CZARNY BEZ: właściwości i działanie. PRZEPIS na sok z czarnego bzu

16 komentarze
Autor: Anna Guttman - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Czarny bez nie tylko zwalczy gorączkę i złagodzi kaszel, ale dodatkowo dzięki dużej ilości witamin i soli mineralnych wzmocni organizm, który szybciej upora się z infekcją. Najsilniejsze właściwości lecznicze mają kwiaty i owoce bzu czarnego. Jak działa czarny bez? Kiedy go zbierać i jak przetwarzać? Przepisy na sok i odwar z czarnego bzu.

Czarny bez, ze względu na swoje właściwości lecznicze, jest w medycynie ludowej wykorzystywany od wieków. Krzaki czarnego bzu często tak silnie się rozrastają, że przypominają drzewa. Ich drobne, białe kwiaty zebrane w baldachy są bardzo ozdobne, ale mają raczej nieprzyjemny zapach. Także owoce czarnofioletowe, soczyste jagody nie zachwycają smakiem. A mimo to zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu należą do najcenniejszych surowców zielarskich.

Czarny bez: właściwości lecznicze kwiatów i owoców

Kwiaty czarnego bzu zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, olejek, garbniki, triterpeny, sole mineralne. Taka kompozycja składników decyduje o właściwościach napotnych i przeciwgorączkowych kwiatów. A ponadto działają też moczopędnie, uszczelniają ściany naczyń włosowatych i poprawiają ich elastyczność. Ze względu na właściwości przeciwzapalne stosuje się je także do płukania chorego gardła i okładów przy zapaleniu spojówek.

Jeszcze większą różnorodność cennych substancji kryją w sobie owoce czarnego bzu: m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i przeciwbólowe. Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. Owoce czarnego bzu są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej.

Nie przegap

Ważne

Ważne

Nie jedz surowych owoców czarnego bzu!

Nie wolno jeść świeżych owoców (ani kwiatów) czarnego bzu, bo zawierają toksyczny składnik zwany sambunigryną. Po spożyciu jest on rozkładany do cyjanowodoru, co powoduje poczucie słabości, niekiedy wymioty. Jednak podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) sambunigryna ulega rozkładowi i staje się zupełnie nieszkodliwa.

Kiedy i jak zbierać czarny bez?

Niegdyś w zielarskiej aptece wykorzystywano także liście i korzenie czarnego bzu, ale obecnie podstawowym surowcem są kwiaty i owoce ze względu na ich znacznie silniejsze właściwości lecznicze. Kwitnące baldachy zbiera się w maju i czerwcu, gdy część kwiatów jest jeszcze nierozwinięta. Nie wolno ich suszyć na słońcu, bo ciemnieją i tracą właściwości lecznicze. Natomiast zbierając owoce (w sierpniu i wrześniu), ścina się całe baldachy dopiero wtedy, gdy wszystkie jagody są dojrzałe, czarne i lśniące. Szypułki należy usunąć po wysuszeniu.

Czarny bez: preparaty apteczne

Czarny bez jest składnikiem wielu preparatów zielarskich. Kwiaty wchodzą w skład m.in. mieszanki Tussiflos o działaniu przeciwkaszlowym i wykrztuśnym, pomocnej w zwalczaniu suchego, męczącego kaszlu. Owoce są jednym ze składników preparatów stosowanych m.in. w zaparciach (np. Normosan) i w chorobach skóry, głównie łuszczycy (np. Betagran), oraz podstawą mieszanek o działaniu przeciwzapalnym i napotnym (np. Agryflos), pomocnych zwłaszcza przy przeziębieniu i kaszlu.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie
  • PRZEPIS na odwar z kwiatów czarnego bzu

Łyżkę kwiatów czarnego bzu zalej szklanką zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na 15 minut, przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki jako środek napotny, przeciwgorączkowy i moczopędny.

  • PRZEPIS na sok z owoców czarnego bzu

Owoce czarnego bzu ogrzewaj w garnku, aż puszczą sok, rozetrzyj je na miazgę i przeciśnij przez gazę. Zagotuj sok z miodem (1 część miodu na 10 części soku), rozlej do ciemnych butelek. Pij 2-3 razy dziennie po szklance rozcieńczonego soku (50 g soku uzupełnij gorącą wodą) przy przeziębieniu, zaburzeniach trawienia, nerwobólach.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Ocet z kwiatów czarnego bzu: przepis i zastosowanie

Ocet z kwiatów czarnego bzu: przepis i zastosowanie

Olej z kwiatów czarnego bzu: przepis i zastosowanie

Olej z kwiatów czarnego bzu: przepis i zastosowanie

Wino z czarnego bzu [PRZEPIS]

Wino z czarnego bzu [PRZEPIS]

Kwiaty czarnego bzu: zbieranie, właściwości i zastosowanie

Kwiaty czarnego bzu: zbieranie, właściwości i zastosowanie

Czarny bez - właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce

Czarny bez - właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce

Zdjęcia: Shutterstock

Aktualizacja: 08.09.2015

Komentarze (1 - 10 z 16)
Karola, 26.02.2016 16.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Nastolatka" Poproszę o przepis od dziadka. Chętni w tym roku bym zrobiła sok z bzu.
 
Nastolatka, 14.02.2016 21.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mój dziadek robi wyśmienity sok z czarnego bzu. Świetnie rozgrzewa, przydaje się na chłodne wieczory. Całe ciało staje się natychmiastowo ciepłe, a smak jest przyjemny i relaksujący. Nie sprawdziłam jeszcze właściwości leczniczych. Gdy będę nieco starsza i zamieszkam sama, na pewno wezmę od dziadka przepis na to ;))
 
SISI, 27.01.2016 21.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czarny bez jest rewelacyjny! ostatnio przy grypie lekarz przepisał mi syrop blu z czarnego bzu na wzmocnienie odporności. Poczytałam trochę na temat właściwości czarnego bzu i jestem zachwycona tym nieco zapomnianym owocem!
 
Siwy73 , 09.12.2015 10.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A może dodac miód jak sok przestygnie i bedzie miał temperature w której miód nie traci własciwosci.
 
Damian Elblag, 30.09.2015 20.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
@mm Dawka czyni truciznę. Już Hipokrates o tym nauczał. Jest coś takiego jak dawka śmiertelna. Strychnina, kiedyś popularna trutka na szczury, w ilościach mikrogram nawet do kilku miligram jest stosowana jako lek pobudzający/stymulujący organizm fizycznie i psychicznie
 
alexx, 27.09.2015 21.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Miod nie traci swoich wlasciwosci gdy wrzucamy go do goracej herbaty potrzeba sporo czu zeby stracil swoje wlasciwosci opieracie sie na na starych badaniach musi uplynac duzo czasu zeby wszystko stracil
 
JL, 27.09.2015 19.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sok z bzu, ale BEZ konserwantów, BEZ cukru i BEZ sztucznych dodatków. Czyli zrobiony samemu albo taki z apteki albo ze sklepu ze zdrową żywnością.
 
asd, 20.09.2015 16.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Aga, miód traci po zagotowaniu, lecz energię miodu dostaje sok z bzu czarnego, nie można mieć wszystkiego naraz, poza tym zawsze można podjeść miód łyżeczką, ale nie przy przeziębieniach, ponieważ miód jest śluzotwórczy a po zagotowaniu już nie.
 
Gap, 19.09.2015 21.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zrobilem wino z bzu znajomy mnie ostrzegał ze kiedyś po szklance takiego wina cały obiad poszedł do wc ale jak wypił ode mnie to zmienił zdanie wszystko było ok tylko w moim przepisie było zagotować owoce : tyle ze lepszego wina nie piłem ;) moze w tym roku uda mi sie tez nastawić
 
Aga, 14.09.2015 10.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Miód po zagotowaniu traci swoje wszelkie właściwości lecznicze. Szkoda to zmarnować. Jest sposób, by go nie gotować? Dodać w innym momencie?
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
WITAMINA D - objawy oraz skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D WITAMINA D - objawy oraz skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Witamina D w odpowiednim stężeniu sprawia, że kości są mocne, a zęby zdrowe. Właściwy poziom tej...

więcej

38412

OLEJ Z CZARNUSZKI - właściwości i zastosowanie oleju czarnuszkowego OLEJ Z CZARNUSZKI - właściwości i zastosowanie oleju czarnuszkowego

Olej z czarnuszki ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie jak środek...

więcej

33623

WITAMINA B12 - właściwości. Występowanie i dawkowanie witaminy B12 WITAMINA B12 - właściwości. Występowanie i dawkowanie witaminy B12

Witamina B12 to związek, którego właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Witamina B12 koi...

więcej

29616

Szałwia lekarska: zastosowanie, działanie i właściwości Szałwia lekarska: zastosowanie, działanie i właściwości

Szałwię lekarską stosuje się nie tylko do produkcji kosmetyków i jako przyprawę poprawiającą smak...

więcej

23545

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Opisane przez Panią objawy mogą świadczyć o wielu zaburzeniach, od zwykłej nieuwagi po uszkodzenie jakiegoś obszaru mózgu. W takiej sytuacji każdy przypadek należy zbadać indywidualnie. Polecałabym...

Jeśli korzeń zęba jest zdrowy, to można za pomocą wkładu koronowo-korzeniowego osadzić koronę. Jeśli nie ma takiej możliwości, bo korzeń jest pęknięty, radzę zabieg wszczepienia implantu.

Same te mutacje są jedynie czynnikiem ryzyka powikłań położniczych, stąd prowadzący ginekolog powinien rozważyć stosowanie leczenia przeciwzakrzepowego (co jest zależne od wywiadu rodzinnego oraz...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.