OLEJ Z CZARNUSZKI - właściwości i zastosowanie oleju czarnuszkowego

44 komentarze
Autor: Monika Majewska

Olej z czarnuszki ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie jak środek m.in. na wrzody i liczne alergie. Z kolei w kosmetyce jest traktowany jak antidotum na trądzik czy łupież. Natomiast w kuchni znalazł zastosowanie jako dodatek nadający potrawom korzenny smak. Sprawdź, jakie działanie ma olej czarnuszkowy i jak go stosować.

Olej z czarnuszki (Oleum Nigellae Sativae) ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, które docenili już władcy starożytnego Egiptu, dlatego został nazwany "złotem faraonów". Nic dziwnego - olej z czarnuszki zawiera wiele prozdrowotnych substancji: w około 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które składają się: kwas linolowy (omega-6) - około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) - około 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) - około 1 proc. Poza tym olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Jednak najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon - składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby. Jednak co najważniejsze, dzięki niemu olej z czarnuszki, podobnie jak same nasiona, wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Olej z czarnuszki a rak

Olej czarnuszkowy, podobnie jak nasiona czarnuszki, z których jest tłoczony, ma potencjalne działanie antynowotworowe. Z licznych badań - laboratoryjnych i na zwierzętach - wynika, że olej z czarnuszki przyczyniał się do śmierci komórek nowotworowych lub do zahamowania ich rozwoju.

Jak przekonują amerykańscy naukowcy, olej hamował wytwarzanie komórek nowotworowych włókniakomięsaka (nowotworu skóry i tkanki podskórnej).

Tylko olej tłoczony na zimno, czyli nierafinowany, posiada właściwości zdrowotne.

Z kolei egipscy naukowcy w 2012 roku odkryli, że ekstrakt z oleju czarnuszkowego zmniejszył żywotności komórek raka wątroby, a w 2014 roku saudyjscy badacze doszli do wniosku, że ekstrakt z nasion i olej z czarnuszki znacznie zmniejszyły żywotność komórek ludzkiego raka płuca. Ponadto w przeprowadzonych badaniach olej z czarnuszki przyczynił się do zahamowania i śmierci komórek rakowych jelita grubego, białaczki, raka piersi i wielu innych nowotworów. Wszystko głównie dzięki ww. związkowi o nazwie tymochinon.

Ponadto z badań tureckich naukowców wynika, że stosowanie oleju czarnuszkowego przed naświetlaniem i przez 10 dni po nim, chroniło szczury przed szkodliwymi skutkami radioterapii.

Ważne

Ważne

Olej z czarnuszki - dawkowanie

Zalecane spożycie oleju z czarnuszki u dorosłych to 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem, a w przypadku dzieci - 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie.

Olej z czarnuszki na wrzody i inne dolegliwości żołądkowe

Na Bliskim Wschodzie olej z czarnuszki znalazł zastosowanie jako środek na liczne dolegliwości żołądkowe, takie jak nieżyt żołądka, grypa żołądkowa, refluks oraz wrzody żołądka i dwunastnicy. Właściwości antywrzodowe zostały potwierdzone naukowo. Z badań wynika, że olej z czarnuszki jest skuteczny w zwalczaniu Helicobacter pylori - bakterii, która jest jedną z przyczyn choroby wrzodowej. Naukowcy podzielili 88 pacjentów z niewrzodową niestrawnością na 4 grupy, które otrzymały różne kombinacje klarytromycyny i/lub amoksycyliny (antybiotyki), omeprazolu (lek stosowany w leczeniu m.in. choroby wrzodowej dwunastnicy i żołądka) i olej z czarnuszki. Z badań wynika, że olej z czarnuszki posiada właściwości porównywalne do łącznego stosowania wszystkich trzech leków.

Ponadto olej okazał się skuteczne w przypadku zakażenia przywrą Schistosoma mansoni (schistosomatoza), wpływając na poprawę funkcji wątroby i systemu immunologicznego zmienionych w infekcjach S.mansoni.

Ważne

Ważne

Olej z czarnuszki - przeciwwskazania

Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwskurczowe - zawarty w nich olejek lotny hamował czynność skurczową mięśni gładkich macicy u szczurów i świnek morskich. W związku z tym może spowolnić lub całkowicie zatrzymać skurcze macicy u kobiet w ciąży, dlatego nie powinny go one stosować.

Olej czarnuszkowy obniża ciśnienie krwi, w związku z tym osoby zmagające się z hipotensją (niedociśnieniem tętniczym) nie powinny po niego sięgać.

Olej z czarnuszki obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi

Z badan klinicznych wynika, że olej powoduje istotne obniżenie poziomów glukozy, prolaktyny, a także trójglicerydów i cholesterolu. Nadmiar tych dwóch ostatnich substancji w organizmie prowadzi do rozwoju miażdżycy, a dalej do chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak choroba niedokrwienna serca czy zawał. Z kolei dzięki temu, że olej z czarnuszki obniża poziom glukozy, może zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2.

To ci się przyda

To ci się przyda

Olej z czarnuszki - zastosowanie w kuchni

Olej z czarnuszki ma lekko gorzki, intensywny korzenny zapach, a jego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno (obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte), jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Potrawom tym nadaje korzenny smak.

Olej z czarnuszki najlepiej przechowywać w zaciemnionej butelce w temperaturze 5-10 stopni C przez 3 miesiące od otwarcia.

Olej z czarnuszki łagodzi objawy schorzeń alergicznych

Z badań klinicznych wynika, że olej z czarnuszki łagodzi objawy schorzeń alergicznych, takich jak katar alergiczny, objawy astmy oskrzelowej, egzema atopowa. 152 pacjentom z tymi schorzeniami podawano kapsułki zawierające 500 mg oleju. Po okresie leczenia olejem istotnie malały kliniczne objawy choroby, szczególnie u dzieci (u 80 proc. z nich zmniejszał się katar sienny, złagodzeniu ulegały objawy astmy). Badania sugerują, że olej może być środkiem pomocniczym w leczeniu dolegliwości alergicznych.

To ci się przyda

To ci się przyda

Olej z czarnuszki - zastosowanie w kosmetyce

Olej z czarnuszki stosowany zewnętrznie chroni skórę przed poparzeniem słonecznym i łagodzi powstałe już podrażnienia. Ponadto przyśpiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, takich jak trądzik, łupież czy liszaj i AZS.

Olej czarnuszkowy poprawia także kondycję skóry suchej, nawilżając ją, a także dojrzałej, gdyż dzięki zawartości antyoksydantów opóźniania starzenia się skóry, oraz tłustej, gdyż zapobiega błyszczeniu się skóry.

Olej z czarnuszki może być używany także w terapiach aromatycznych. Wówczas wycisza, pomaga złagodzić stres i zlikwidować zaburzenia snu.

Bibliografia:

1.Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, "Herba Polonica" 2009, nr 1
2. Black Seed Oil Fights Cancer According To Numerous Studies [dostęp: 15 grudnia 2014]. Dostępny w internecie: http://healthydebates.com/black-seed-oil-fights-cancer-according-numerous-studies/

Polecamy
Czarnuszka - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości czarnuszki

Czarnuszka - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości czarnuszki

Czarnuszka siewna to roślina dająca nasiona, które znalazły zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie dzięki swoim wyjątkowym właściwościom. Nasiona czarnuszki ...

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 11.05.2016

Komentarze (1 - 10 z 44)
visman, 17.01.2017 18.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pani Mireno! Też jestem zwolennikiem oleju z czarnuszki. Co jakiś czas kupuje 100ml. i wypijam jedną łyżeczke rano na czczo. Czy pomaga trudno powiedzieć ponieważ mam zdiagnozowane przewlekłe zapalenie żołądka była też bakteria helicobacter pyroli której sie pozbyłem antybiotykamia na to zapalenie biore codziennie rano 1 tabletke IPP 20 mg. wiec nie wiem czy olej coś pomógł natomiast co jakiś czas robie badanie krwi i wyniki są naprawde bardzo dobre ale to może być też zasługa witamin które bore codziennie a biore 1 tabletke centrum A-Z, 1 ampułke 500 mg. witaminy C, 1 ampułke wit E 200 mg, 1 amp. wit A+d i taki zestaw biore już kilka ładnych lat. Natomiast olej pije profilaktycznie ponieważ kiedyś wyczytałem że można przyjmować go przeciwko wystąpieniu nowotworu trzustki. Myśle że profilaktycznie można przyjmować, olej jak olej na pewno nie zaszkodzi. Pozdrawiam.
 
Lecner, 13.01.2017 23.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Piję olej z tej czarnuszki już dłuższy czas i muszę stwierdzić,że żadnych właściwości obniżania poziomu cukru we krwi to czarnuszka nie posiada.Jak było na czczo 180 mg.w dcl tak jest.Dlatego podchodzę z dużą rezerwą do do tych wszystkich rewelacji w jej stosowaniu.
 
ewa, 05.01.2017 10.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja piję olej od dwóch miesięcy, ustąpiły kłopoty ze wzdęciami oraz problemy z chronicznym katarem i łzawieniem oczu czyli uczulenia. jest prawdą że olej z czarnuszki pomaga w wielu schorzeniach a że ma okropny smak to nie taki wielki problem, zawsze można go popić jakąś herbatką ziołową i jest ok. ja w każdym razie nie zrezygnuję z niego, będę go piła oczywiście robiąc co jakiś czas przerwy tak jak się postępuje z prawie każdymi ziołami...polecam
 
jou, 04.01.2017 19.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a ja kiedyś słyszałam ,że jak coś jest na wszystko to znaczy ze jest do niczego
 
mirena, 29.12.2016 11.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy ktoś mi może podpowiedzieć, ile czasu pić olej z czarnuszki przy wrzodach żołądka? Od 20 lat mam cały czas czynne wrzody i żadne leczenie mi nie pomaga. Po kuracji antybiotykowej mam spokój około 2 -óch tygodni i zaczyna się na nowo. Przez to przeszłam już 25 gastroskopii żeby wykluczyć ewentualnie nowotwór i mam już tego dosyć. Zaczęłam stosować olej z czarnuszki, ale nigdzie nie mogę się dowiedzieć, jak długo stosować.
 
wiesława, 12.11.2016 23.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kupiłam olej z czarnuszki, smak okropny ,zapach przypomina mi ,zapach olej napędowy przepalony,wygląd też, nie miałam odwagi spróbować, pomyslałam że będę smarować włosy zniszczone zabiegami fryzierskimi,nałożyłam olej na włosy już dwa razy, w ciągu tygodniai co zauważyłam, włosy rosna szybciej, a przy okazji paznokcie ,zrobiły się równiutkie i błyszczące , a miałam na paznokciach podłużne takie rowki,niesamowite, są równe i gładkie. a tylko dwa razy rozcierałam olej na włosy, trzymałam ten olej na włosach dwie godz.
 
Maria, 25.10.2016 14.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kto ma nudności to najprawdopodobniej ma owrzodzenie, jak zje coś co powoduje nudności, nie sugerować że od Czarnuszki, sprawdzić po czym macie nudności na razie przerwać , na razie przerwać i zaobserwować wtedy po czym macie mdłości wtedy będziecie wiedzieć po czym macie mdłości, ja używam kilka miesięcy i czuję się dobrze nie mam mdłości, bardzo dobre głębokie rany to prawda po nim trochę boli, a teraz coraz mniej boli pięknie się goi taka rana jestem zadowolona i nie odstawię tej Czarnuszki
 
Adam, 11.10.2016 19.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pijemy z żoną czarnuszkę raz dziennie wypijamy miesięcznie 1 litr jesteśmy po czterdziestce żona ma przewlekłe zapalenie czustki i z tego powodu pijemy czarnuszkę , efekty po piciu od 10 miesięcy czarnuszki to piękna skura paznokcie zero popękanych pięt pięty jak u noworodka a włosy rosną jak szalone i co dziwne rosną na głowie tam gdzie kiedyś wypadły,kupuje tylko z Olvity w necie 71 zeta o,5L
 
tere, 19.08.2016 00.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ad Janusz, mozna extra nadrabiac omega 3
 
Asia, 14.04.2016 19.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Za dużo Pani pije tego oleju.Ja kupuje 60ml wypijam robie pare dni przerwy i znowu pije,narazie wypiłam dwie buteleczi i ide po następną i czuje się dobrze.A może pobolewania są ,bo jest reakcja organizmu.Ja pije 2x dziennie.
 
następne »
strona 1 z 5
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
WITAMINA D - objawy oraz skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D WITAMINA D - objawy oraz skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Witamina D w odpowiednim stężeniu sprawia, że kości są mocne, a zęby zdrowe. Właściwy poziom tej...

więcej

2232

WITAMINA B12 - właściwości. Występowanie i dawkowanie witaminy B12 WITAMINA B12 - właściwości. Występowanie i dawkowanie witaminy B12

Witamina B12 to związek, którego właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Witamina B12 koi...

więcej

1847

OLEJ Z CZARNUSZKI - właściwości i zastosowanie oleju czarnuszkowego OLEJ Z CZARNUSZKI - właściwości i zastosowanie oleju czarnuszkowego

Olej z czarnuszki ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie jak środek...

więcej

1772

Witamina C LEWOSKRĘTNA jest najlepsza? Właściwości witaminy C lewoskrętnej Witamina C LEWOSKRĘTNA jest najlepsza? Właściwości witaminy C lewoskrętnej

Witamina C lewoskrętna ma właściwości lecznicze, a witamina C prawoskrętna nie działa lub jest...

więcej

1438

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Czy robiła Pani chociaż raz posiew moczu? Albo chociaż jego ogóle badanie? Od tego trzeba zacząć. Jeśli toczy się u Pani jakiś przewlekły stan zapalny, to jednorazowe i doraźne branie leków nic nie...

Szansa na ciążę zależna jest od jakości i przeżywalności plemników partnera oraz od tego, czy i kiedy wystąpi u Pani owulacja.

Opisywane zmiany mogą być objawem między innymi włączonej terapii lub zaburzeń hormonalnych. W leczeniu tej odmiany trądziku stosuje się standardową terapię - czyli leki przeciwłojotokowe i...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.