Złote mleko na odporność i nie tylko. Właściwości i przepis
Złote mleko na bazie kurkumy, imbiru i cynamonu nadaje się idealnie na jesiennie wieczory oraz zbliżającą się wielkimi krokami – zimę. Napój wzmocni odporność i poprawi samopoczucie. Jak zrobić złote mleko?

Złote mleko inaczej „Haldi ka doodh” wywodzi się z ajurwerdyskiej sztuki leczenia. Napój o szlachetnej barwie był stosowany od wieków przez joginów w starożytnych Indiach. Doceniali jego wyjątkowe działanie – pili mleko, by wzmocnić odporność i poprawić trawienie. Wówczas podstawą cudownego trunku było mleko krowie, które miało spowalniać procesy starzenia, wspierać walkę z infekcjami i pomagać w przypadku zaburzeń psychicznych.
Spis treści
- Złote mleko: właściwości zdrowotne
- Jak zrobić złote mleko? Przepis krok po kroku
- Złote mleko: przeciwwskazania
Dzisiaj złote mleko tak samo jest uwielbiane, jak dawniej. Receptura została nieco zmieniona. Od tej pory bazę napoju może stanowić zarówno mleko krowie, jak i mleko pochodzenia roślinnego (np. kokosowe, migdałowe czy sojowe). Złote mleko słodko smakuje, świetnie rozgrzewa i pobudza krążenie.
Złote mleko: właściwości zdrowotne
Złote mleko to mikstura, która jest bardziej popularna od kakao i mleka z miodem. Zawdzięcza kurkumie nie tylko piękny kolor, ale również właściwości zdrowotne. Ta indyjska przyprawa jest źródłem zdrowia, podobnie jak imbir. Składa się ona aż z 300 różnych związków, w tym z kurkuminy, która stanowi około 3-5 proc. zawartości rośliny. Kurkumina jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy w przyrodzie, który wykazuje działanie:
- przeciwwirusowe,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwzapalne,
- uspokajające.
Złoty napój jest przyjemnie rozgrzewającym ukojeniem dla organizmu. Dzięki kurkuminie napój ma wyjątkowe właściwości zdrowotne m.in.:
- wzmacnia komórki układu odpornościowego,
- wpływa na agregowanie krwi,
- zapobiega osadzaniu się tłuszczu w tętnicach,
- spowalnia metabolizm i podnosi poziom serotoniny w układzie nerwowym,
- rozluźnia i przyspiesza zasypianie.
Pijąc złote mleko, można wprowadzić egzotyczne przyprawy (kurkumę, imbir i cynamon) do codziennej diety i jednocześnie zadbać o lepsze zdrowie.
Polecamy: 5 ziół, które pomogą wzmocnić i oczyścić oskrzela
Jak zrobić złote mleko? Przepis krok po kroku
Przepis na złote mleko jest prosty i szybki w przygotowaniu. Złote mleko stanie się sprzymierzeńcem w walce z jesiennymi i zimowymi infekcjami.
Przygotowanie tego cudownego napoju składa się z dwóch etapów. W pierwszym z nich przyrządzamy pastę z kurkumy. Jak ją przygotować?
Składniki:
- Pół szklanki wody
- Ćwierć szklanki świeżo sproszkowanej kurkumy lub jej kłącza
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki i wlej do garnka.
- Gotuj je na wolnym ogniu przez około 6-8 minut, mieszając ją cały czas.
- Pamiętaj, by nie doprowadzić pasty do wrzenia.
- Sprawdź pod koniec gotowania jej konsystencję.
- Schowaj pastę po ostygnięciu do lodówki i przechowuj ją tam 2 tygodnie.
Jak już mamy gotową pastę z kurkumy możemy zrobić drugi krok, czyli przygotować złoty napój.
Składniki:
- Szklanka ulubionego mleka: pełnotłustego krowiego lub kokosowego, sojowego czy migdałowego
- Łyżeczka pasty z kurkumy
- Łyżeczka tłuszczu: masła klarowanego, oleju kokosowego lub oleju migdałowego
Sposób przygotowania:
- Umieść podane składniki w garnku.
- Jeśli chcesz, możesz dodać dla podbicia smaku jeszcze inne przyprawy m.in. imbir, goździki, kardamon.
- Podgrzewaj miksturę na małym ogniu przez około 15 minut.
- Wlej napój do kubka, dodaj łyżeczkę miodu i ciesz się jego smakiem.
Złote mleko: przeciwwskazania
Kurkuma pobudza produkcję soku żołądkowego i płynu żółciowego w organizmie. Z tego względu spożywanie tej przyprawy nie zaleca się osobom z kamicą żółciową. Unikać kurkumy powinny osoby z wrzodami żołądka i nadkwasotą, ponieważ podrażnia ona błonę śluzową jelit i żołądka. Złote mleko nie zaleca się również kobietom w ciąży – napój może pobudzać skurcze macicy, jeśli spożywany jest w większych ilościach. Osoby z tych grup powinny skonsultować się z lekarzem, czy mogą pić złote mleko.
Czytaj też:
- Kożuch na mleku: czym jest kożuch na mleku i jak go wykorzystać?
- Zsiadłe mleko: właściwości zdrowotne. Jak zrobić zsiadłe mleko?
- Mleko - skład, właściwości i wartości odżywcze
Porady eksperta