Patulina - toksyna z pleśni w owocach. Jak uniknąć zatrucia patuliną?

2019-06-06 10:10 Anna Jakimiuk | Monika Majewska

Patulina w niektórych owocach powstaje w wyniku ich stłuczenia lub uderzenia. Pod żadnym pozorem nie wolno wykrajać zgniłych miejsc i zjadać reszty owocu, która tylko pozornie jest zdrowa. Trująca patulina potrafi przenikać w głąb tkanki, powodując zatrucia pokarmowe, wrzody i krwawienia. Sprawdź, jakie są objawy zatrucia patuliną i na czym polega leczenie.

Patulina to toksyna, powstająca na owocach zaatakowanych przez pleśń. Grzyby, które potocznie nazywamy pleśniami, w procesie wtórnego metabolizmu wytwarzają trujące mykotoksyny.

Ich skład chemiczny jest bardzo zróżnicowany, a naukowcy wyodrębnili już ponad 400 mytotoksyn. Jedną z nich jest patulina - toksyna powstająca z pleśni w owocach.

Nadgniłe owoce, które zostały wcześniej stłuczone, są skażone przez grzyby Penicillium, Aspergillus, Byssochlamys.

Rozwijają się one, gdy powietrze jest odpowiednio wilgotne. Wtórne metabolity, czyli produkty metabolizmu tych grzybów, to właśnie patulina. Nie jest potrzebna pleśniom do dalszego rozwoju i powstaje jako skutek uboczny.

Efektem pojawienia się patuliny jest charakterystyczna, brązowa plama na skórce, a miąższ owocu zmienia konsystencję na watowatą lub wodnistą.

Zjedzenie patuliny jest niebezpieczne, bo wytwarzająca ją pleśń może wykwitać w jelitach człowieka, powodując krwawienia i choroby układu pokarmowego.

Patulina - toksyna pleśni na owocach i nie tylko

Grzyby tworzące patulinę występują na wszystkich surowcach i produktach spożywczych: warzywach, ziarnie zbóż, mięsie, serach, pieczywie. Patulina jest gatunkiem szczególnie często spotykanym w psujących się owocach, takich jak:

Pleśnie często rozwijają się wewnątrz owocu, na pestkach. W konsekwencji owoce, które z zewnątrz wyglądają na zdrowe, przekazywane są z patuliną do przetworzenia na soki i konfitury.

Patulina  zanieczyszcza zasadniczo  przede  wszystkim jabłka, gruszki, winogrona, sok  z  jabłek  i  wina  owocowe  z  jabłek.

To ci się przyda

Toksyny w żywności:

1. Azjatycki przysmak, czyli ryba Fugu. Jej wnętrzności i ikra mają właściwości toksyczne, powodujące paraliż mięśni, prowadzący do uduszenia osoby, która ją zjadła. Tylko odpowiednie przygotowanie potrawy przez certyfikowanego kucharza daje możliwość zjedzenia ryby bez śmiertelnych konsekwencji.

2. Niejadalna łuska orzechów nerkowca zawiera żrący sok, który może poparzyć skórę. Ta sama toksyna (urushiol) znajduje się też w trującym bluszczu. Na szczęście dostępne u  nas orzechy są już oczyszczone.

3. Zielone i kiełkujące ziemniaki mogą spowodować biegunkę, zawroty głowy i zaburzenia oddychania z powodu powstałej w nich solaniny. Dlatego im dłużej bulwy były przechowywane w wilgotnych pomieszczeniach, tym grubiej trzeba je obierać.

    Patulina - czy można skutecznie pozbyć się pleśni z uszkodzonych owoców?

    Nawet odkrojenie uszkodzonej części owocu nie jest równoznaczne z usunięciem patuliny, ponieważ mykotoksyna rozpuszcza się w wodzie i przedostaje się w głąb owocu.

    Odporna jest także na procesy pasteryzacji, dlatego z zaatakowanych nią owoców nie można robić przetworów.

    Pleśń usuwa się jedynie z owoców twardych, o niskiej zawartości wody. Wtedy ryzyko przenikania patuliny jest niewielkie.

    Aby mieć pewność, że owoc jest już pozbawiony toksycznej substancji, trzeba wykroić fragment o wielkości 3 cm wokół spleśniałego miejsca.

    CZYTAJ TEŻ:

    Patulina - objawy zatrucia i leczenie

    Rodzaj chorób powodowanych przez patulinę zależy od dawki trucizny. Nawet jeśli toksyna regularnie trafia do organizmu, ale w niewielkich ilościach, nie musi być niebezpieczna.

    Groźna jest dopiero wtedy, gdy jednorazowo zaaplikujemy dużą dawkę substancji. Spowoduje wtedy ostre zatrucie, a w niektórych wypadkach nawet śmierć.

    Patulina ma właściwości rakotwórcze i patogenne. W organizmie może wywołać niemałe spustoszenie. Jej nadmiar może spowodować:

    Leczenie zależy od rodzaju wywołanych dolegliwości.

    Ważne

    1. Patulina jest odporna na cukier i temperaturę, dlatego może rozwijać się też w dżemach stojących w lodówce.

    2. Zawsze przykrywaj żywność folia spożywczą, która uchroni ją od nitek pleśni z powietrza.

    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

    NOWY NUMER

    Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

    Dowiedz się więcej
    Miesięcznik Zdrowie 4/2020
    KOMENTARZE
    Mikotoksyny
    |

    Zdaje sobie sprawę, że nie każdy jest Janem Miodkiem, ale pisanie dla ludzi wymaga pewnej znajomości języka polskiego. Szkodliwe metabolity grzybów to mikotoksyny. Mikotoksyny - tak jak mika (minerał).

    Maja
    |

    Male ale ważne sprostowanie - ziemniaki nie zielenieją na skutek przechowywania w wilgotnym miejscu, a na skutek dostępu światła. Ostrożnie więc z ziemniakami z supermarketów, w ktorych leżą całymi godzinami doświetlone świetlówkami .....

    alsta
    |

    Podczas studiowania można dowiedziec się również, że mykotoksyny zakażają cały owoc, i odkrajanie zepsutego miejsca nie pomaga. Tak więc nawet po odkrojeniu zepsutego miejsca nadal wprowadzamy do organizmu te toksyny. Jedynym owocem w którym odkrajanie ma sens jest jabłko, ponieważ jego struktura nie pozwala na rozprzestrzenianie się mykotoksyn w zdrowych miejscach owoca.

    kwak
    |

    Jeżeli "Patulina ma właściwości rakotwórcze i patogenne.

    http://www.poradnikzdrowie...."

    oraz "Toksyny w niektórych owocach powstają w wyniku ich stłuczenia lub uderzenia. Pod żadnym pozorem nie wolno wykrajać zgniłych miejsc i zjadać reszty owocu, która tylko pozornie jest zdrowa. Trująca patulina potrafi przenikać w głąb tkanki, powodując zatrucia pokarmowe, wrzody i krwawienia.

    http://www.poradnikzdrowie...."

    to dlaczego w supermarketach sprzedawane są za ciężkie pieniądze takie nadgniłe owoce i warzywa? Na przykład w Auchan widuję często nadgniłe papryki po 4,50 zł/ kg. I nie tylko papryki ...

    przerażona
    |

    Zatrułam się patulina, zanim się to okazało kilka tygodni biegałam od kardiologa do kardiologa, szpital, badania krwi, hematolog, alergolog, dermatolog. Leukopenia - osłabienie organizmu, bradykardia (bardzo słaby puls), od czasu do czasu duze skoki cisnienia. Nigdy wczesniej nie bałam się o swoje życie jak wtedy. Zjadłam 3 nektarynki, które wyglądały na dobre były bardzo soczyste, najprawdopodobniej były nadgniłe przy pestce, w każdym razie nie zwróciłam na to uwagi ale przyznam, ze były bardziej miękkie niz zwykle. Uważajcie, ja jeszcze dochodzę do siebie (kiepska krew i ciśnienie)

    Nika
    |

    Nie odnosząc się do treści artykułu, pomidory tak naprawdę powinny być zaliczane do owoców, choć przyjęło się , że są warzywami. Studiując można się co nieco dowiedzieć. Ponadto chyba nie ma to znaczenia dla artykułu. Pozdrawiam

    awea
    |

    Nie wiedziałem że pomidory to owoce. No ale na tym portalu zawsze czegoś nowego można się dowiedzieć

    ja
    |

    O jakże potwornie się trujemy... :/

    Na ten przykład tutaj:
    http://wino.org.pl/forum/vi...

    I jakoś żyjemy!

    gregor
    |

    Jestem starszym facetem od dziecka jadłem ulęgałki , rodzaj gruszki- czy to też ta słynna patulina