Olejek migdałowy. Zastosowanie, właściwości olejku ze słodkich migdałów

2015-12-11 17:10 Katarzyna Zielińska

Olejek migdałowy znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Olejek z migdałów poprawia cyrkulację krwi, działa przeciwstarzeniowo, nawilżająco. Olejku w czystej postaci mogą używać zarówno osoby dorosłe, jak i małe dzieci. Dowiedz się, jakie właściwości ma olej migdałowy i poznaj kilka przepisów na domowe kosmetyki z olejkiem migdałowym.

Olej z migdałów otrzymywany jest podczas wyciskania nasion drzewa migdałowego i tłoczony w temperaturze 30 st. Rozróżnia się dwa jego rodzaje: słodki olejek migdałowy używany w kosmetykach i farmaceutykach oraz gorzki olej migdałowy, który posiada toksyczny związek chemiczny zwany glikozydem cyjanogennym. Chociaż w procesie destylacji można usunąć z oleju ślady trującej substancji, to właśnie słodka odmiana jest stosowana przez większość producentów. Dlatego bez różnicy, czy pośród składników ulubionego kosmetyku znajdziemy olejek ze słodkich migdałów, czy może jednak olej migdałowy - można mieć pewność, że to ta sama substancja pochodzenia roślinnego o dobroczynnych właściwościach.

Upowszechnił się najpierw jako olejek stosowany w aromaterapii, a zawdzięcza to swojej słodkiej, czasem wręcz duszącej, uspokajającej woni. Od dawna korzysta się z niego w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry niemowląt, ponieważ jest odpowiedni dla każdego typu cery i nie podrażnia. Olejek z migdałów (almond oil) można znaleźć również w składzie perfum, mydeł i różnego rodzaju emulsji, gdzie działa jako tłusta baza. W czystej postaci można go kupić w zielarniach, niektórych drogeriach i aptekach oraz sklepach internetowych z półproduktami. Cena to ok. 15 - 20 zł za 100 ml. Produkt należy wyrzucić pół roku od otwarcia.

Jakie właściwości ma olejek migdałowy?

Olejek dobrze radzi sobie z szorstką, napięta skórą i łamliwymi, przesuszonymu włosami. Jak inne oleje roślinne, ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości nawilżające. Odróżnia go mnogość zastosowań i szybka wchłanialność. Za działanie olejku odpowiadają zawarte w nim sole mineralne, proteiny, magnez oraz witaminy z grupy A, E, D, B. Podobnie jak migdały poprawia pamięć i cyrkulację krwi, obniża cholesterol i wzmacnia kondycję paznokci. Olejek migdałowy rzadko uczula, jednak osoby, które zaobserwowały u siebie reakcję alergiczną na migdały lub inne orzechy, powinny go używać ostrożnie.

Dlaczego warto stosować olejek migdałowy?

  • łatwo się rozsmarowuje i szybko wchłania;
  • przywraca skórze blask;
  • usuwa martwe komórki i dogłębnie nawilża;
  • łagodzi podrażnienia i jest delikatny;
  • może spowolnić starzenie się skóry;
  • ma piękny orzechowy zapach.
Wypróbuj
Olej migdałowy Nanoil

Autor: Nanoil

materiał partnera

Olej migdałowy Nanoil ma równie piękny zapach, co słodkie migdały (odmiany dulcis), z których się go pozyskuje. To uniwersalny, naturalny olejek kosmetyczny na włosy, na twarz i na rozstępy. Jest bardzo delikatny, dlatego można stosować go nawet w ciąży i na skórę niemowląt. Poprawia nawilżenie, dogłębnie odżywia, odmładza i pobudza proces regeneracji.

Olej migdałowy Nanoil jest tłoczony na zimno, nierafinowany i w 100% naturalny. Posiada znak Ecocert - ceniony certyfikat przyznawany kosmetykom naturalnym najwyższej jakości.

Przepisy na domowe zabiegi z olejkiem migdałowym

Oliwka na podrażnioną, pękająca skórę

Zmieszaj ze sobą 2 łyżeczki olejku migdałowego, łyżeczkę wywaru z rumianku, 3 krople olejku z lawendy i kilka kropel witaminy E (możesz ją dostać w aptece lub użyć rozgniecionej kapsułki A+E jako zamiennika). Nałóż mieszaninę bezpośrednio na skórę lub na wacik i wetrzyj. Powtarzaj to kilka razy dziennie w zależności od potrzeby.

Masaż na rozstępy

W czasie kąpieli użyj scrubu, peelingu lub szczotki masującej i mocno wyszoruj miejsce, gdzie znajdują się twoje rozstępy. Polej dłonie olejkiem (nie oszczędzaj) i zacznij go wklepywać na jeszcze lekko wilgotną skórę. Wsmaruj olejek bardzo szybkimi, kolistymi ruchami, wytwarzając przy skórze ciepło, dopóki cała substancja się nie wchłonie. Jeżeli będziesz powtarzać ten zabieg codziennie, po dwóch miesiącach zobaczysz poprawę.

Balsam na sińce pod oczami

Połącz ze sobą 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki olejku migdałowego i łyżeczkę tłustego mleka. Opuszkami palców wklepuj balsam pod oczy od zewnętrznej strony do wewnątrz. Powtarzaj rytuał codziennie wieczorem. Możesz też użyć czystego olejku migdałowego, kiedy nie masz czasu na łączenie składników. Dzięki silnym właściwościom nawilżającym i działaniu na cyrkulację krwi olejek potrafi zredukować widoczność sińców.

Maseczka na poparzenia słoneczne

Połącz olejek migdałowy, sok z limonki i miód, a następnie dosyp do mikstury mleko w proszku (w proporcjach 2:2:1:1). Posmaruj skórę i zostaw na 20 minut, a następnie zmyj wodą. Ten sposób pomaga osobom, które uległy poparzeniom słonecznym lub po prostu chcą już odnowić swoją skórę po słonecznej kąpieli. W tym przypadku olejek jest jeszcze bardziej skuteczny również w połączeniu z drobnoziarnistym peelingiem.

Delikatny peeling do twarzy

Kilka kropel olejku w połączeniu z cukrem lub mieloną kawą stworzy domowy, roślinny peeling do twarzy. Masuj nim skórę przez 5 - 10 minut, a następnie zmyj ciepłą wodą. W delikatny sposób odblokujesz pory i pozbędziesz się martwego naskórka, a nie wysuszysz skóry.

Nawilżenie dla dłoni i stóp

Olej migdałowy wsmaruj przed snem w dłonie i stopy. To naturalny sposób na odżywienie zrogowaciałych pięt i popękanej skóry rąk. Największą pomoc niesie zimą, kiedy skóra jest wysuszona przez mróz, a lekko nawilżające kremy nie wystarczają. Możesz też nosić w torebce małą buteleczkę olejku i co kilka godzin wcierać kropelkę w wierzch dłoni.

Balsam zmiękczający usta

Zgnieć ćwiartkę dojrzałego awokado, dodaj łyżeczkę płynnego miodu i łyżkę stołową olejku migdałowego. Składniki połącz i odstaw na pół godziny. Następnie połóż obfitą ilość papki na usta i leż z nią 15 minut. Zmyj zimną wodą lub zetrzyj chusteczką. Taka ilość naturalnych tłuszczów pomaga przywrócić wargom kolor i miękkość. Dodatkowo olejek migdałowy pozwala dotrzeć składnikom głębiej, więc usta będą nawilżone przez długi czas.

Kuracja regenerująca do włosów

Olejek ze słodkich migdałów wchodzi w skład wielu odżywek i masek do włosów suchych. Jeżeli jesteś fanką domowych metod, użyj go w pierwotnej postaci. Działa podobnie jak olej arganowy, ale jest od niego tańszy i ma mniej intensywny zapach. Olejek wetrzyj w mokre końcówki włosów jak odżywkę bez spłukiwania lub nanieś większą ilość produktu i zmyj po 15 minutach, używając szamponu. Metoda dla posiadaczek bardzo suchych, łamiących się włosów to migdałowa maska. Kilka kropel olejku należ wmasować w skórę głowy, a następnie owinąć ją rozgrzanym ręcznikiem. Ręcznik możesz rozgrzać na kaloryferze lub zwilżyć go gorącą wodą. Olejek migdałowy nie rozpuszcza się w wodzie, za to mocno działa na niego ciepło. W ten sposób będzie skuteczniejszy. Taka maseczka zwalcza też łupież.

Krem na noc z olejkiem migdałowym

Właściwości odmładzające i wygładzające olejku wydobędziesz, dodając kilka kropel do swojego kremu na noc. Co kilka dni możesz użyć czystego olejku, jeśli nie będzie zbyt ciężki dla twojego typu cery. Możliwe, że będziesz wolała użyć go w bardziej newralgicznym miejscu - na szyi.

Demakijaż olejkiem migdałowym

Płyn micelarny się skończył, ale masz pod ręką olejek? Zamocz w nim płatek kosmetyczny, połóż na powiece lub innym miejscu i po trzech minutach zetrzyj makijaż. Produkt jest tak tłusty, że zmyjesz nim nawet wodoodporne kosmetyki.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
Justyna Krygiel
|

Rozumiem że artykuł nie odnosi się do aromatu do ciasta? Mam migdałowy i nie wiem jak go wykorzystać poza kuchnią :)

Ola
|

używam oleju migdałowego do różnych celów. przede wszystkim nawilżam nim skórę całego ciała po kąpieli, ale też czasami wykonuję nim masaż (sobie albo partnerowi). ja akurat mam dużą butelkę oleju ktc i można go też używać w celach spożywczych (muszę kiedyś użyć go do ciasta) :)