0,9 mg;
  • dziewczęta: od 10. do 12. roku życia - 0,7 mg; od 13. do 18. roku życia - 0,9 mg;
  • mężczyźni: 0,9 mg;
  • kobiety: 0,9 mg;
  • kobiety w ciąży: 1 mg;
  • laktacja: 1,3 mg;

Źródło: Instytut Żywności i Żywienia (Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja)

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 10.07.2017

Komentarze (1 - 9 z 9)
Korso, 18.11.2016 21.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co tam gdybacie, hipochondrycy?
 
katarzyna, 27.12.2015 18.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
http://www.tlustezycie.pl/2014/04/nadmiar-miedzi-powszechny-i-lekcewazony.html
 
dankasz51@wp.pl, 05.11.2015 11.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jaki poziom miedzi powinna mieć kobieta w ciąży.Robiłam wyniki i dopuszczalna norma jest 70-150 ja mam 182.Czy ie za dużo.
 
Olka, 05.11.2014 20.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Masz rację! Sama jestem chora na wilsona i porównując "to coś" z tabelą zamieszczoną na stronie eurowilson http://www.eurowilson.org/rc/org/eurowilson/nws/News/2013/20130201-102436-076/src/nws_summary/en/Leaflet%20Poland.pdf , mam ochotę temu komuś przywalić. :D
 
Bozena, 27.07.2014 21.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jedno żółtko waży ok. 20 g, a nie 100 g. 100 g produktu takiego jak żółtka to 5 szt. żółtek, więc jedno żółtko nie może zawierać 3 mg miedzi (wg podanej tabeli).
 
Rafał, 21.03.2013 18.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Poszukuję tabeli zawartości miedzi w żywności. Na www sprzeczne dane. Będę wdzięczny jakby mi ktoś podesłał email rafalpioro gmail com
 
Tito, 21.05.2012 16.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wasza tabela zawartości miedzi to kpina w żywe oczy, wprowadzacie w błąd ludzi chorych na choroby metaboliczne (m.in mnie chory na Wilsona) poprawcie tą tabele bo komuś może stać się krzywda przez takie bzdety.
 
wkurzona, 17.01.2009 20.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeszcze dodam, ze warto rozróżniać mcg od mg bo na ogól twórcy takich stron nie odrózniają miligramów od mikrogramow
 
wkurzona, 17.01.2009 20.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tabela z zawartością miedzi w produktach jest wzięta chyba z sufitu - kompletne bzdury !!!
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Najlepsze pory posiłków - kiedy jeść śniadanie, obiad, kolację? Najlepsze pory posiłków - kiedy jeść śniadanie, obiad, kolację?

W jakich godzinach jeść, żeby schudnąć i o jakiej porze dnia jeść, żeby być zdrowym? Popularne...

więcej

11

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

11

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

11

MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy MAGNEZ wzmacnia mięśnie i koi nerwy

Niedobór magnezu (hipomagnezemia) daje objawy, które często są mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię...

więcej

10

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Niestety nie jestem lekarzem i nie potrafię pomóc, ani tym bardziej ustalić z jakiego powodu masz temperaturę. Lekarz by cię osłuchał, sprawdził powłoki brzuszne, sprawdził ciśnienie, zrobił wywiad....

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.