Jakie są przyczyny wieloletniego trądziku u 27-latka? [Porada eksperta]

2015-02-04 11:23 dr n. med. Elżbieta Szymańska

Jestem 27-letnim mężczyzną i mam trądzik od 15. roku życia, którego stadia były następujące od nasilonego do lekko i średnio nasilonego. Wzrost i waga - 176cm, waga ok 78kg - chodzę na siłownie. Leczenie trądziku - kuracja Izotekiem - dawka przyjęta 136mg/ kg w roku 2010, przez kilka lat spokój obecnie znowu jest źle. Dermatolodzy - proponują kolejną kurację Izotekiem - zgodziłem się - dawka 20mg/ na dobę. Szukam przyczyny utrzymującego się trądziku. Stan cery przed rozpoczęciem drugiej kuracji Izotekiem: bardzo duży łojotok (głównie na czole, nosie i skroniach) i wyskakujące, czasem bolące, swędzące gule/ pryszcze w jednym obszarze po obu stronach policzków -  jestem już praktycznie łysy z przodu głowy - łysienie plackowate - albo geny, ale zbytnia konwersja DHT przez co z przodu już praktycznie włosów nie ma, reszta ciała owłosiona; klatka, włosy pojedyncze, ciemne na barkach; małe czarne włoski występują nawet na nosie, a także nadmierna potliwość. Jakie są przyczyny trądziku? Jak mogę dalej leczyć trądzik? Preparaty stosowane: Izotek, Iotrex, Benzacne, Brevoxyl, Davercin, Locacid, Atrederm, seria Aknicare, Clinacne, mydło siarkowe i wiele innych. A oto wyniki moich badań hormonalnych. Może ktoś mógłby je jakoś zinterpretować lub również polecić dobrego endokrynologa dla mężczyzn, by znalazł przyczynę trądziku. Profil glikemii po obciążeniu - 75g glukozy, glukoza na czczo - 103 mg/dl, glukoza po godzinie - 102 mg/dl, glukoza po 2 godzinach - 93 mg/dl, insulina na czczo - 5,03 uU/ml, insulina po godzinie - 15,73 uU/ml, insulina po dwóch godzinach - 9,36 uU/ml, prolaktyna - 13,86 ng/ml - zakres referencyjny - 4,04 - 15,2; DHEA-S - 253,8 ug/dl - zakres referencyjny 160-449; androstendion (ICD-9:I31) - 2,31 ng/ml - norma na mój przedział wiekowy 18-53lata - od 0,45 do 4,2 ng/ml; SHBG - 40,31 nmol/l - norma 18,30-54,10; 17-OH-progesteron (ICD-9:79) - 2,01 ng/ml - norma - 0,20 - 2,30. Dodatkowo wyniki tarczycy: TSH - wynik 2,320 uIU/ml - norma od 0,270 do 4,200; FT3 (ICD-9: 055) - wynik 6,83 pmol/l - norma 3,10 - 6,80 (podwyższony); FT4 (ICD-9: 069) - wynik 19,17 pmol/l - norma 12,00 - 22,00.

Trądzik jest chorobą uwarunkowaną określonym typem skóry - cera z nadczynnością gruczołów łojowych z tendencją do nadmiernego rogowacenia ujść mieszków włosowych. Możliwe są nawroty zmian skórnych po zakończeniu leczenia retinoidami. Z tego powodu zaleca się postępowanie profilaktyczne po uzyskaniu remisji, w postaci miejscowych preparatów działających przeciwłojotokowo oraz złuszczająco.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

dr n. med. Elżbieta Szymańska

Dermatolog-wenerolog. Zajmuje się dermatologią klasyczną i estetyczną. Pracuje jako z-ca kierownika w Klinice Dermatologii CSK MSW oraz dyr. ds. medycznych Centrum Profilaktyki i Terapii w Warszawie. Od 2011 r. pełni funkcję kierownika naukowego Studiów Podyplomowych WUM “Medycyna Estetyczna”.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE