Czy przebyte zakażenie Toxoplasma gondii zagraża ciąży? [Porada eksperta]

2013-04-06 18:53 Barbara Grzechocińska

Rok temu poroniłam w 2 tygodniu ciąży, jak się okazało zaraziłam się toksoplazmozą. Brałam antybiotyki rovamycine przez 2 miesiące, po czym lekarz powiedział, że już jest wszystko w porządku, mogę starać się o kolejne dziecko, ale badań żadnych już nie robił. Jednak trochę się boję i czy oby na pewno raz przebyta toksoplazmoza nie zagrozi kolejnej ciąży?

Wyleczona toksoplazmoza nie zagraża infekcją wewnątrzmaciczną.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Barbara Grzechocińska

Adiunkt Katedry i Kliniki Położnictwa i Ginekologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Przyjmuje prywatnie w Warszawie przy ul. Krasińskiego 16 m 50 (zapisy codziennie w godzinach 8-20).

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE