Życie na słodko [Porada eksperta]

2013-02-22 23:04

Od zawsze żywię się praktycznie tylko słodyczami. Bywa, że zjadam ciastko na śniadanie, naleśniki z dżemem na obiad, a bułkę z miodem na kolację. I tak jadam. Miód mogę jeść łyżkami (i tak jem). Mam ponad 40 lat i nie wiem, czy taki sposób żywienia może być prawidłowy. Boję się, czy nie grozi mi cukrzyca, czy do niej nie doprowadzę. Nie jestem otyła, bo przy wzroście 165 cm ważę 64 kg. Moje posiłki nie są bardzo obfite, tylko bardzo słodkie.

Porada diabetologa
Autor: Getty Images

Nie jest to polecany model żywienia, ale jeśli nie powoduje u Pani problemów zdrowotnych, to można go zaakceptować. Jedzenie węglowodanów, o ile nie prowadzi do otyłości, to raczej nie ma wpływu na powstanie cukrzycy. Mam pacjentów, którzy nie jadali słodyczy, nie lubili słodkiego, a mimo to chorują. Proszę oznaczyć sobie poziom cukru na czczo i 2h po posiłku i jeśli wyniki są prawidłowe, to proszę spać spokojnie.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.