MIEDŹ: właściwości i rola w organizmie, źródła miedzi

9 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie", Monika Majewska

Po co nam miedź? Chroni przed osteoporozą, zwiększa odporność, wpływa na dobrą pracę mózgu, a nawet hamuje rozwój bakterii. O niedoborze miedzi mogą świadczyć problemy z koncentracją i zapamiętywaniem oraz częste przeziębienia. Jaką rolę pełni miedź w organizmie? Jakie są najlepsze źródła miedzi?

Choć miedź w organizmie występuje tylko w śladowej ilości (75–150 mg), znajduje się we wszystkich tkankach. Najwięcej miedzi jest w wątrobie, mózgu, sercu i nerkach, mniej w gruczołach, kościach i mięśniach.

Rola miedzi w organizmie

Bierze udział w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem uczestniczy w transportowaniu tlenu do każdej komórki, zwłaszcza do wrażliwej na niedotlenienie tkanki nerwowej. Od ilości miedzi zależy praca mózgu – zdolność myślenia, zapamiętywania, kreatywność. Miedź wpływa na przesyłanie impulsów nerwowych i poziom neuroprzekaźników. Ułatwia też transportowanie i wchłanianie żelaza.

Zwiększa odporność organizmu i chroni przed wolnymi rodnikami. To bardzo ważna funkcja. W miarę jak się starzejemy, ilość wolnych rodników w organizmie wzrasta i z coraz większą siłą atakują one wszystkie komórki, w tym komórki nerwowe mózgu. A to prowadzi do ich uszkodzenia, a nawet obumarcia.

Miedź zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Ma też działanie bakteriostatyczne – hamuje wzrost bakterii i niszczy je. Jest niezbędna do tworzenia melaniny, pigmentu decydującego o kolorze skóry i włosów. Uczestniczy w syntezie ponad 15 białek, w tym kolagenu i elastyny, które opóźniają starzenie się skóry.

Źródła miedzi. Produkty, w których występuje miedź

Produktami bogatymi w miedź są: wątroba, zarodki i otręby pszenne, płatki owsiane, orzechy, kakao, nasiona słonecznika. Zawartość miedzi w wodzie pitnej zależy od jej kwasowości i materiału, z jakiego są zrobione rury. Woda miękka ma więcej miedzi.

Warto wiedzieć, że miedź jest lepiej przyswajana z diety bogatej w białko zwierzęce niż z diety zawierającej głównie białka roślinne. Ponadto przyswajanie jej poprawiają węglowodany (glukoza i skrobia, w mniejszym stopniu fruktoza) i witamina C.

Z kolei żelazo, cynk, cyna, wapń i fosfor mają negatywny wpływ na jej przyswajanie. Przyswajanie miedzi zmniejszają także fityniany, błonnik pokarmowy i związki siarki.

Ważne

Ważne

Zawartość miedzi w 100 g wybranych produktów

  • kakao 16 proszek, proszek - 3,71 mg
  • nasiona słonecznika - 1,87 mg
  • pestki dyni - 1,57 mg
  • orzechy laskowe - 1,29 mg
  • wątroba wieprzowa - 0,63 mg
  • natka pietruszki - 0,61 mg
  • płatki owsiane - 0,55 mg
  • kasza gryczana - 0,41 mg
  • groszek zielony - 0,30 mg
  • chleb żytni razowy - 0,24 mg
  • orzechy włoskie - 0,28 mg
  • czekolada gorzka - 0,16 mg

Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

Miedź - objawy niedoboru

Problemy z koncentracją i pamięcią, nadpobudliwość, kruche, łamliwe kości, częste infekcje – to wszystko może świadczyć o niedoborze miedzi. Przewlekły brak tego pierwiastka prowadzi do anemii. Niedobór miedzi grozi osobom cierpiącym na przewlekłe biegunki, z zaburzonym wchłanianiem, odchudzającym się, a także zażywającym dużo suplementów cynku, kadmu, fluoru i kwasu fitynowego, które pogarszają wchłanianie tego pierwiastka. Trzeba wtedy również przyjmować miedź.

Miedź - objawy nadmiaru

Przedawkowanie zdarza się rzadko. Może powodować bóle mięśni i żołądka, mdłości, zaburzyć prace wątroby, serca, układu oddechowego. Warto wiedzieć, że nadmierne ilości miedzi gromadzone są w wątrobie, mózgu i rogówce oka, czego skutkiem jest uszkodzenie tych narządów. Preparaty z miedzią przyjmuje się w porozumieniu z lekarzem, o stałych porach, podczas posiłku, by nie podrażniać przewodu pokarmowego.

To ci się przyda

To ci się przyda

Miedź - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie miedzi

  • niemowlęta - 0,2 mg
  • dzieci - od 5. miesiąca życia do 3. roku życia - 0,3 mg
  • dzieci: od 4. do 6. roku życia - 0,3 mg; do 7. do 9. roku życia - 0,7 mg;
  • chłopcy: od 10. do 12. roku życia - 0,7 mg; od 13. do 18. roku życia - 0,9 mg;
  • dziewczęta: od 10. do 12. roku życia - 0,7 mg; od 13. do 18. roku życia - 0,9 mg;
  • mężczyźni: 0,9 mg;
  • kobiety: 0,9 mg;
  • kobiety w ciąży: 1 mg;
  • laktacja: 1,3 mg;

Źródło: Instytut Żywności i Żywienia (Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja)

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 01.02.2015

Komentarze (1 - 9 z 9)
Korso, 18.11.2016 21.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co tam gdybacie, hipochondrycy?
 
katarzyna, 27.12.2015 18.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
http://www.tlustezycie.pl/2014/04/nadmiar-miedzi-powszechny-i-lekcewazony.html
 
dankasz51@wp.pl, 05.11.2015 11.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jaki poziom miedzi powinna mieć kobieta w ciąży.Robiłam wyniki i dopuszczalna norma jest 70-150 ja mam 182.Czy ie za dużo.
 
Olka, 05.11.2014 20.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Masz rację! Sama jestem chora na wilsona i porównując "to coś" z tabelą zamieszczoną na stronie eurowilson http://www.eurowilson.org/rc/org/eurowilson/nws/News/2013/20130201-102436-076/src/nws_summary/en/Leaflet%20Poland.pdf , mam ochotę temu komuś przywalić. :D
 
Bozena, 27.07.2014 21.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jedno żółtko waży ok. 20 g, a nie 100 g. 100 g produktu takiego jak żółtka to 5 szt. żółtek, więc jedno żółtko nie może zawierać 3 mg miedzi (wg podanej tabeli).
 
Rafał, 21.03.2013 18.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Poszukuję tabeli zawartości miedzi w żywności. Na www sprzeczne dane. Będę wdzięczny jakby mi ktoś podesłał email rafalpioro gmail com
 
Tito, 21.05.2012 16.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wasza tabela zawartości miedzi to kpina w żywe oczy, wprowadzacie w błąd ludzi chorych na choroby metaboliczne (m.in mnie chory na Wilsona) poprawcie tą tabele bo komuś może stać się krzywda przez takie bzdety.
 
wkurzona, 17.01.2009 20.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeszcze dodam, ze warto rozróżniać mcg od mg bo na ogól twórcy takich stron nie odrózniają miligramów od mikrogramow
 
wkurzona, 17.01.2009 20.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tabela z zawartością miedzi w produktach jest wzięta chyba z sufitu - kompletne bzdury !!!
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

99660

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

90081

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

85771

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

45672

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Należałoby zacząć od znalezienia przyczyn twojej niskiej masy ciała. Proponuję zacząć od pediatry albo lekarza pierwszego kontaktu i wykonania szeregu badań organizmu. Należy sprawdzić, w jakiej...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Forum
data

Grudzień 02, 2016

taaak zgadzam sie w pełni herbata zielona jest najlepsza :) uwielbiam nie zależnie od pory roku ;)

data

Listopad 27, 2016

Ja proponuje porównać metodę produkcji i skąd się te tłuszcze faktycznie biorą i jak się je transportuje. I co tak naprawdę zawierają tego zdrowego i niezdrowego. Pomyślmy tez ile smarujemy i co w ogóle jemy oprócz smarowideł jeśli chcemy mieć cholesterol w normie. Osobiście jestem...

data

Listopad 27, 2016

Czyste żele i soki aloesowe dostępne są na www.aloesnatura.pl Jak poznać wartościowy aloes: 1. Aloe Vera jest z tej samej rodziny co cebula i czosnek. A więc zapach i smak będzie intensywny. 2. Kolor miąższu w liściu jest przezroczysty. Miąższ podlega utlenianiu i jego kolor może być...

data

Listopad 26, 2016

No właśnie? Wystarczy mieć dobrą wyciskarkę do soków i w parę minut mamy pyszny, zdrowy napój. W mojej kuchni chyba najczęściej używana jest właśnie wyciskarka. Cicha, wolnoobrotowa produkcji Hurom dokładnie zgniecie nawet twarde warzywa. Dziś dzieci zażyczyły sobie ...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.