Herbata oolong: podstawowe informacje i właściwości prozdrowotne

Herbata oolong (zwana inaczej ulung) to napar o tysiącu twarzy, który łączy cechy wszystkich herbat. Wyróżnia go wyjątkowa barwa i przede wszystkim nietypowy smak, który zapamiętuje się na dłużej. Herbaty oolong możemy napić się w dobrej kawiarni lub samodzielnie zaparzyć w zaciszu domowym. Warto ją pić, ponieważ ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Sprawdźmy, jaki sekret kryje w sobie jeszcze napar oolong!

Herbata oolong pochodzi z Chin oraz północno-wschodniej części Tajwanu. Swoją nazwę zawdzięcza chińskiemu słowu Wu-loung oznaczającemu smoka. Dlatego też nazywana jest często „herbatą czarnego smoka” albo po prostu niebieską herbatą. Jej lata świetności przypadają na okres panowania dynastii Ming. Zyskała wtedy ogromną popularność i do dziś znana jest na całym świecie ze swojego słodkiego smaku i kwiatowego aromatu.

Jak produkuje się herbatę oolong? Ta tradycyjna herbata chińska wytwarzana jest z liści rośliny Camellia sinensis, używanej również do produkcji herbaty zarówno czarnej, jak i zielonej. Jej liście utleniają się – zmęczone już słońcem wytwarzają tlen, który reaguje z enzymami. Oksydacja enzymatyczna (ale niepełna) sprawia, że liście oolong zmieniają kolory - brzegi robią się czarne, a środek lekko zielony.

Następnie liście wrzuca się do wiklinowego kosza, którym trzeba podrzucać. Dzięki temu wykruszają się brzegi liści, co wpływa na przyspieszenie oksydacji. Następnie poddaje się je procesowi ocieplenia, a później gwałtownie schładza.

Zarówno wygląd liści, jak i intensywność smaku oraz aromatu oolong zależy od:

  • regionu, z którego pochodzą liście,
  • stopnia oksydacji oraz czasu i zakończenia tego procesu,
  • sposobu parzenia.

Pierwszy łyk tego herbacianego napoju daje wielorakie wrażenie smakowe – kompozycję słodkości, która przelata się z zapachem kwiatów i owoców.

Słodkie zioła - stewia i ziele azteków

Herbata oolong: co zawiera?

Herbata oolong jest nie tylko ceniona za unikalny smak, ale też za właściwości prozdrowotne. W liściach herbaty zawarte są:

Ponadto herbata oolong może także pochwalić się dużą zawartością przeciwutleniaczy, które wykazują zdolność neutralizacji wolnych rodników. Oznacza to, że minimalizują one ryzyko groźnych chorób między innymi układu krążenia i nowotworów. Zawarta w oolong tanina wspiera pracę układu odpornościowego.

Istnieje około 3 tysięcy gatunków herbaty oolong. Każdy z nich ma inny smak! Herbatą oolong można delektować się rano i wieczorem. Mało kto, wie, że ma ona też niewielką dawkę kofeinę, zatem śmiało może zastąpić poranną kawę.

Herbata oolong: właściwości

Regularne picie herbaty oolong jest związane z poprawą stanu zdrowia. Jak działa?

  • Pobudza organizm
  • Reguluje poziom cukru we krwi
  • Wspiera odchudzanie
  • Obniża poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu
  • Wzmacnia pracę serca
  • Poprawia pracę mózgu, pamięć i koncentrację,
  • Łagodzi objawy niepokoju
  • Zapobiega chorobie Alzheimera
  • Pomaga zadbać o kondycję skóry, zębów i kości

Herbata oolong: jak parzyć?

Poznaliśmy już bogate właściwości herbaty oolong, więc dowiedziemy się jak prawidłowo ją parzyć?

  1. Wsypujemy płaską łyżkę herbaty oolong do kubka.
  2. Zalewamy wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza.
  3. Parzymy przez 2-3 minuty.
  4. Po upływie czasu odsączamy liście.

Jeśli herbata oolong jest dobrej jakości, to możemy ją parzyć nawet 5 razy. Ten pyszny, pobudzający i nietypowy napar zaskoczy każdego herbatoholika bogactwem smaku i przyjemnym aromatem. 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE