Zakażenie Toxoplasma gondii po zjedzeniu wędzonego boczku? [Porada eksperta]

2016-11-22 17:03 Barbara Grzechocińska

Czy jednorazowe zjedzenie kilku plasterków wędzonego boczku w ciąży może grozić zakażeniem toksoplazmozą bądź inną bakterią? Czy powinnam ponownie zrobić badania w tym kierunku?

Toksoplazmoza jest wywołana pierwotniakiem, nie bakterią. Jeśli więc ten wędzony boczek jest zarażony toksoplazmozą lub bakteriami, to zarażenie jest możliwe. O badaniach w kierunku toksoplazmozy zdecyduje Pani lekarz prowadzący.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Barbara Grzechocińska

Adiunkt Katedry i Kliniki Położnictwa i Ginekologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Przyjmuje prywatnie w Warszawie przy ul. Krasińskiego 16 m 50 (zapisy codziennie w godzinach 8-20).

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE